ΓΝΩΜΕΣ

Ο πικρός συμβολισμός των προτεραιοτήτων των Ελλήνων

13-08-2019 14:34
Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη*
Ο πικρός συμβολισμός των προτεραιοτήτων των Ελλήνων

4 Αυγούστου έγινε το κακό και τα πρώτα πλάνα που ήρθαν στη δημοσιότητα «μίλησαν» για την αιτία του: φοίνικες κατεστραμμένοι στη σειρά κι από κάτω τα νέα βλαστάρια τους πίσω από την πεσμένη μπασκέτα... Οι αρχές, όπως όλες οι τοπικές αρχές απανταχού της χώρας, φρόντισαν να «στολίσουν» με φοίνικες την περιοχή αλλά όχι και να συντηρήσουν ή να ελέγξουν την κατάσταση της μπασκέτας.

Γιατί οι προτεραιότητες των Νεοελλήνων, αρχόντων και αρχομένων, είναι πρώτα απ’ όλα, πάνω απ’ όλα, το ίματζ και η γκλαμουριά, που συμβολίζουν με στρεβλό τρόπο οι φοίνικες.

Η φοινικολαγνεία μετρά πάνω από δύο δεκαετίες, από τα τέλη του 1990, όταν η χώρα προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εισήχθησαν αθρόα Κανάριοι φοίνικες για τον στολισμό και την «τουριστικοποίηση» της χώρας. Μαζί τους εισήχθη και το κόκκινο σκαθάρι που τους κατέστρεψε μαζί με τους (σχετικά) λίγους ιστορικούς φοίνικες που υπήρχαν.

Δεν υπάρχει γωνιά της χώρας, όσο εγκαταλελειμμένη και να είναι, που να μην έχει πλήθος φοινίκων, συνήθως σε κακή κατάσταση, είτε αποκεφαλισμένους είτε βαθιά κουρεμένους και ποτισμένους με αρκετά χημικά σκευάσματα (ποιος ξέρει, ποιος ελέγχει αν είναι και απαγορευμένα τοξικά σκευάσματα) για να επιβιώνουν. Για να συντηρείται το τουριστικό ίματζ, μια που ο φοίνικας από σύμβολο αίγλης κατάντησε σύμβολο γκλαμουριάς. Μια που ο φοίνικας αποτελεί σήμα κατατεθέν τουρισμού και «ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας» που, όπως όλες οι βαριές βιομηχανίες, ρυπαίνει τόσο το περιβάλλον (έδαφος, αέρας, νερά) με τα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα και τη διαχείριση των νεκρών δέντρων (τηρούνται άραγε οι επίσημες προδιαγραφές;) και αλλοιώνει το τοπίο.

Το αστικό ελληνικό τοπίο ομογενοποιήθηκε, μικρές και μεγάλες πόλεις απέκτησαν όψη νεκροπόλεων με σειρές φοινίκων. Από τα πλέον των 3.000 ενδημικά φυτά, μια πρωτιά στη βιοποικιλότητα που κρατά (ακόμα), η χώρα έχει να επιδείξει αποκλειστικά και μόνο ξενόφερτους, χημικά συντηρούμενους φοίνικες, γιατί κυριαρχεί η κατευθυνόμενη πλάνη ότι οι φοίνικες κάνουν ένα μέρος να μοιάζει τουριστικό και γκλαμουράτο. Φοίνικες και ξερό ψωμί, λοιπόν.

Και οι δήμοι της χώρας, με τα ισχνά, κατά τα άλλα, οικονομικά και το περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό, διαθέτουν χρήμα για αγορά φοινικοειδών και εντομοκτόνων και εργατικά χέρια για τη συντήρησή τους.

Κι εδώ βρίσκεται η τραγική αντίφαση: μια χώρα όπου η έννοια της συντήρησης (κτισμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, οχημάτων κ.λπ.) απουσιάζει οικτρά, αναλώνεται στη συντήρηση φοινίκων γιατί το ίματζ über alles.

Πού χρήματα για συντήρηση δρόμων, πεζοδρομίων (αν υπάρχουν), πλατειών, αθλητικών χώρων, δημόσιων κτιρίων, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, για διαχείριση απορριμμάτων; Ρακένδυτη και ξεδοντιασμένη μπορεί να είναι η εικόνα της πόλης, αλλά οι φοίνικες στέκουν εκεί καλλωπισμένοι.

Η εικόνα των νεκρών φοινίκων στο φόντο της πεσμένης μπασκέτας που στέρησε τη ζωή ενός νέου παιδιού συμβολίζει πικρά τις προτεραιότητες των Νεοελλήνων. Το βάρος και η μεγάλη σημασία πέφτει στην επιφάνεια, στην εμφάνιση, στο «δήθεν», στην τυφλή μίμηση και υιοθέτηση εμπορικών συμβόλων αίγλης, που εκπίπτει σε γκλαμουριά, στην αγωνιώδη προσπάθεια να φαινόμαστε και να δρούμε (μιλάμε, τραγουδάμε, ντυνόμαστε, τρώμε, περπατάμε...) όπως οι «πολιτισμένοι ξένοι» και όχι στο να διατηρήσουμε την ιδιαιτερότητα του τρόπου και του τόπου ζωής μας, την παιδεία (γλώσσα, λογοτεχνία, μουσική, εικαστικές τέχνες) και την κουλτούρα μας.

Κι αν το κάνουμε αυτό, το κάνουμε επιφανειακά... γιατί «πουλά». Σημαντικό και πολύτιμο θεωρείται το προσωρινό, το αγοραίο, το μοδάτο και όχι το διαρκές, το σπάνιο και το μοναδικό, όχι η ανθρώπινη ζωή. Κι αυτές οι προτεραιότητες πληρώνονται, όχι μόνο με χρήμα αλλά και με αίμα...

Καιρός να αλλάξουν οι προτεραιότητες, καιρός οι άρχοντες να δώσουν το παράδειγμα, καιρός οι αρχόμενοι να τους εκλέγουν με άλλα κριτήρια. Οχι άλλο αίμα...

*Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

*το άρθρο δημοσιεύθηκε στην efsyn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Έλντα Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Χάρης, Χάρις Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα