ΓΝΩΜΕΣ

Στόχος μας ένα κράτος δικαίου

13-06-2018 11:06
Του Γ. Γαλλιού
Στόχος μας ένα κράτος δικαίου

Του Γ. Γαλλιού

Φάγαμε τα μνημόνια και περιμένομε την έξοδο τον προσεχή Αύγουστο. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πανηγυρίζει από τώρα. Για το τι μας περιμένει απ’ τον Αύγουστο και μετά, αποφεύγει να κάνει λόγο. Δεμένη η χώρα χειροπόδαρα θα άγεται και θα φέρεται ως πούπουλο στη δίνη του ανέμου. Όλοι τους –οι μνημονιακοί εννοώ- ισχυρίζονται ότι έκαναν ό,τι καλύτερο για να σώσουν τη χώρα. Γ. Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, Α. Τσίπρας, έδωσαν τα ρέστα τους για τη σωτηρία της χώρας…

Προσωπικά πιστεύω ότι έκαναν τα πάντα για να «υποδουλώσουν» τη χώρα. Ερωτώ ευθέως τους προαναφερθέντες Πρωθυπουργούς, πόσες από τις προεκλογικές τους υποσχέσεις υλοποίησαν; Απάντηση: Καμία! Μόνος τους στόχος η αναρρίχηση στην εξουσία. Την επόμενη κιόλας ξεχνούσαν τα πάντα, έμπαιναν στο λούκι για να γίνουν τα αγαπημένα παιδιά της κ. Μέρκελ και να παραμείνουν στην εξουσία. Τιμές, δόξα, διόλου ευκαταφρόνητες αποδοχές, διορισμοί ημετέρων και πάει λέγοντας. Και η αριστερή ιδεολογία, το κοινωνικό κράτος, το ηθικό πρόταγμα της Αριστεράς, επί ημερών Τσίπρα, τι έγιναν; Όλα πήγαν περίπατο, όλα θυσιάστηκαν χάρη της εξουσίας.

Το παράπονό μου είναι ότι κανένας μνημονιακός Πρωθυπουργός δεν όρθωσε ανάστημα για να μπει ένα φρένο, ένα ανάχωμα στις ιταμές απαιτήσεις των θεσμών. Θυμάστε τον ανεκδιήγητο κ. Σόιμπλε… Μπορεί να χάθηκε στα καταχθόνια της γερμανικής βουλής, ωστόσο και ο αντικαταστάτης του την ίδια πολιτική ακολουθεί σε βάρος της χώρας μας. Γίνεται, δε, ακόμη μεγαλύτερο το παράπονό μου βλέποντας να παραπέμπουν τις γερμανικές αποζημιώσεις στις καλένδες, όλοι τους. Κάθε τόσο ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας κ. Παυλόπουλος, παρίσταται –και είναι προς τιμήν του- σε επετειακές εκδηλώσεις -ανά την Ελλάδα- για να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες εκτελεσθέντες αλλά και ολοκαυτώματα πόλεων και χωριών από τους Ναζί. Καλό και επιβεβλημένο θα ήταν σε κάθε τέτοια εκδήλωση να υπενθυμίζει το χρέος της Γερμανίας προς τη χώρα μας, αλλά και να υποκινεί τους 300 της βουλής να προωθήσουν τις όποιες διαδικασίες απαιτούνται για την καταβολή των αποζημιώσεων. Μια τέτοια πρωτοβουλία δε σκοντάφτει στις περιορισμένες δικαιοδοσίες του Προέδρου.

Βιώνομε στο πετσί μας με τον πιο οδυνηρό τρόπο οχτώ χρόνια μνημονίων. Με την έξοδό μας απ’ τα μνημόνια δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση. Πρέπει να ανατείλει μια άλλη μέρα, μέρα ελπίδας και προόδου. Για να συμβεί αυτό οφείλει η κυβέρνηση, η παρούσα αλλά και η επόμενη, να εγκαινιάσουν νέες πολιτικές με βάση την αναθεώρηση του Συντάγματος. Διερωτώμαι –και δεν είμαι ο μόνος- τι τους θέλομε τους «300» στη Βουλή; Πολλοί απ’ αυτούς φαίνονται μόνο στις ψηφοφορίες, που ακούγεται το όνομά τους. Οι παχυλοί μισθοί όμως τόοοσων εθνοπατέρων προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Από τη στιγμή που τα νομοσχέδια έρχονται έτοιμα απ’ τις Βρυξέλλες, δε φτάνουν 120 βουλευτές για να τα νομιμοποιήσουν;

Πρώτιστο μέλημα ενός κράτους δικαίου είναι η ικανοποιητική αμοιβή των εργαζομένων και μια αξιοπρεπής σύνταξη στους απόμαχους της δουλειάς. Με ποιο δικαίωμα πετσοκόβουν μισθούς και αποδεκατίζουν συντάξεις; Όταν φτωχοποιείται μια ολόκληρη κοινωνία, το ηθικό και πατριωτικό αίσθημα πέφτει, καταρρακώνεται, σε χαλεπούς μάλιστα καιρούς. Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών αποτελεί ύψιστο δικαίωμα. Βλέπομε –τώρα και χρόνια- η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι. Κοντά δυο εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στη χώρα μας. Είναι όλοι νόμιμοι; Είναι ασφαλισμένοι; Πληρώνουν φόρους στο κράτος; Τηρούν όλοι τους νόμους του κράτους; Σπείρες ντόπιων και ξένων λεηλατούν τη χώρα. Συμβόλαια θανάτου, διαρρήξεις, κλοπές, βασανισμοί αθώων πολιτών, διακίνηση ναρκωτικών… Περιοχές της Πρωτεύουσας και Πανεπιστήμια αποτελούν άβατο για τις διωκτικές αρχές. Καθ’ ομάδες χύνονται από τα ορμητήρια αυτά οι αντιεξουσιαστές –όπως αυτοαποκαλούνται- κατά των Αστυνομικών δυνάμεων. Σπάνε, καίνε, λεηλατούν και αποσύρονται στα άβατα. Αμήχανη η Αστυνομία, άλλοτε δεν αντιδρά (γιατί άραγε;), άλλοτε πάλι φτάνει κατόπιν εορτής στο χώρο των συμβάντων (ένα δεύτερο γιατί;). Η όποια ανοχή της πολιτείας σε τέτοιου είδους φαινόμενα, απ’ τη μια ενθαρρύνει τους αναρχικούς στο έργο τους, απ’ την άλλη τρομοκρατεί τους νομοταγείς πολίτες.

Χωρίς αμφιβολία υπέρτατο αγαθό είναι η υγεία. Οι εν γένει δομές είναι άραγε αρκετές για την πλήρη και άμεση παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε όλους; Κανένας δεν θα απαντήσει θετικά στο ερώτημα. Πρέπει να γίνουν πολλά, πάρα πολλά, για να φτάσομε σ’ ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Ελάχιστοι έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να λύσουν το πρόβλημά τους. Επιστήμονες υψηλού κύρους διαθέτομε, δεν αρκεί μόνο αυτό κι ας είναι το σημαντικότερο.

Η κατ’ ευφημισμόν «δωρεάν παιδεία» αδειάζει τις τσέπες των γονιών. Σχολικά είδη και φροντιστήρια, από το υστέρημα των γονιών. Κάθε τόσο και αλλαγές στην παιδεία, αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Γ/βάθμια εκπαίδευση. Αποτέλεσμα; 0-0=0. Η παιδεία είναι εθνικό θέμα, σαν τέτοιο λοιπόν πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία. Να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή και να καταλήξει σ’ ένα πρόγραμμα που θα ισχύσει για πέντε ή δέκα χρόνια. Η μετανάστευση της αφρόκρεμας των επιστημόνων μας για εύρεση δουλειάς αποτελεί εθνική πληγή. Είναι κρίμα να μην μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη χώρα που τους γέννησε και τους ανέδειξε.

Τι να πω για την εξωτερική πολιτική; Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία κατά της Ελλάδας. Αμερική, ΝΑΤΟ, Μέρκελ: Λύστε τις διαφορές μεταξύ σας. Τα Σκόπια επείγονται να μπουν σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Οι παραπάνω «φίλοι» μας πιέζουν την Ελλάδα. Ιστορική ευκαιρία μας λένε κι εμείς κάνονε τα αδύνατα – δυνατά να μην τους χαλάσομε χατίρι. Η ιστορική ευκαιρία ήταν επί των ημερών Κ. Μητσοτάκη και Μιλόσεβιτς. Σε δυο μέρες θα είχε επιλυθεί το θέμα… Τι σχέση έχουν οι γείτονες με τη Μακεδονία, το Μέγα-Αλέξανδρο και το σήμα της Βεργίνας; Κα-μί-α! Κι όμως αποδεχόμεθα συμβιβαστική λύση. Η κυβέρνηση ενδεχομένως να την κουβαλήσει στη βουλή. Θα την ψηφίσουν οι βουλευτές; Θα την αποδεχτεί ο λαός; Με τα εθνικά θέματα δεν παίζομε. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει σύνεση και αποφασιστικότητα κόντρα στις πιέσεις εξωτερικών παραγόντων. Δυστυχώς, οι ισχυροί παρασύρουν τους ανίσχυρους σε ολισθήματα με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Όποιος το αντιληφθεί έγκαιρα δεν έχει παρά να λάβει τα μέτρα του, πριν είναι αργά.

Ισονομία-ισοπολιτεία, συστατικά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι όλοι ίσοι έναντι του νόμου; Έχουν άπαντες ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις; Ασφαλώς και όχι. Σε αντίθετη περίπτωση δε θα υπήρχαν οφειλές 100 δις και πλέον προς το Δημόσιο, ανείσπρακτες. Οφειλές που αναγκάζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα περικοπή συντάξεων 18% για να εισπράξει 1,7 δις ευρώ. Δεν είναι δικαίωμα της πολιτείας να μην πληρώνει οφειλές προς τρίτους. Δεν έχει το ηθικό δικαίωμα η κυβέρνηση να υπερφορολογεί τους πάντες για να μοιράζει, ως 13η σύνταξη, όπως διατείνεται, κάποια ποσά σε κάποιους κατά μήνα Δεκέμβρη. Δεν είναι δίκαιο να πληρώνεις το στεγαστικό σου δάνειο και την ίδια ώρα να πληρώνεις και ενοίκιο (ΕΝΦΙΑ) για το σπίτι σου. Δεν είναι δίκαιο να σου επανυπολογίζει ο κ. Κατρούγκαλος τη σύνταξή σου καταπατώντας και ακυρώνοντας τους νόμους που ίσχυαν κατά το χρόνο συνταξιοδότησής σου. Θα πει κάποιος πως υπάρχουν και τα Ανώτατα Δικαστήρια… Ο τελευταίος που θα ασκήσει κριτική στη Δικαιοσύνη θα είμαι εγώ. Δεν θα αποφύγω όμως τον πειρασμό να πω ότι οι οριακότατες Αποφάσεις σε μείζονα μνημονιακά θέματα με προβληματίζουν. Θα προτιμούσα ομόφωνες ή έστω με συντριπτική πλειοψηφία Αποφάσεις…

Το σημερινό κράτος, όπως κατάντησε απ’ τα μνημόνια, μοιάζει με ερείπιο ετοιμόρροπο. Για να ξανασταθεί στα πόδια του χρειάζεται γερή αναστήλωση για να μην πω κατεδάφιση και ανέγερση απ’ αρχής. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έχομε ανάγκη ενός πολιτικού εγνωσμένου κύρους και αναστήματος. Ενός πολιτικού που δε θα συμβιβάζεται με τις ορέξεις και τις απαιτήσεις των ισχυρών παραγόντων του εξωτερικού, -φίλους τους αποκαλούμε- παράλληλα δε, θα ασχοληθεί πλήρους με τα του οίκου του. Θα προχωρήσει σε κατάργηση παλιών-αναχρονιστικών νόμων και την ψήφιση νέας νομολογίας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, που θα προάγει το Εθνικό συμφέρον. Έτσι θα ξαναπάρει ομπρός η σκουριασμένη κρατική μηχανή.

Ο σεβασμός των δίκαιων πλέον νόμων θα αποτελεί ύψιστο χρέος των πολιτών, χωρίς εξαιρέσεις, δίχως ρουσφέτια. Όπου και όποτε οι νόμοι καταστρατηγούνται, να επιβάλλονται αυστηρές-παραδειγματικές ποινές. Η τήρηση των νόμων από όλους τους πολίτες αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της δημοκρατίας. Δεν έχουν θέση τα ρουσφέτια για ημετέρους, σε βάρος των πολλών. Καθένας να αμείβεται ανάλογα με την προσφορά του. Η αντικειμενική αξιολόγηση θα προωθεί και θα επιβραβεύει τους άριστους, θα κρατά δε σε επαγρύπνηση όλους τους άλλους. Ασφαλώς και είναι δύσκολο να αλλάξομε νοοτροπίες του αμαρτωλού παρελθόντος, άλλος δρόμος όμως δεν υπάρχει.

Όλοι οι πολίτες μπορούν και οφείλουν να συνεισφέρουν στην αναγέννηση του κράτους. Το μόνο που απομένει είναι ο ικανός πολιτικός που θα έχει το σχέδιο και θα διαθέτει τη βούληση και την τόλμη για την υλοποίησή του. Κανένα όραμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν αλλάξομε νοοτροπία. Τα προεκλογικά ψέματα, οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και η «φαγωμάρα» των πολιτικών μας για το θεαθήναι θα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, για το «δέον γενέσθαι», στο διηνεκές. Κανένας πολιτικός δεν έχει το δικαίωμα να σαμποτάρει αυτήν την εθνική υπερπροσπάθεια. Αν παρ’ ελπίδα αρνηθούν κάποιοι τη βοήθειά τους, ο λαός θα τους ανταμείψει ανάλογα. Με τα σημερινά χάλια, ως συνέχεια του κακού παρελθόντος, οδεύομε προς την καταστροφή.

Η χώρα που μεταλαμπάδευσε τον πολιτισμό και τη Δημοκρατία στην Υφήλιο, η χώρα που αποτελεί το σταυροδρόμι τριών Ηπείρων, οφείλει να ξαναγίνει ισχυρή-πανίσχυρη για να είναι σεβαστή στους φίλους και φοβερή στους εχθρούς. Αυτή η χώρα δεν έχει το δικαίωμα να αυτοκτονήσει.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Αυτή είναι η μοναδική συνταγή
Του Δημήτρη Ζ. Αρχοντάκη, τ. Δημάρχου Ρεθύμνης
Φοιτητική Στέγη: Μήπως ήρθε η ώρα της παλιάς πόλης;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συρρίκνωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φέρνει η μεταρρύθμιση Γαβρόγλου

Συρρίκνωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φέρνει η μεταρρύθμιση Γαβρόγλου

Η προτεινόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ουσιαστικά αποτελεί μια ακόμα αναμόρφωση του εισαγωγικού εξεταστικού συστήματος...
Θέλουμε συντάξεις όχι Βουλγαρίας αλλά Αλβανίας;

Θέλουμε συντάξεις όχι Βουλγαρίας αλλά Αλβανίας;

«Ανεξάρτητα από το «αλυσοδέσιμο» των οικονομικών υποχρεώσεων στους δανειστές, ακόμα κι αν αυτό δεν υπήρχε, ο δανεισμός των κρατών από τις αγορές δηλαδή από...
Αυτή είναι η μοναδική συνταγή

Αυτή είναι η μοναδική συνταγή

-Την Τετάρτη το μεσημέρι 12 άνδρες θεμελίωσαν συμβολικά την επέκταση του τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στη Θεσσαλονίκη. Οι αριθμοί που δόθηκαν από...
Φοιτητική Στέγη: Μήπως ήρθε η ώρα της παλιάς πόλης;

Φοιτητική Στέγη: Μήπως ήρθε η ώρα της παλιάς πόλης;

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Θα γίνει τελικά η Φορτέτζα ξενοδοχείο

Θα γίνει τελικά η Φορτέτζα ξενοδοχείο

Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες βασικά εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων δεν είναι συνηθισμένες, είναι από τις λεγόμενες τεκτονικές....
Κρατική Τηλεόραση

Κρατική Τηλεόραση

-Όλα ξεκίνησαν από το εμπάργκο των βουλευτών της κυβέρνησης στον ΣΚΑΙ.

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ιωνάς, Ίων, Ιωνία

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ