ΓΝΩΜΕΣ

Κατευόδιο, κυρία Ελένη

07-12-2017 09:02
Χάρης Στρατιδάκης
Κατευόδιο, κυρία Ελένη

Μιάμισι δεκαετία χωρίζει αυτές τις δυο φωτογραφίες σου, κυρία Ελένη. 

Οκτώ δεκαετίες και κάτι ακόμα μέτραγες, ντυμένη στα μαύρα για το φευγιό του καλού σου, όταν με τα ήδη ροζιασμένα χέρια σου μας πρωτομάθαινες στις «Ξεχασμένες γεύσεις» του Β΄ Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων και του «Φάλκονα» να ξομπλιάζουμε ψωμιά: ψωμιά αρραβώνιασης, γαμοκούλουρα, πεθεροκούλουρα, συντεκνοκουλούρες, λεχωνοκουλούρες, κουλούρες βάφτισης και ψωμιά πεντοθελίτικα. Κι ήσουν στη δέκατη πια δεκαετία της ζωής σου όταν δεν αρνήθηκες να το ξανακάνεις, ντυμένη στα ολόμαυρα για τον πρόσφατο θάνατο της κόρης σου, στο Λαογραφικό Μουσείο, στο πρόγραμμα του Α΄ και του Β΄ ΚΑΠΗ για την «αντιμετώπιση της κρίσης με τη σοφία του παρελθόντος».

Τα χέρια σου δεν ήταν χέρια ξεραμένα από τις δουλειές δεκαετιών στα χωράφια, στο ζύμωμα και στη μπουγάδα, ήταν χέρια παιδούλας γλύπτριας, που δε σταματούσαν να δημιουργούν. Σμίλευαν φύλλα δάφνης, ελιάς, βάτου και κισσού, σταυρούς, λύρες και κομπολόγια, ολόδροσους καρπούς, αλλά και σαύρες και κουλουριασμένα φίδια. Και πουλιά, πολλά πουλιά, με ανοιχτές τις φτερούγες τους, χελιδόνια πάντα για τους κρυφοερωτευμένους και τους συνοροαραβωνιασμένους. Και λουλούδια, πολλά λουλούδια, μαργαρίτες, τριαντάφυλλα, λεμονανθούς κι αμπέρια.

Θα ’θελα να σε αποβγάλω όπως θα ήταν το πρεπό κι όχι με δυο πρόχειρα λόγια, όπως αυτά εδώ. Θα ’θελα να σε ξεπροβοδίσω με το «ζεστό», το ειδικό ψωμί για το οποίο μας μίλαγες, απλούμιστο αυτό, ευλογημένο όμως στην Παναγιά της Αντάνασσος, μέσα σ’ ένα πανέρι από ράπες και κομμένο μετά στο νεκροταφείο με το χέρι, ποτέ με μαχαίρι. Και μ’ άλλα πέντε «ζεστά» (γιατί «πέντε ήτονε τα ψωμιά που βλόησε ο Χριστός»), πλουμισμένα με ένα δάφνινο στεφάνι το καθένα τους και μοιρασμένα στους φτωχούς και στους νεόφτωχους, για να «συχωρεθείς» και να «μείνει η ψυχή σου αναπαημένη».

Πορεύσου εν ειρήνη, κυρία Ελένη Ιερωνυμάκη, να ξανασυναντηθείς με τους αγαπημένους σου «εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως, ένθα απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός». Σ’ έναν τόπο που θα ευωδιάζει από τα συνοροφουρνισμένα ψωμιά σου, που θα είναι χάρμα οφθαλμών με τα κρεμασμένα στα κλαδιά των δέντρων του ρόγδια, κουκουνάρες και σταφύλια και που θα αντιλαλεί από τα κελαϊδίσματα των πουλιών, που τόσο προσπάθησες να μας μάθεις να πλάθουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αρτέμιος, Αρτέμης Άρτεμις, Αρτεμία, Αρτέμη, Αρτεμισία, Αρτέμιδα Ντιάνα, Διάνα Γεράσιμος, Μάκης, Μικές, Μίκης Ενόη Ματρώνα, Ματρόνα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ