ΓΝΩΜΕΣ

Οικονομικές παραχωρήσεις στους Σκοπιανούς χωρίς αντάλλαγμα

11-07-2018 11:19
Δημήτρης Περβολιανάκης
Οικονομικές παραχωρήσεις στους Σκοπιανούς χωρίς αντάλλαγμα

Δημήτρης Περβολιανάκης

Διαβάζοντας το σημείο της «συμφωνίας» που αναφέρει ότι κάθε χώρα θα καταλαβαίνει τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνες» όπως επιθυμεί, έρχεται στη σκέψη ο Ζωρζ Κλεμανσώ που έλεγε ότι τα κράτη υπογράφουν συνθήκες όχι για να έχουν ειρήνη, αλλά για να προετοιμάσουν τον επόμενο πόλεμο. Στη δική μας περίπτωση βέβαια πόλεμος με τους Σκοπιανούς δεν θα γίνει, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει και ο τρόπος που ο ένας λαός αντιλαμβάνεται τον άλλο (αυτό είναι σαφές από τις αντιδράσεις στη «συμφωνία»), δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ούτε η ανάγκη των Σκοπιανών για μια ταυτότητα, που σήμερα εξυπηρετείται από τον σφετερισμό της ελληνικής Ιστορίας. Αν οι διακρατικές συμφωνίες δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και δεν λύνουν τα προβλήματα, από μόνες τους δεν φέρνουν τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Αν τις έφερναν, θα δικαιωνόταν και ο Chamberlain που επιστρέφοντας Λονδίνο από το Μόναχο το 1938 είπε: «υπέγραψα συμφωνία με τον Χίτλερ για την Τσεχοσλοβακία και πόλεμος στη γενιά μας δεν θα γίνει»… Στη δική μας «συμφωνία» θα περιμέναμε να δοθούν σαφείς και ξεκάθαρες εννοιοδοτήσεις των όρων που αποτελούν τον πυρήνα του προβλήματος. Αντ’ αυτού οι υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν κείμενο που λέει ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να διαφωνούν στα βασικά, αλλά τουλάχιστον καθένας θα σέβεται την άποψη του άλλου. Προφανώς το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά του ρίχνουμε και λίπασμα, για να δυναμώσει και να ανθίσει ακόμα πιο έντονο στο μέλλον. Προς το παρόν οι υπογράφοντες έκαναν τη δουλειά τους. Οι Σκοπιανοί πέτυχαν τους στόχους τους και οι δικοί μας τράβηξαν τις αναγκαίες selfies για το άλμπουμ των αναμνήσεων.

Πάντως, η σκοπιμότητα της προσέγγισης ήταν έκδηλη στις Πρέσπες. Αυτό δεν φάνηκε μόνο στα χαμόγελα (ευτυχίας) των υπουργών και πρωθυπουργών αλλά και στις οικονομικές διατάξεις της «συμφωνίας». Οι «διαπραγματεύσεις» κράτησαν έξι ολόκληρους μήνες και πάνω στις υπογραφές μάθαμε ότι έγιναν συζητήσεις όχι μόνο για εθνικές διαφορές αλλά και για οικονομικά θέματα. Το άρθρο 13 παραχωρεί στη Fyrom δικαίωμα πρόσβασης στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.) πριν την ανακήρυξή της. Ως περίκλειστο κράτος η Fyrom διαθέτει από τη Σύμβαση των Θαλασσών οικονομικά δικαιώματα στις Α.Ο.Ζ. όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Αλβανίας και της Βουλγαρίας με την προϋπόθεση ότι θα υπογράψει σχετικές συμβάσεις με τις χώρες αυτές. Τη στιγμή που ούτε η Αλβανία ούτε η Βουλγαρία έχουν υπογράψει τέτοιες συμβάσεις με τα Σκόπια, έρχεται η Ελλάδα να ενεργοποιήσει τα δικαιώματα των γειτόνων, αφού η «συμφωνία» των Πρεσπών έχει χαρακτήρα διμερούς σύμβασης. Με την ανακήρυξη της ελληνικής Α.Ο.Ζ. οι Σκοπιανοί θα αποκτήσουν αυτόματα πρόσβαση τις ελληνικές θάλασσες, για να εκμεταλλεύονται τον αλιευτικό μας πλούτο. Και αν οι ίδιοι δεν διαθέτουν σκάφη και ναυτικούς για τη δουλειά αυτή, δεν αποκλείεται στη θέση τους να στείλουν Τούρκους ψαράδες που θα αλιεύουν στις ελληνικές θάλασσες και θα δένουν στα ελληνικά λιμάνια με σημαίες «Βόρειας Μακεδονίας». Οι προβληματισμοί που εγείρονται για την παραχώρηση είναι δύο. Γιατί η Ελλάδα προτρέχει να αναγνωρίσει στους Σκοπιανούς τέτοια δικαιώματα, όταν από τη διεθνή εμπειρία μπορεί είτε να τα αρνηθεί με δυνατότητα ακόμα και να αποφύγει την καταδίκη στο διεθνές δικαστήριο, είτε να διαπραγματευτεί με το περίκλειστο κράτος ζητώντας ανταλλάγματα για την παραχώρηση; Το μέγεθος της παραχώρησης φαίνεται περισσότερο στο άρθρο 19(3) που αναγνωρίζει στους Σκοπιανούς δικαίωμα να καταφύγουν μονομερώς σε διεθνές δικαστήριο και να καταδικάσουν τη χώρα μας σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί στις απαιτήσεις τους!

Εκτός από πρόσβαση στην ελληνική Α.Ο.Ζ. το ακύρωτο κείμενο των Πρεσπών προσφέρει στους Σκοπιανούς δυνατότητα να ενεργοποιήσουν παλαιές εμπορικές συμβάσεις της Ελλάδας και την ενωμένη Γιουγκοσλαβία! Με τρόπο αυθαίρετο η Fyrom κληρονομεί χωρίς όρους οικονομικά προνόμια της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας που είχαν συμφωνηθεί με την Ελλάδα σε άλλες ιστορικές και οικονομικές συνθήκες, όταν ακόμα η Fyrom δεν υπήρχε ως κρατική οντότητα. Ακόμα, η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση να λύσει το τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα των γειτόνων. Με το άρθρο 14 προβλέπεται ότι ελληνικοί αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου θα περάσουν από το κρατίδιο. Ασφαλώς δεν είναι κακό ν’ αναπτυχθεί τέτοιου είδους οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών. Ο προβληματισμός ξεκινά, όταν γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η οικονομική συνεργασία θα μπορούσε να υπάρξει ανεξάρτητα από την επίλυση του ονοματολογικού θέματος, και εντείνεται περισσότερο, όταν συνειδητοποιείται ότι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των Σκοπιανών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της χώρας μας για τα ζητήματα που «καίνε». Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ. Η Ελλάδα παραχώρησε στα Σκόπια οικονομικές και ενεργειακές διευκολύνσεις χωρίς να κερδίσει κάτι ουσιαστικό στα σημεία που προσβάλλονται οι εθνικές μας ευαισθησίες. Δέχθηκε να γίνουν τα Σκόπια σημαντικός διαμετακομιστικός δίαυλος ενέργειας προς την Ευρώπη, δέχθηκε τα Σκόπια να επιτύχουν μια μεγάλη αναβάθμιση της γεωπολιτικής τους θέσης με υποτιθέμενο αντάλλαγμα που δεν φαίνεται πουθενά.

Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι, κάθε φορά που Αμερικανοί Πρόεδροι συζητούν με Έλληνες Πρωθυπουργούς για το σκοπιανό, η συνήθης προτροπή τους είναι συγκεκριμένη: «Αν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα προς το συμφέρον σας, απλά αγοράστε τους!». Προφανώς η Ελλάδα δεν περίμενε τη «συμφωνία» των Πρεσπών ούτε την υποτιθέμενη επίλυση του προβλήματος, για να αναπτύξει οικονομικές σχέσεις με τους Σκοπιανούς. Η χώρα μας είναι ήδη ένας από τους πέντε κορυφαίους επενδυτές στη γείτονα στα πετρελαιοειδή καύσιμα, τις τράπεζες και το λιανικό εμπόριο. Μόνο το 2016 το διμερές εμπόριο άγγιξε σε αξία τα 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στη γείτονα έφθασαν τα 570 εκατομμύρια. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η σημαντικότερη πύλη διακίνησης των προϊόντων της Fyrom, ενώ συνεργασία υπάρχει και στον τουρισμό με τις διελεύσεις από και προς τα Σκόπια να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο κάθε χρόνο. Αυτά τα στοιχεία από μόνα τους δείχνουν ότι ο υποτιθέμενος «έντιμος συμβιβασμός» στις απαιτήσεις των Σκοπιανών δεν πρόκειται να φέρει κάποια ιδιαίτερη αύξηση στα οικονομικά οφέλη της Ελλάδας. Αντιθέτως, η χώρα μας θα υποστεί ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά, διότι η «συμφωνία» προβλέπει τη συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει τα ελληνικά εμπορικά σήματα που εμπεριέχουν τους όρους «Μακεδονία» και «μακεδονικός». Περίπου 4000 ελληνικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, που εξάγουν προϊόντα χρησιμοποιώντας αυτά τα σήματα, κινδυνεύουν να χάσουν το αυτονόητο μέχρι σήμερα δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν την τοπική προέλευση ως μέσο προώθησης των προϊόντων τους. Με άλλα λόγια κινδυνεύουν με οικονομική ομηρία ή/και οικονομική καταστροφή από μια επιτροπή που θα κρίνει αν και πώς θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα brand names που «έκτισαν» για δεκαετίες με πολύ κόπο και κόστος. Κάπως έτσι οι Σκοπιανοί, μετά την ελληνική Ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, με την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών μας αποκτούν δικαίωμα να σφετεριστούν οικονομικά δικαιώματα ελληνικών επιχειρήσεων και, αν εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, να πλήξουν τους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, κατ’ επέκταση ένα μέρος της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου οικονομικού πολέμου και ενός διαρκούς πολιτικού εκβιασμού. Η «συμφωνία» των Πρεσπών είναι γεμάτη από αστερίσκους, υποσημειώσεις και διευκρινίσεις. Γιατί δεν βρέθηκε μια διευκρίνιση για την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων επιχειρηματιών;

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη να διατηρηθούν και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, αν είναι δυνατόν, οι οικονομικές συνεργασίες με το γειτονικό κρατίδιο. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς να εξυπηρετούνται τα ελληνικά συμφέροντα και κυρίως χωρίς οι γείτονες να υποχωρούν στις πάγιες ανθελληνικές θέσεις τους. Το κείμενο που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου από δύο υπουργούς Εξωτερικών χωρίς επαρκή ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, χωρίς συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός, χωρίς να υπολογίζονται οι αντιδράσεις και το εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος, αποτελεί σαφώς μια ετεροβαρή «συμφωνία» που δεν υπηρετεί τα ελληνικά δικαιώματα και γι’ αυτό πιθανότατα δεν θα κυρωθεί στην Ελληνική Βουλή. Όμως παράγει ήδη πολιτικά και νομικά αποτελέσματα, διότι η Fyrom παίρνει αυτές τις μέρες στη Σύνοδο του Ν.Α.Τ.Ο., με τη σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας, πρόσκληση ένταξης στον οργανισμό. Μόλις ολοκληρώσει το δικό της σκέλος που προβλέπεται από τη «συμφωνία», η Fyrom θα ενταχθεί στο Ν.Α.Τ.Ο. ανεξάρτητα από την κύρωση της «συμφωνίας» στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας χάνει το πιο σημαντικό διαπραγματευτικό εργαλείο πίεσης προς τους γείτονες. Η Διεθνής Δικαιοσύνη εμμέσως αναγνώρισε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί αυτόν τον μοχλό πίεσης το 2011, όταν μεν η Ελλάδα καταδικάστηκε για την «αθέμιτη διαπραγμάτευση» του 2008 που παραβίαζε την Ενδιάμεση Συμφωνία, όμως ποτέ δεν επιβλήθηκαν νομικές κυρώσεις εναντίον της. Σήμερα η ίδια η χώρα μας αποποιείται οικειοθελώς αυτή τη δυνατότητα πίεσης με ένα προσύμφωνο που υπογράφηκε σε κατώτερο επίπεδο (από τους υπουργούς Εξωτερικών και όχι τους Πρωθυπουργούς) και δεν υπάγεται καν στην αιγίδα του Ο.Η.Ε., εφόσον ο διαμεσολαβητής Matthew Nimetz παρέστη στις Πρέσπες όχι ως εκπρόσωπος του Ο.Η.Ε. αλλά ως απλός… μάρτυρας (που γιόρτασε τα γενέθλιά του…). Αν δεν φτάσουμε στην κύρωση, η ελληνική απώλεια φαινομενικά είναι μικρή, όμως δεν παύει να είναι μια ήττα της ελληνικής διπλωματίας, για την οποία υπάρχουν ευθύνες πολιτικές.

Το 1992 ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το σκοπιανό θα μπορούσε να λυθεί ανεξάρτητα απ’ το πολιτικό κόστος, διότι μέσα σε δέκα χρόνια οι Έλληνες θα ξεχνούσαν την ταπείνωση. Η Ιστορία απέδειξε ότι η εκτίμηση ήταν λανθασμένη. Έχουν περάσει ήδη είκοσι έξι χρόνια και ο ελληνικός λαός δεν έχει ξεχάσει τη Μακεδονία. Ατυχώς για όσους παρουσιάστηκαν σήμερα ως αυτόκλητη «φωτισμένη δεσποτεία» και εκτίμησαν ότι οι Έλληνες δεν θα αντιδρούσαν στην παραχώρηση δικαιωμάτων οι επόμενες εκλογές θα γίνουν πολύ νωρίτερα από τα δέκα χρόνια του «ψηλού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προεκλογικές  «αναγνώσεις»

Προεκλογικές «αναγνώσεις»

Το σταυρόλεξο των δημοτικών συνδυασμών στο δήμο Ρεθύμνης

Το σταυρόλεξο των δημοτικών συνδυασμών στο δήμο Ρεθύμνης

Επιλέγοντας μεταξύ του Αλέξη και του Κυριάκου.

Επιλέγοντας μεταξύ του Αλέξη και του Κυριάκου.

Συρρίκνωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φέρνει η μεταρρύθμιση Γαβρόγλου

Συρρίκνωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φέρνει η μεταρρύθμιση Γαβρόγλου

Η προτεινόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ουσιαστικά αποτελεί μια ακόμα αναμόρφωση του εισαγωγικού εξεταστικού συστήματος...
Θέλουμε συντάξεις όχι Βουλγαρίας αλλά Αλβανίας;

Θέλουμε συντάξεις όχι Βουλγαρίας αλλά Αλβανίας;

«Ανεξάρτητα από το «αλυσοδέσιμο» των οικονομικών υποχρεώσεων στους δανειστές, ακόμα κι αν αυτό δεν υπήρχε, ο δανεισμός των κρατών από τις αγορές δηλαδή από...
Αυτή είναι η μοναδική συνταγή

Αυτή είναι η μοναδική συνταγή

-Την Τετάρτη το μεσημέρι 12 άνδρες θεμελίωσαν συμβολικά την επέκταση του τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στη Θεσσαλονίκη. Οι αριθμοί που δόθηκαν από...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Φωκάς, Φώκιος, Φώκης, Φωκία, Φωκίνα Ζωγραφιά, Ζωγραφούλα