ΡΕΘΥΜΝΟ

«Φρένο» στην ενδοοικογενειακή βία μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

16-05-2018 13:38
«Φρένο» στην ενδοοικογενειακή βία μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
• Πάνω από 300 γυναίκες έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο Συμβουλευτικής στο Ρέθυμνο την τελευταία πενταετία
• Αυξανόμενα τα περιστατικά σε όλη τη χώρα με το 80% να αφορά περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας

Συνεχώς αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια είναι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υφίστανται γυναίκες στην χώρα μας, ένα φαινόμενο με σοβαρές κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις στα ίδια τα θύματα αλλά και σε άλλα μέλη της οικογένειας, κυρίως τα παιδιά.

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Οικογένειας, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων Βίας του Δήμου Ρεθύμνης πραγματοποίησε χθες έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ενδοοικογενειακή βία στέλνοντας ένα μήνυμα ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία και την ανοχή του φαινομένου τόσο από τα ίδια τα θύματα, όσο και από τον κοινωνικό περίγυρο.

320 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Ρεθύμνης έχει στηρίξει περισσότερες από 320 γυναίκες που έχουν απευθυνθεί στη δομή από το 2013 έως και σήμερα με τον αριθμό να αυξάνεται συνεχώς, αφού πάνω από 130 γυναίκες έχουν αναζητήσει στήριξη μόνο στη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις της η προϊσταμένη του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών στο Ρέθυμνο, ψυχολόγος κα Αλεξία Βαονάκη: «Έχουμε συμπληρώσει πέντε χρόνια λειτουργίας του Κέντρου στο Ρέθυμνο και οι γυναίκες που προσέρχονται έχουν αυξηθεί σε σχέση με τα πρώτα δύο χρόνια. Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο έχουμε έναν σημαντικό αριθμό περιστατικών, το οποίο σε ποσοστό 80% αφορά γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία με δράστη τον σύζυγο».

ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΔΕΧΤΗΚΕ Η ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900 ΤΟ 2017

Ενδεικτικό της έντασης του φαινομένου, σύμφωνα με έρευνες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, όπως τόνισε η κα Βαονάκη, είναι το γεγονός πως από τις συνολικά πέντε χιλιάδες κλήσεις που δέχτηκε το διάστημα 2016-2017 η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και αφορούσαν καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, οι τρεις χιλιάδες έγιναν από τα ίδια τα θύματα. Χαρακτηριστικό είναι, όπως επεσήμανε η κα Βαονάκη, πως ένας σημαντικός αριθμός κλήσεων με στόχο να καταγγελθούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έγινε στην ίδια γραμμή από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον των θυμάτων, καθώς και γείτονες κάτι που δείχνει πως η κοινωνία δείχνει σταδιακά αυξημένα αντανακλαστικά και έχει ευαισθητοποιηθεί σημαντικά σε σχέση με το φαινόμενο.

Στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη βία, καθώς χαρακτηριστικό είναι πως το 70% των γυναικών που δήλωσαν ότι υφίστανται βία, ανέφεραν πως τα παιδιά της οικογένειας το γνώριζαν, όπως τόνισε η κα Βαονάκη.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες που παρατηρείται σημαντική αύξηση στα περιστατικά τα τελευταία χρόνια, η κα Βαονάκη επεσήμανε πως σύμφωνα με έρευνες η αύξηση του φαινομένου οφείλεται στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν την Ελληνική οικογένεια τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο γεγονός ότι οι γυναίκες ολοένα και περισσότερο ξεφεύγουν από τα στερεότυπα και αντιλαμβάνονται πως μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια και να κοινοποιήσουν το πρόβλημά τους. «Οι γυναίκες μιλάνε περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν αλλά τα έμφυλα στερεότυπα είναι πάρα πολύ έντονα ακόμη και η ελληνική κοινωνία είναι εμποτισμένη με αυτά.

Αν δεν καταπολεμηθούν είναι πολύ δύσκολο οι γυναίκες να κάνουν ουσιαστικά βήματα» επεσήμανε η κα Βονάκη και πρόσθεσε πως είναι συχνό ιδιαίτερα στις κλειστές κοινωνίες «Ο φόβος, η ενοχή, τα συναισθήματα ντροπής να συνοδεύουν την κακοποίηση».

Σε κάθε περίπτωση η κα Βαονάκη τόνισε πως στην Ελλάδα: «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη και είμαστε πολύ πίσω στο σκέλος αυτό».

ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Σε ό,τι αφορά την στήριξη που παρέχεται στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης στο Ρέθυμνο στις γυναίκες που απευθύνονται για να αναζητήσουν διέξοδο η κα Βαονάκη τόνισε πως οι υπηρεσίες κινούνται σε τρεις άξονες, την πρόληψη, τη συμβουλευτική και την ένταξη.

Συγκεκριμένα, η ίδια εξήγησε: «Κινούμαστε σε τρεις άξονες, ο ένας είναι η πρόληψη και σε αυτό το σκέλος ουσιαστικές είναι οι δράσεις ευαισθητοποίησης του κόσμου, δράσεις για να περάσουμε στις γυναίκες το μήνυμα ότι δεν είναι μόνες τους, ότι είμαστε εδώ και μπορούμε να τις βοηθήσουμε. Το δεύτερο σκέλος είναι η συμβουλευτική που μπορούμε να τους παρέχουμε, όπως κοινωνική στήριξη, νομική υποστήριξη, ψυχολογική και εργασιακή συμβουλευτική που είναι πάρα πολύ σημαντική. Προσπαθούμε να παρέχουμε και αυτές τις υπηρεσίες για να τις βοηθήσουμε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Το τελευταίο στάδιο είναι όταν η γυναίκα έχει ξεπεράσει το στάδιο της κρίσης και έχει δεχτεί τις υποστηρικτικές υπηρεσίες να ενταχτεί και να περάσουμε στην ένταξη και την αποκατάσταση».

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Η Διεθνής Ημέρα της οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θέλοντας να τιμήσει τη συνεισφορά του πατέρα και της μητέρας στο θεσμό της οικογένειας. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια και αποσκοπεί στο να στρέψει την προσοχή και τις προσπάθειες της πολιτείας και της κοινωνίας στην ευημερία της οικογένειας, τονίζοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της ώστε να εκπληρώνει σωστά τον θεμελιώδη ρόλο στην κοινωνία καθώς η οικογένεια είναι ένας πανάρχαιος θεσμός που αποτελεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας όπου αναπτύσσεται η προσωπικότητα του ατόμου.

Κ.Κ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου

Σε επιφυλακή βρίσκονται κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου εξαιτίας των ανέμων κυρίως στα Νότια του νομού και την περιοχή Αγίου Βασιλείου....
Περιβαλλοντική εκστρατεία «καθαρίστε τη μεσόγειο» στο Aquila Rithymna Beach

Περιβαλλοντική εκστρατεία «καθαρίστε τη μεσόγειο» στο Aquila Rithymna Beach

Το ξενοδοχείο Aquila Rithymna Beach συμμετείχε και φέτος ενεργά στην Περιβαλλοντική Εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο - Clean Up the Med»....
Κάλεσμα των εργαζομένων για συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία

Κάλεσμα των εργαζομένων για συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία

Σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μαΐου καλούν τους πολίτες οι...
Σε τακτοποίηση των οφειλών δημοτικών τελών καλεί τους πολίτες ο Δήμος Ρεθύμνης

Σε τακτοποίηση των οφειλών δημοτικών τελών καλεί τους πολίτες ο Δήμος Ρεθύμνης

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ Η ΔΕΗ
Αναγκαία η στήριξη και ενίσχυση του ΕΠΑΛ Γαράζου

Αναγκαία η στήριξη και ενίσχυση του ΕΠΑΛ Γαράζου

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ο ΚΕ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ 
Πέρασε ένας χρόνος...

Πέρασε ένας χρόνος...

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που ο Όμιλος των Βρακοφορων της Κρήτης απέδωσε την εσχάτη των τιμών στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όπως ορίζουν τα ήθη και τα έθιμά της...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου.

Σχολικά νέα, εργασίες & projects μαθητών, προκηρύξεις.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

Triopetra Villas Crete

Holiday villas in Triopetra, Rethymno Crete.Families holidays in villas with private swimming pools & kids playgrounds.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Coolholidays.gr Rethymno

Rethymno Excursions, Rent a Car, Activities in Rethymno, Crete. Airplane & Boat tickets in Rethymno. Money Exchange, Accommodation

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αλύπιος, Αλυπία