ΓΝΩΜΕΣ

«Ανθ' ημών (μπάρμπα) Γουλιμής… Καληνύχτα σας!»

12-06-2019 09:10
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
«Ανθ' ημών (μπάρμπα) Γουλιμής… Καληνύχτα σας!»

Η ιστορία γνωστή, την επαναλαμβάνω εν τάχει για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλαιότεροι όπως λέει το κλισέ. Ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν ο μεγαλύτερος και σίγουρα ο χρησιμότερος πολιτικός της εποχής του. Πολλοί τον γνωρίζουν για το μεταρρυθμιστικό του έργο, λιγότεροι για την επιβολή της «αρχής της δεδηλωμένης» και ακόμα λιγότεροι για το ότι υπήρξε ο πρώτος Υπουργός των Εξωτερικών που απαίτησε από τους πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων να κάνουν την πρώτη, εθιμοτυπική συνάντηση στο υπουργείο αντί στις πρεσβείες όπως έως τότε συνηθίζονταν. Όλοι μα όλοι όμως τον θυμούνται σαν τον κακομοίρη που εξεστόμισε το περίφημο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Στις εκλογές που ακολούθησαν οι Έλληνες ακολούθησαν τον λαϊκιστή Δεληγιάννη (και πρόκοψαν στον πόλεμο του 1897), με τον Τρικούπη να αποτυγχάνει να εκλεγεί έστω και βουλευτής. Τότε εξεστόμισε την άλλη περίφημη φράση «Ανθ’ ημών Γουλιμής… Καληνύχτα σας».

          Σύμπτωση σατανική οπωσδήποτε η έδρα του ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ αν προτιμάτε, στην οδό που φέρει το όνομα του μεγάλου αυτού πολιτικού. Από τη Χαριλάου Τρικούπη λοιπόν ξεκίνησε η νέα πορεία στο λαό και συγκεκριμένα στο λαό που άφησε το κόμμα για τα μάτια του… ΣΥΡΙΖΑ. Όπως το κονκλάβιο αποφάσισε, το κόμμα δεν έβρισκε τη λαϊκή αποδοχή που του άξιζε γιατί ένα από τα σημαίνοντα στελέχη του είχε δώσει το δεύτερο συνθετικό στην κυβέρνηση των λεγόμενων σαμαροβενιζέλων. Το ότι η πρόεδρος μια χαρά υπηρέτησε την ίδια κυβέρνηση, παραβλέπετε σαν απλή λεπτομέρεια…

          Έχω γράψει και θα γράψω ξανά για την ανάγκη σταθερότητας του πολιτικού μας συστήματος, ανάγκη που η δυσανεξία των πολιτικών μας για συνεργασία καθιστά κρίσιμη. Άλλωστε, η εμπειρίες του παρελθόντος μας δείχνουν πως όπου μοιράζεται η εξουσία μοιράζεται και η ευθύνη, αφήνοντας πεδίο δράσης λαμπρό στους διακομματικά πονηρούς που περιτριγυρίζουν τις κρατικές δαπάνες. Ο ένας πόλος πέρασε τον κάβο βρίσκοντας σταθερότητα στα αναπάντεχα για πολλούς στιβαρά χέρια του κ. Μητσοτάκη. Για όποιον αμφέβαλε για τη στιβαρότητα, η άμεση διαγραφή όποιου απλά και μόνο λέει κάτι έξω από τη γραμμή, μάλλον τους έπεισε…

          Ο ρόλος της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας είναι την εποχή τούτη δύσκολος, καθώς οι εποχές των παχέων αγελάδων έχουν προ πολλού παρέλθει. Η παγκοσμιοποίηση που η τεχνολογική επανάσταση έφερε, δημιούργησε νέα, μη ανατρέψιμα δεδομένα στα οποία δεν έχουν ακόμα δοθεί απαντήσεις. Η κεντροαριστερά θα πρέπει να βρει απαντήσεις στα νέα εργασιακά δεδομένα που δημιουργεί η επέκταση των εφαρμογών της ρομποτικής και της τεχνικής νοημοσύνης. Δυστυχώς αυτό που παρατηρούμε στη χώρα μας είναι η νοσταλγική μα παράλογη προσπάθεια επιστροφής στις ηρωικές μέρες της δεκαετίας του 1980, αδιαφορώντας για το γεγονός των εντελώς διαφορετικών σημερινών δεδομένων. Όπως και να ’χει, η ένταξη στις λίστες του αδελφού του πραγματικού αγωνιστή Παναγούλη, καθώς και της ενζενί της εποχής της ευημερίας Βάνας, κάτι (για τον καθένα) σηματοδοτεί.                

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αριάδνη, Αριάνα Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλης, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία