ΓΝΩΜΕΣ

Σύναξη των Παντελήδων στο Άδελε

14-08-2019 15:00
Σύναξη των Παντελήδων στο Άδελε

Στις 11 τρέχοντος μηνός, με ιδιαίτερη τιμή και ευλάβεια προς τον Άγιο και προστάτη της ενορίας μας Παντελήμονα τον Ιαματικό πραγματοποιήθηκε η σύναξη των Παντελήδων στο ‘Αδελε. Μαζεύτηκαν όλοι σχεδόν οι Παντελήδες του χωριού Άδελε κατόπιν πρόσκλησης του εφημερίου του Αιδ. Παντελήμονα Σακελλαρίδη ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά του ώστε να βγεί αναμνηστική και ταυτόχρονα πιστοποιητική φωτογραφία που αποδεικνύει τη στενή σχέση του Αγίου Παντελεήμονα με το χωριό και τους κατοίκους του. Κάθε οικογένεια που έχει Παντελή έχει να αναφέρει και κάποιο θαυμαστό γεγονός για τον Άγιο Παντελεήμονα. Συγκεντρώθηκαν άνω των 50 Παντελήδων, μικροί και μεγάλοι και φωτογραφήθηκαν μαζί με τον Δεσπότη μας κκ. Ευγένιο και τον πρώην εφημέριο που διετέλεσε σχεδόν 50 έτη ιερέας του Άδελε Αιδ. Ανδρέα Παπαδογιάννη που ευλαβικά διαφύλαξε το αρχείο της εκκλησίας και που ανέδειξε στο εκκλησιαστικό μουσείο ο νυν εφημέριος. 

Η αφορμή της συγκέντρωσης ήταν να βγει η φωτογραφία όλων σχεδόν των κατοίκων του χωριού που φέρουν το όνομα Παντελεήμων με αφορμή την επικείμενη έκδοση από την Ι.Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ενός βιβλίου που συνέθεσε ο καθηγητής και ιστορικός κ. Παναγιώτης Μιχ. Παρασκευάς με βάση την «Σημείωσιν του μερτικού των μαστόρων» του 1864 που βρέθηκε στην εκκλησία του Άδελε και καταγράφει την ανέγερση του Ι.Ναού του Αγίου Παντελεήνονα τα έτη 1864-1865 και την πορεία του έως το 1883. Περιλαμβάνει το κόστος ,τις πηγές δανεισμού, ποιοί και πόσοι εργάστηκαν στην ανοικοδόμηση, στην αγιογράφηση, στον εξοπλισμό του ναού καθώς επίσης και η στενή σχέση του με το δημοτικό σχολείο του χωριού του οποίου υπήρξε χορηγός τόσο του οικοπεδικού χώρου όσο και της όλης λειτουργίας του με τη μισθοδοσία του δασκάλου και  με ότι άλλο αναγκαίο χρειαζόταν.

Θα ήθελα ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω : τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Ευγένιο, ο οποίος αγκαλιάζει κάθε ενοριακή προσπάθεια που αναδεικνύει Εκκλησιαστικό πολιτισμό, τον προκάτοχό μου Αιδ. Ανδρέα Παπαδογιάννη που ευλαβικά διαφύλαξε το αρχείο της εκκλησίας και μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της ενορίας, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Άδελε κ. Αντώνιο Βαρούχα και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Άδελε – Αγίας Παρασκευής κ. Στυλιανό Χαρκιανάκη που μας βοήθησαν στην μάζωξη των Παντελήδων. Τέλος ευχαριστώ τον καθηγητή και ιστορικό  κ. Παναγιώτη Μιχ. Παρασκευά ο οποίος ετοιμάζει την σύνθεση του βιβλίου για την ιστορία ανοικοδόμησης του Ναού του Αγίου Παντελεήμονα και όλους του Παντελήδες που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μου για αυτό το ιδιαίτερο και ξεχωριστό γεγονός.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν αποδεικνύουν πόσο πιστοί κι ευλαβείς είναι οι Αδελιανοί στον προστάτη άγιό τους που τους συνέδραμε σε χαλεπούς καιρούς με κάθε τρόπο με κορυφαία όλων την ευλογία του τη διαχρονική και εις ένδειξιν ευχαριστίας οι κάτοικοι ονόμασαν τα τέκνα τους βαφτίζοντας τα με το όνομά του συνεχίζοντας μια μακρά παράδοση που χάνεται στο βάθος των χρόνων.

Ο εφημέριος της Ενορίας Αγίου Παντελεήμονος Άδελε,
                                             Αιδ. Παντελεήμων Σακελλαρίδης

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αριάδνη, Αριάνα Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλης, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία