ΓΝΩΜΕΣ

Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» με την απλή αναλογική δίνει τέλος στην «ενός ανδρός αρχή» του δημαρχοκεντρικού μοντέλου

18-05-2019 00:43
Του Γιώργου Βλαστού*
Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» με την απλή αναλογική δίνει τέλος στην «ενός ανδρός αρχή» του δημαρχοκεντρικού μοντέλου

Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό που θα ισχύσει στις 26 Μάη για τα νέα δημοτικά συμβούλια που θα εκλεγούν για πρώτη φορά με απλή και ανόθευτη αναλογική. Μέχρι χτες η παράταξη του εκάστοτε Δημάρχου έπαιρνε  αυτόματα τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων, με ότι αυτό σήμαινε για τη δημοκρατία και τον κοινωνικό έλεγχο στις δημοτικές αποφάσεις. Τώρα αυτό τελειώνει και η κάθε παράταξη θα εκλέγει τους συμβούλους που της αναλογούν από τον 1ο γύρο, ανεξάρτητα ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος στον 2ο γύρο.

Οι συνθέσεις που προωθεί ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» μειώνουν τις εκλογικές διενέξεις και τα διλήμματα γύρω από πρόσωπα και μεταθέτουν την κουβέντα σε προγραμματικό επίπεδο. Δυστυχώς στην παρούσα προεκλογική περίοδο για το Δήμο Ρεθύμνου αυτά αποσιωπούνται από τους «επίδοξους» διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, διότι α) έχουν δυσκολία να αποδεχτούν την απλή αναλογική και β) δεν τους συμφέρει να ακουστεί ότι στις 26 Μάη τελειώνουμε με το παλιό συγκεντρωτικό σύστημα και φυσικά επισείουν υποκριτικά τον κίνδυνο της «ακυβερνησίας».

Γι’ αυτό ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» προβλέπει την εποικοδομητική ψήφο για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα και θέτει ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να υπάρχουν διαπαραταξιακές συναινέσεις και ταυτόχρονα να διοικείται ο Δήμος.

Για πρώτη φορά προβλέπονται τοπικά δημοψηφίσματα και θεσμοθετούνται συνελεύσεις κατοίκων σε τοπικές κοινότητες και γειτονιές. Τονώνεται η λειτουργία των κοινοτήτων, με την μεταφορά αρμοδιοτήτων σε συνδυασμό με τον επιμερισμό ποσοστού από τους αναπτυξιακούς ΚΑΠ, για την εκτέλεση μικρών εργασιών. 

Η διακυβέρνηση του Δήμου δεν είναι μια τεχνοκρατική υπόθεση και μόνο θέμα διαχείρισης. Σε κάθε μικρή η μεγάλη απόφαση υποκρύπτονται αντιθέσεις, συμφέροντα, εξυπηρετήσεις και είναι σημαντικό οι αποφάσεις να παίρνονται με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών και του δημοσίου συμφέροντος. Από τους συντελεστές των δημοτικών τελών, μέχρι τα τοπικά χωρικά σχέδια, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τις κοινωνικές δομές και την φιλοξενία προσφύγων, τα παραδείγματα πολιτικών υπέρ η κατά της κοινωνικής πλειοψηφίας των δημοτών και υπέρ η κατά των συμφερόντων είναι πολλά.

Οι προγραμματικές συγκλίσεις και συνεννοήσεις, πρέπει να έχουν κοινωνικές αναφορές υπέρ της προόδου και κατά της συντήρησης. Οι προοδευτικές συναινέσεις υπηρετούν την δίκαιη ανάπτυξη του τόπου, την κοινωνική πλειοψηφία και τη διαφάνεια. Η στήριξη στο συνδυασμό «Οι Πολίτες Μπροστά» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Θωμά Κρεβετζάκη εγγυάται την προοδευτική διακυβέρνηση του Δήμου Ρεθύμνου.

* Ο Γιώργος Βλαστός είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό «Οι Πολίτες Μπροστά» με Υποψήφιο Δήμαρχο τον Θωμά Κρεβετζάκη

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Βλαστός γεννήθηκε στο Ρέθυμνο. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έκανε το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Βιοφυσικής και Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου. Είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου. Το 2010 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος και από το 2011 μέχρι το 2014 διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου. Εργάστηκε ως Ερευνητής Bιοϊατρικών Επιστημών στο Σικάγο και Ατλάντα στις Η.Π.Α. και στο Μόναχο της Γερμανίας. Ήταν Ερευνητής στο ΙΤΕ και Συμβασιούχος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο ΤΕΙ Κρήτης. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στο Ρέθυμνο.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αριάδνη, Αριάνα Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλης, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία