ΓΝΩΜΕΣ

Περί Airbnb και άλλων δαιμονίων…

13-06-2018 10:42
Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Περί Airbnb και άλλων δαιμονίων…

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης

Η συνειδητοποίηση των πεπερασμένων δυνατοτήτων του πλανήτη σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο οδήγησαν τις προηγμένες κοινωνίες του δυτικού κόσμου στην αναζήτηση λύσεων, αυτές που μάθαμε να βάζουμε το πρόσημο «βιώσιμες». Η κυκλική οικονομία, η οικονομία του διαμοιρασμού, το δίκαιο εμπόριο είμαι μερικές από τις σημαντικότερες λύσεις που οι πλατιές πληθυσμιακές μάζες αγκάλιασαν (συχνά ενάντια στο εγχώριο κατεστημένο τους), σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τον πλανήτη να «ανασάνει». Η τεχνολογική πρόοδος που επιτρέπει σε κάποιον να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο σε ότι συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου επέτρεψε την ευρεία διάδοση ειδικά στους νεανικούς πληθυσμούς κάτι που άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε, την παραγωγή, την μετακίνηση, τη διαμονή.

Η Airbnb ξεκίνησε σαν τέτοια πλατφόρμα, σαν ένας ιστότοπος στον οποίο νέοι κυρίως άνθρωποι που έχουν χώρο να μπορούν με ένα μικρό ενοίκιο να φιλοξενήσουν κάποιους που επισκέπτονταν την πόλη τους. Ενθουσιωδώς συμμετείχαν στο εγχείρημα και ηλικιωμένοι που αύξαναν το εισόδημα τους νοικιάζοντας τα παλιά δωμάτια των παιδιών τους, βρίσκοντας ταυτόχρονα συντροφιά και απασχόληση. Η οικονομική ωστόσο διάσταση υπήρξε κατακλυσμιαία ειδικά σε αστικές – τουριστικές περιοχές. Το Airbnb εκμεταλλευόμενο τις υψηλές ξενοδοχειακές τιμές διείσδυσε σημαντικά, αποσπώντας μεγάλα μερίδια αγοράς, ειδικά στα ιστορικά κέντρα πόλεων με ακριβά ξενοδοχεία. Αυτό αναμφίβολα υπήρξε άδικο για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, αφού η βραχυπρόθεσμη μίσθωση δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ, τέλος διανυκτέρευσης και ότι άλλο ειδικά στην Ελλάδα ο νομοθέτης έχει εφεύρει για να αυξήσει τα έσοδα του.

Από την άλλη, ο άτυχος ιδιοκτήτης διαμερισμάτων που τόσα χρόνια αποταμίευε για να επενδύσει σε ένα ακίνητο (ειδικά επί δραχμής) και αντιμετωπίζει εδώ και δέκα χρόνια φόρους δημευτικών επιπέδων, βρήκε έναν τρόπο να αξιοποιήσει την περιουσία του. Αν υπολογίσουμε ότι για ένα μικρό διαμέρισμα που νοικιάζεται περί τα 250 ευρώ το μήνα ο ιδιοκτήτης μπορούσε να κερδίσει τα χρήματα αυτά σε λίγες ημέρες, εύκολα καταλαβαίνουμε το γιατί. Ακόμα και με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει την μίσθωση για 90 ημέρες το χρόνο, ένας ιδιοκτήτης μπορεί να κερδίσει τα διπλάσια χρήματα, με πολύ λιγότερες ημέρες μίσθωση σε σχέση με τη μακροχρόνια.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται αφορούν όσους ψάχνουν μακροχρόνιες μισθώσεις, όπως φοιτητές, εποχικοί εργαζόμενοι και νέα ζευγάρια και όχι τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ανεξάρτητα από τα όμορφα αλλά δωρεάν λόγια για τα προβλήματα που το Airbnb δημιουργεί, η αλήθεια είναι ότι αυξάνει τη ζήτηση, άρα και τις τιμές, κάτι που αναμφίβολα είναι καλό για τον τόπο. Η λύση είναι τόσο απλή, όσο και δύσκολη για το φαλιρισμένο κράτος μας: Πρέπει να δοθούν κίνητρα και δάνεια ώστε να χτιστούν νέα σπίτια που θα μειώσουν την πίεση για διαμερίσματα και συνακόλουθα τις τιμές. Άλλωστε και οι ενθουσιασμένοι με το Airbnb ιδιοκτήτες σύντομα θα διαπιστώσουν πως δεν δίνει μόνο, ζητά κιόλας.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Αυτή είναι η μοναδική συνταγή
Του Δημήτρη Ζ. Αρχοντάκη, τ. Δημάρχου Ρεθύμνης
Φοιτητική Στέγη: Μήπως ήρθε η ώρα της παλιάς πόλης;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συρρίκνωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φέρνει η μεταρρύθμιση Γαβρόγλου

Συρρίκνωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φέρνει η μεταρρύθμιση Γαβρόγλου

Η προτεινόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ουσιαστικά αποτελεί μια ακόμα αναμόρφωση του εισαγωγικού εξεταστικού συστήματος...
Θέλουμε συντάξεις όχι Βουλγαρίας αλλά Αλβανίας;

Θέλουμε συντάξεις όχι Βουλγαρίας αλλά Αλβανίας;

«Ανεξάρτητα από το «αλυσοδέσιμο» των οικονομικών υποχρεώσεων στους δανειστές, ακόμα κι αν αυτό δεν υπήρχε, ο δανεισμός των κρατών από τις αγορές δηλαδή από...
Αυτή είναι η μοναδική συνταγή

Αυτή είναι η μοναδική συνταγή

-Την Τετάρτη το μεσημέρι 12 άνδρες θεμελίωσαν συμβολικά την επέκταση του τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στη Θεσσαλονίκη. Οι αριθμοί που δόθηκαν από...
Φοιτητική Στέγη: Μήπως ήρθε η ώρα της παλιάς πόλης;

Φοιτητική Στέγη: Μήπως ήρθε η ώρα της παλιάς πόλης;

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Θα γίνει τελικά η Φορτέτζα ξενοδοχείο

Θα γίνει τελικά η Φορτέτζα ξενοδοχείο

Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες βασικά εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων δεν είναι συνηθισμένες, είναι από τις λεγόμενες τεκτονικές....
Κρατική Τηλεόραση

Κρατική Τηλεόραση

-Όλα ξεκίνησαν από το εμπάργκο των βουλευτών της κυβέρνησης στον ΣΚΑΙ.

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ιωνάς, Ίων, Ιωνία

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ