ΓΝΩΜΕΣ

Πως συνδέεται η ανεργία και η πτώση των εξαγωγών.

21-06-2019 09:03
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Πως συνδέεται η ανεργία και η πτώση των εξαγωγών.

Οι παρατηρητικότεροι των συνελλήνων και σίγουρα οι έχοντες δυνατότερο μνημονικό θα θυμούνται ότι πολύ πριν πέσει το καράβι στα βράχια οι ειδήμονες απανταχού μας έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα περίφημα «διπλά ελλείμματα». Διπλά ελλείμματα στη γλώσσα που συχνά χρησιμοποιείται για να καταλαβαίνουν το δυνατό λιγότεροι αποκαλούνται το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και αυτό των τρεχουσών συναλλαγών. Έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι πόσα περισσότερα το κράτος μας ξοδεύει από αυτά που εισπράττει, ενώ των τρεχουσών συναλλαγών είναι το πόσο περισσότερες εισαγωγές παρά εξαγωγές κάνουμε. Για να το θέσουμε διαφορετικά, όχι μόνο ζούσαμε σαν τζιτζίκια δανειζόμενοι για κατανάλωση, αλλά τα προϊόντα που καταναλώναμε τα εισάγαμε κιόλας. Στηρίζαμε και στηρίζουμε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Κάποια στιγμή λοιπόν εκεί στο καταραμένο 2009 ήρθαμε προ των ευθυνών μας, αφού κανείς πλέον δεν δέχονταν να μας δανείσει. Τα υπόλοιπα έχουν χαραχθεί βαθιά στο πετσί μας για να τα έχουμε ξεχάσει τόσο γρήγορα…

          Η ανακοίνωση της Eurostat για την πτώση των ελληνικών εξαγωγών ήρθε να ξαφνιάσει όσους καθημερινά περιμένουν τον ήλιο να ξεπροβάλει απ τα Χανιά, καθώς τα στοιχεία μονότονα δείχνουν πως κάθε φορά που ανέβαινε η κατανάλωση στη χώρα (λόγο κάποιου επιδόματος φερειπείν), αυτόματα αυξάνονταν ο όγκος των… εισαγωγών. Τι να κάνουμε, αφού οι καταναλωτές δυσκολεύονται να βρουν ελληνικά προϊόντα της αρεσκείας τους, παίρνουν εισαγόμενα. Αυτά κάνει η καθύβριση του επιχειρείν, η δαιμονοποίηση του επιχειρηματικού κέρδους, ο επιχειρηματικός κατατρεγμός για την «προστασία» των εργαζομένων. Το ότι συχνά οι εργαζόμενοι προστατεύονται «οριστικά», καθώς χάνουν την εργασία τους και νέες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται, στον πίνακα αξιών των ευγενεστάτων αυτών «προστατών της περήφανης εργατιάς» κατατάσσεται τελευταίο, σαν μια ασήμαντη λεπτομέρεια.

          Μια χαρακτηριστική προσωποποίηση των παραπάνω έγινε χθες από τη συχνότητα του Team FM, με τις συνεντεύξεις των κ.κ. Βλαστού και Μαλλιαρού. Ο γραμματέας της ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο δίλλημα των εθνικών εκλογών, το οποίο κατά τη γνώμη του είναι το «αν επιτραπεί στη Ν Δ να περικόψει δαπάνες, μισθούς και συντάξεις με τις οποίες θα δικαιολογήσει τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου πλούτου ή αν θα πάμε σε μια συνέχιση και καλυτέρευση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης μας μέσα από την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την αύξηση των ποιοτικών θέσεων εργασίας». Από την πλευρά του ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Νίκος Μαλλιαρός μίλησε για «στήριξη του επιχειρείν ώστε να αρχίσει να παράγεται ξανά πλούτος στη χώρα». Όχι μόνο για τη μεγάλη αλλά και για τη «μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τα πολλά ζητήματα που υπάρχουν». Αλλά τελικά, «δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα του επιχειρείν αλλά και πολλά άλλα, διαδικαστικά τα οποία μπορούν να λυθούν με γνώμονα μια πολιτική συνεννόηση. Γι αυτό και το κεντρικό μας σύνθημα είναι το Ενωμένοι Μπορούμε»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή