ΓΝΩΜΕΣ

Όπου φτωχός και η μοίρα του

12-12-2017 12:25
Της Μαργαρίτας Γερούκη
Όπου φτωχός και η μοίρα του

Πρόσφατα δημοσίευμα του BBC περιέγραφε με αρνητικό τρόπο την ελληνική δημόσια εκπαίδευση, όχι στο κομμάτι που αφορά τους ποιοτικούς της δείκτες, αυτοί περιγράφονται με τα μελανότερα χρώματα στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, αλλά για το κόστος της. 

Στο άρθρο φιλοξενούνταν δηλώσεις νέων, σχετικά με αυτό που όλοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε, ότι δυστυχώς τα παιδιά μας δεν έχουν καμία σχεδόν τύχη επιτυχίας στις εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αν δεν παρακολουθήσουν εντατικά φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα. Τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι νέο. Το φροντιστήριο για τους μαθητές και τις μαθήτριες στην Ελλάδα είναι, δυστυχώς, αυτονόητο εδώ και αρκετές δεκαετίες. Εγγράφονται, δε, στις μέρες μας σε όλο και μικρότερες ηλικίες, από το δημοτικό ήδη.

Από τη μία μεριά λοιπόν έχουμε τη φροντιστηριακή εκπαίδευση που έρχεται να καλύψει κενά και αστοχίες της δημόσιας. Από την άλλη, τον καιρό της οικονομικής κρίσης, με περισσότερους από έξι εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες στο όριο της φτώχειας, βλέπουμε να μεγαλώνει όλο και περισσότερο η ψαλίδα ανάμεσα στις οικογένειες που μπορούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό βάρος του φροντιστηρίου ή των ιδιαιτέρων μαθημάτων και σε αυτές που δεν μπορούν.

Πρακτικά αυτό οδηγεί στη σταθερή δημιουργία ανισοτήτων και αποκλεισμών από την εκπαίδευση, με όρους όχι ικανότητας, αλλά οικονομικούς. Οι οικογένειες που μπορούν, θα πληρώνουν, ενώ αυτές που δε μπορούν και που δυστυχώς χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, θα κατευθύνουν τα παιδιά τους σε διαφορετικές επιλογές.

Θα περίμενε κάποιος από μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε με τη σημαία της κοινωνικής δικαιοσύνης περισσότερες προσπάθειες άμβλυνσης των ανισοτήτων, ειδικά στα θέματα παιδείας.

Τα στοιχεία όμως διαψεύδουν. Ή, όπως μια άλλη ανάγνωση θα ήθελε, κατά ένα διεστραμμένο τρόπο, οι κυβερνητικές πολιτικές και επιλογές ευνοούν την ποιοτική υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, τα κενά και οι ελλείψεις στη στελέχωση και έγκαιρη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων που παρατηρούνται όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, οδήγησε πολλές οικογένειες στη λύση του ιδιωτικού κέντρου μελέτης. Παράλληλα, χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο μένουν εκτός παιδικών σταθμών. Η ψαλίδα ανοίγει από την προσχολική και δημοτική εκπαίδευση ήδη.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η απόδοση στην εκπαίδευση είναι συνήθως διπλάσια της αρχικής επένδυσης. Στη χώρα μας όμως και στις μέρες μας η επένδυση που έχει γίνει για την εκπαίδευση αυτών των νέων, τόσο από το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων, μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης, όσο και των οικογενειών τους μέσω της φροντιστηριακής, προς το παρόν συμβάλλει στην ανάπτυξη άλλων οικονομιών. Μισό εκατομμύριο περίπου μορφωμένοι, νέοι Έλληνες και Ελληνίδες επαγγελματίες είναι αυτή τη στιγμή Έλληνες και Ελληνίδες της διασποράς. Θα πρέπει να γίνει εθνικός στόχος η εργασιακή αποκατάσταση αυτών των νέων με όρους που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα και για να περιορίσουμε το φαινόμενο η Ελλάδα να επενδύει στην εκπαίδευση των νέων της και το όφελος να καρπώνονται άλλες οικονομίες, ίσως θα έπρεπε να ενισχυθούν, όπως και σε τόσες άλλες χώρες άλλωστε, τα φοιτητικά δάνεια.

Δηλαδή, χαμηλότοκα δάνεια που θα βοηθήσουν τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και τα οποία θα εξοφλούν μετά την ολοκλήρωσή των σπουδών και την επαγγελματική αποκατάστασή τους σε όποια χώρα και αν συμβαίνει αυτή.

Γνώμες

Του Θεόδωρου Πελαντάκη
Το Σκοπιανό – Μακεδονικό κι εμείς
Της Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα
Η «Έξοδος από τα Μνημόνια» και άλλα παραμύθια
Νίκος Μολδοβανίδης
Δεν ξέρω αν γίνονται αλλού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου.

Σχολικά νέα, εργασίες & projects μαθητών, προκηρύξεις.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Coolholidays.gr Rethymno

Rethymno Excursions, Rent a Car, Activities in Rethymno, Crete. Airplane & Boat tickets in Rethymno. Money Exchange, Accommodation

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Έρως, Έρωτας Φεβρωνία, Φευρωνία, Φεύρω, Φέβρω, Φέβρα, Φεύρα, Φεβρούλα, Φευρούλα, Φευρωνίτσα, Φεβρωνίτσα