ΓΝΩΜΕΣ

Οι συντάξεις σαν τραγωδία ή σαν ανέκδοτο…

18-05-2019 00:38
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Οι συντάξεις σαν τραγωδία ή σαν ανέκδοτο…

Μεγάλη αναταραχή ξέσπασε με αφορμή την διαφήμιση του κυβερνώντος κόμματος για τις συντάξεις. Σ’ αυτήν εμφανίζεται μία γιαγιά να ακούει με θλιμμένο ύφος τα νέα του πρώτου και δεύτερου μνημονίου για τις συντάξεις. Η θλίψη φεύγει και το χαμόγελο επιστρέφει στα χείλη της όταν θυμάται το τρίτο μνημόνιο, χάρις το οποίο όχι μόνο οι συντάξεις σταμάτησαν να μειώνονται, αλλά πήρε και κάτι παραπάνω. Η αντιπολίτευση «εξανέστη» υπενθυμίζοντας τις ουκ ολίγες περικοπές του τρίτου μνημονίου. Πρώτο κοινό συμπέρασμα η κρισιμότητα του όγκου των συνταξιούχων για το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεύτερο συμπέρασμα ότι αν δεν αλλάξουν γρήγορα τα πράγματα, δυστυχώς οδηγούμαστε σε πόλεμο των γενεών σε  περιβάλλον όπου ένας στους τρεις θα είναι άνω των εξήντα ετών.

          Η Ελλάδα αργά αλλά σταθερά μεταβλήθηκε σε χώρα ανέργων, συνταξιούχων και επιδοματιούχων οι οποίοι όπως είναι φυσικό έχουν να περιμένουν από όσους εργάζονται. Το δημογραφικό είναι το σύμπτωμα που απλά επιταχύνει την εξέλιξη της νόσου, που είναι η πολιτική βούληση. Βλέπετε, τα πράγματα στην Ελλάδα ξέφυγαν την εποχή που πλησιάζαμε στο κοινό νόμισμα, τότε που μειώθηκαν τα έως τότε θηριώδη επιτόκια δανεισμού. Απογειώθηκαν όταν αντί να επιτρέψουμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Γιαννίτση, απαιτήσαμε και μέσω του πάντα πρόθυμου πολιτικοσυνδικαλιστικού μας συστήματος επιβάλαμε επιπλέον παροχές, οι οποίες επέβαλαν νέο δανεισμό που φευ ήταν… φτηνός.

          Τέλος πάντων αυτά πέρασαν, όποιος έφαγε – έφαγε, δανεικά για παροχές και συντάξεις πια δεν έχει. Για όποιους ακόμα δεν έχουν καταλάβει, η πρόσφατη «διευκόλυνση» για τη βιωσιμότητα του χρέους που η παρούσα κυβέρνηση πέτυχε προσέθεσε μία ακόμα δεκαετία στα δάνεια μας, τα οποία πλέον απλώνονται έως το 2070 (ζωή να χουν τα εγγόνια μας). Με βάση το παρελθόν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι έως τότε θα επιβληθούν και τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα. Ναι, ναι, αυτά που κάποτε ήταν ματωμένα και σήμερα χρησιμεύουν για 13ες συντάξεις…

          Για να εξηγήσω τη δυσοίωνη πρόβλεψη για πόλεμο των γενεών δεν χρειάζεται άλλο από το επιχείρημα του ύψους της μέσης σύνταξης - μέσου μισθού, σε συνδυασμό με την αναλογία συνταξιούχων – εργαζόμενων. Με τους εισαγωγικούς μισθούς των νέων ανθρώπων (ανεξάρτητα από τι λένε οι πολιτικοί) καθηλωμένους σε εξευτελιστικά επίπεδα και τις οικογένειες να επιβιώνουν από τις συντάξεις των γερόντων για πόσο νομίζεται θα κρατήσει αυτή η κοινωνική σύμβαση. Μα μέχρι να μειωθούν ξανά οι συντάξεις. Μέχρι ο παππούς και η γιαγιά να μην μπορούν να συμπληρώσουν το εισόδημα παιδιών και εγγονών.

          Η καγκελάριος Μέρκελ όταν την ρωτούν γιατί «τσιγκουνεύεται» αυξήσεις μισθών και παροχών στην πλούσια Γερμανία συνηθίζει να επαναλαμβάνει τρεις αριθμούς: 50, 20, 8. Η Ευρώπη δαπανά το 50% των παγκόσμιων κοινωνικών δαπανών, παράγει το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ στο έδαφος της ζει το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτά στην πλούσια Γερμανία, κάντε την προβολή στο μέλλον της Ελλάδος…    

 

                       

Γνώμες

Αλεξανδρος Κ.
Νοοτροπία του έλληνα οδηγού…
Νίκος Μολδοβανίδης
4 μέρες στη Νότια Γαλλία
Εμμανουήλ Σταματέρακης
Το ελληνικό θαύμα είναι μόνο θαλασσινό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Έλντα Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Χάρης, Χάρις Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα