ΓΝΩΜΕΣ

Οι σκέψεις ενός 18αρη για το πολιτικό σύστημα

20-06-2019 09:11
Χρ. Στ. - ένας νέος 18 ετών που ψήφισε για πρώτη φορά
Οι σκέψεις ενός 18αρη για το πολιτικό σύστημα

Εξωφρενική διαπίστωση: Ξέρατε πως ανάλογα με το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός βουλής (δηλαδή όσων είναι κάτω του 3%)μειώνεται το ποσοστό της αυτοδυναμίας που χρειάζεται το πρώτο κόμμα με βάσει τον εκλογικό νόμο του Προκόπη Παυλόπουλου (2008);!

Εγώ δεν το ήξερα πριν πάω να ψηφίσω στις ευρωεκλογές και με αφορμή αυτή την πρόσφατη πληροφορία με την οποία ήρθα σε επαφή θέλω να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου...

Πράγματι ήταν μια δύσκολη επιλογή για το τι στάση θα κρατούσα απέναντι σε αυτές και ένιωθα ότι είχα (και θα έχω) να διαλέξω από τις χειρότερες επιλογές...

Είχα διάφορα "σενάρια" στο μυαλό μου πριν καταλήξω σε τελική απόφαση ,όπως

1) Αυτό της αποχής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο ισχύων διεφθαρμένο, κατ'εμε, πολιτικό σύστημα. Αλλά μετά ήρθαν στο νου μου τα λόγια του Ζοζέ Σαραμάγκου "η αποχή δεν κεφαλαιοποιείται σε πολιτική έκφραση ,καθώς ,παρότι πάντοτε πλησιάζει επικίνδυνα ή και ξεπερνά τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ποτέ δεν είναι ομοιογενής και έκδηλη: απλώς προσμετράται". Επιπλέον δεν θεωρείται ότι τιμά το δημοκρατικό πολίτευμα και εύκολα μπορεί να εκμεταλλευτεί καθώς πλέον δεν θα μιλάμε για την πλειοψηφία αλλά για μια μειοψηφία που θα καθορίζει την εξουσία του συνόλου.

2)"Άκυρο", ως εναλλακτικό τρόπο να δηλώσω ότι δεν εμπιστεύομαι κανέναν τους, χωρίς να εντάσσομαι στο σύνολο των απόντων. Έλα όμως... που το "άκυρο" προσμετράται με το "λευκό", αυτά συμψηφίζονται και στηρίζουν το πρώτο κόμμα. Τζίφος και αυτό το σχέδιο... πάλι κάποιος το εκμεταλλεύεται χωρίς ουσιαστικά να φαίνεται η αντίδραση μου ...

3)Συμβιβασμός. Βέβαια δεν ήθελα να λειτουργήσει η ψήφος μου ούτε ως μέσο ενίσχυσης της πόλωσης ,ούτε ως μέσο στήριξης κομμάτων που μας έχουν οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο σήμερα αλλά ως μέσο στήριξης της πολυφωνίας, της δημοκρατίας και για αυτό κατέληξα, μολονότι δεν είχα την πολυτέλεια του χρόνου να ψάξω ενδελεχώς τις θέσεις και τους υποψηφίους του κόμματος λόγω φόρτου Πανελληνίων, να ενταχθώ στο 21% των εκλογέων που ψήφισαν κόμμα το οποίο παρέμεινε εκτός βουλής. Πάλι όμως χωρίς να νιώθω τελείως σίγουρος ότι αυτό το κόμμα με εκπροσωπεί πλήρως και ότι δεν πήρα ξανά την θέση εκμεταλλευομένου άπειρου, ημιμαθή νέου...

Ύστερα μαθαίων πως ακόμη και για αυτόν τον τρόπο έκφρασης υπάρχει αντίστοιχη ρύθμιση στο εκλογικό σύστημα που επιτρέπει την εκμετάλλευση αυτής της τάσης των πολιτών, λειτουργώντας σαν αντίσωμα που επιτίθεται σε κύτταρα του ΙΔΙΟΥ του οργανισμού του ως "επιβλαβή" , ώστε να επωφεληθεί το πρωτεύον κόμμα

Αυτό πράγματι με έκανε να χάσω οποιαδήποτε μηδαμινή ελπίδα μου είχε απομείνει για τον θεσμό της δημοκρατίας όπως εκφράζεται από το τωρινό πολιτικό σύστημα και κυρίως τους ανθρώπους που το απαρτίζουν...Ενίσχυσε την άποψη μου ότι όλο αυτό το "ταχυδακτυλουργικό" με τις εκλογές είναι "κόλπο στημένο και στα μέτρα σας!", ένα σκονισμένο από την λογοκρισία και διαφθορά σύμβολο της δημοκρατίας πίσω από το οποίο βρίσκεται το κουφάρι της δολοφονημένο από μια ιδιότυπη δικτατορία .

Οπότε απορώ αξίζει να εκχωρείς το δικαίωμα της εξουσίας πάνω σου σε κάποιον άλλο εκτός από τον εαυτό σου; Αξίζει να εκχωρήσεις την συνείδησή σου σε τρίτους ώστε να την "χρησιμοποιήσουν" πέρα από τον ίδιο σου τον εαυτό σου;

Χρ. Στ.

Ένας τελειόφοιτος μαθητής 18 ετών…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή