ΓΝΩΜΕΣ

Κατευόδιο, κυρία Ελένη

07-12-2017 09:02
Κατευόδιο, κυρία Ελένη

Μιάμισι δεκαετία χωρίζει αυτές τις δυο φωτογραφίες σου, κυρία Ελένη. 

Οκτώ δεκαετίες και κάτι ακόμα μέτραγες, ντυμένη στα μαύρα για το φευγιό του καλού σου, όταν με τα ήδη ροζιασμένα χέρια σου μας πρωτομάθαινες στις «Ξεχασμένες γεύσεις» του Β΄ Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων και του «Φάλκονα» να ξομπλιάζουμε ψωμιά: ψωμιά αρραβώνιασης, γαμοκούλουρα, πεθεροκούλουρα, συντεκνοκουλούρες, λεχωνοκουλούρες, κουλούρες βάφτισης και ψωμιά πεντοθελίτικα. Κι ήσουν στη δέκατη πια δεκαετία της ζωής σου όταν δεν αρνήθηκες να το ξανακάνεις, ντυμένη στα ολόμαυρα για τον πρόσφατο θάνατο της κόρης σου, στο Λαογραφικό Μουσείο, στο πρόγραμμα του Α΄ και του Β΄ ΚΑΠΗ για την «αντιμετώπιση της κρίσης με τη σοφία του παρελθόντος».

Τα χέρια σου δεν ήταν χέρια ξεραμένα από τις δουλειές δεκαετιών στα χωράφια, στο ζύμωμα και στη μπουγάδα, ήταν χέρια παιδούλας γλύπτριας, που δε σταματούσαν να δημιουργούν. Σμίλευαν φύλλα δάφνης, ελιάς, βάτου και κισσού, σταυρούς, λύρες και κομπολόγια, ολόδροσους καρπούς, αλλά και σαύρες και κουλουριασμένα φίδια. Και πουλιά, πολλά πουλιά, με ανοιχτές τις φτερούγες τους, χελιδόνια πάντα για τους κρυφοερωτευμένους και τους συνοροαραβωνιασμένους. Και λουλούδια, πολλά λουλούδια, μαργαρίτες, τριαντάφυλλα, λεμονανθούς κι αμπέρια.

Θα ’θελα να σε αποβγάλω όπως θα ήταν το πρεπό κι όχι με δυο πρόχειρα λόγια, όπως αυτά εδώ. Θα ’θελα να σε ξεπροβοδίσω με το «ζεστό», το ειδικό ψωμί για το οποίο μας μίλαγες, απλούμιστο αυτό, ευλογημένο όμως στην Παναγιά της Αντάνασσος, μέσα σ’ ένα πανέρι από ράπες και κομμένο μετά στο νεκροταφείο με το χέρι, ποτέ με μαχαίρι. Και μ’ άλλα πέντε «ζεστά» (γιατί «πέντε ήτονε τα ψωμιά που βλόησε ο Χριστός»), πλουμισμένα με ένα δάφνινο στεφάνι το καθένα τους και μοιρασμένα στους φτωχούς και στους νεόφτωχους, για να «συχωρεθείς» και να «μείνει η ψυχή σου αναπαημένη».

Πορεύσου εν ειρήνη, κυρία Ελένη Ιερωνυμάκη, να ξανασυναντηθείς με τους αγαπημένους σου «εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως, ένθα απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός». Σ’ έναν τόπο που θα ευωδιάζει από τα συνοροφουρνισμένα ψωμιά σου, που θα είναι χάρμα οφθαλμών με τα κρεμασμένα στα κλαδιά των δέντρων του ρόγδια, κουκουνάρες και σταφύλια και που θα αντιλαλεί από τα κελαϊδίσματα των πουλιών, που τόσο προσπάθησες να μας μάθεις να πλάθουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέταρτο μνημόνιο, αλήθειες και ψέματα

Τέταρτο μνημόνιο, αλήθειες και ψέματα

Απ’ όλα περιείχε το κάλεσμα σε απεργία των συνδικάτων στην προσπάθεια να στείλουν ηχηρό το μήνυμα των διεκδικήσεων τους: 

Το καλύτερο αριστερό εξτρέμ των κόμικς επιστρέφει…

Το καλύτερο αριστερό εξτρέμ των κόμικς επιστρέφει…

Διαβάζοντας ότι η εφημερίδα το «Έθνος της Κυριακής» (17/12), με την έκδοση του προσφέρει το πιο καλογραμμένο και ιστορικό ποδοσφαιρικό κόμικς που εμφανίστηκε ποτέ, τον θρυλικό «Έρικ Καστέλ», αμέσως γέμισα από ποδοσφαιρικά και όχι μόνο συναισθήματα.

Το πρώτο βήμα για την μετατροπή των ελληνικών νησιών σε φυλακές

Το πρώτο βήμα για την μετατροπή των ελληνικών νησιών σε φυλακές

Την ώρα που στην Κρήτη οι μετανάστες έρχονται κατόπιν προετοιμασίας σε συγκεκριμένους αριθμούς με αποτέλεσμα να διαβιώνουν σε ανθρώπινες συνθήκες, στα νησιά του Αιγαίου η κατάσταση τείνει να γίνει εκρηκτική. 

Μικρές εξομολογήσεις στις αγωνίες της εποχής

Μικρές εξομολογήσεις στις αγωνίες της εποχής

Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη

One man show

One man show

Το μπάσκετ είναι άθλημα όμορφο να το παρακολουθεί κανείς, διότι κάθε ματς έχει μια εξέλιξη μοναδική και ο φίλαθλος, κάθε φορά, βλέπει ένα θέαμα πρωτότυπο και διαφορετικό, βιώνει εναλλαγές συναισθημάτων που κανένα άλλο σπορ δεν μπορεί να του χαρίσει. 

Τελικά, εμείς παίζουμε τη λύρα και οι αγορές χορεύουν πεντοζάλι…

Τελικά, εμείς παίζουμε τη λύρα και οι αγορές χορεύουν πεντοζάλι…

Μπορεί στο υψηλότερο επίπεδο οι πολιτικοί υπεύθυνοι των οικονομικών της πατρίδας μας να μιλούν για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, καθαρά όμως λόγια για το τι σημαίνει αυτό δεν λένε.

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Scrap-crafts.gr

Υλικά Χειροτεχνίας, Κατασκευών, Υλικά Γάμου / Βάπτισης, Υλικά Διακόσμησης, Υλικά Κοσμημάτων, Υλικά Συσκευασίας.

Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου.

Σχολικά νέα, εργασίες & projects μαθητών, προκηρύξεις.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Coolholidays.gr Rethymno

Rethymno Excursions, Rent a Car, Activities in Rethymno, Crete. Airplane & Boat tickets in Rethymno. Money Exchange, Accommodation

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Φλώρος, Φλώρης, Φλώρα, Φλωρή, Φλωρίτσα Σεβαστιανός, Σεβαστίνος, Σεβαστός, Σέβος, Σέβης