ΓΝΩΜΕΣ

Το «ελληνικό» μαγαζί

15-06-2019 09:10
Νίκος Μολδοβανίδης
Το «ελληνικό» μαγαζί

-Την πιο δύσκολη περίοδο στην ιστορία μας την περάσαμε. Οδεύουμε προς το τέλος της. Ο,τι και να γίνει η 7η Ιουλίου θα είναι η επόμενη μέρα. Αν όπως όλα δείχνουν, η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει κυβέρνηση, αποκλείεται να είναι χειρότερη από αυτή που έχουμε τώρα. Θα είναι σίγουρα πιο αξιοπρεπής και δεν θα κινδυνεύεις από περιττές ανοησίες ή πράξεις τάχα μου επαναστατικές. Είναι αρκετό αυτό για να πάει η χώρα μπροστά και να ξεκολλήσει από το τέλμα έτσι απλά; Η απάντηση είναι ΟΧΙ δεν αρκεί μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόνη της.

-Η πιο επικίνδυνη περίοδος πέρασε και ευτυχώς μείναμε στην Ευρώπη, στους εταίρους μας. Βάλτε στο μυαλό σας να ήμασταν τώρα μόνοι χωρίς συμμάχους εκτός Ευρώπης. Με ένα γείτονα εμφανώς εκνευρισμένο και μια νοτιοανατολική Ευρώπη με θέματα μικρά αλλά πολλά με λύσεις που βρίσκονται δύσκολα. Ευτυχώς και είμαστε υπό την ομπρέλα της ΕΕ. Ανήκοντας όμως σε έναν τέτοιο οικονομικό συνεταιρισμό, είναι ευνόητο ότι παραχωρείς κυριαρχία και παίρνεις δικαιώματα. Έτσι πάνε αυτά. Μολαταύτα η Ελλάδα είναι ένα μαγαζί που γύρω τους υπάρχουν πολλοί άλλοι ανταγωνιστές.

-Το Ισραήλ, για παράδειγμα παράγει 700 ευρώ από κάθε στρέμμα που καλλιεργεί στην έρημο, η Ολλανδία 1500 ευρώ, ενώ το στρέμμα στο δικό μας μαγαζί παράγει μόνο 140 ευρώ. Άλλο παράδειγμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ακούτε και πιθανόν να μην ξέρουν πολλοί τί ακριβώς είναι (φίλε Στέλιο Π, αρχίζω να τα εκλαϊκεύω). Είναι λοιπόν το θετικό υπόλοιπο, αν από τα έσοδα μιας χώρας (ΕΠ) αφαιρέσουμε τα έξοδα. Ο πρωθυπουργός κ Τσίπρας έχει υπογράψει (κατά την Νέα Δημοκρατία) υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Αν το ΑΕΠ μας είναι περίπου 200 δις (είναι πιο λίγο, αλλά για να είναι εύκολος ο υπολογισμός) πρέπει αφαιρώντας τα έξοδα να μας περισσεύουν 7 δις το χρόνο, άρα τα έξοδα μας να είναι 193 δις.

-Γιατί τα υπέγραψε; Επειδή μόνο με τέτοιο ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι κατορθωτέο να πληρώνουμε το τεράστιο χρέος που έχουμε, περίπου 370 δις. Άρα με τα χρήματα που μας μένουν να μπορούμε να πληρώνουμε τα χρέη της χώρας μας. Σε μια οικογένεια αυτή προσπάθεια γίνεται από κοινού. Όλα τα μέλη της προσπαθούν να συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση. Να κάνουν είτε οικονομία για να έχουν λιγότερα έξοδα, είτε να μεγαλώσουν τα έσοδα, να αυξήσουν το ΑΕΠ τους. Να καταλάβετε ότι η Ολλανδία που έχουμε περίπου ίδιο πληθυσμό έχει ΑΕΠ κοντά στα 750 δις, ενώ εμείς 185.

-Η συνταγή που ακολούθησαν όλες οι «μνημονιακές» κυβερνήσεις, από τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Σαμαρα αλλά και τον Τσίπρα ήταν λάθος. Αντί να κάνουν οικονομία στις κρατικές δαπάνες-σπατάλες, διάλεξαν την ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ. Ό,τι χειρότερο θα μπορούσαν να κάνουν. Με 29% φόρο και 100% προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο, έγινε η αιτία και έκλεισαν επιχειρήσεις, ενώ άλλες έφυγαν για το εξωτερικό.

-Είπαμε στην παγκόσμια γειτονιά, υπάρχουν και άλλα μαγαζιά που προσφέρουν φτηνότερα, αυτό που εσύ πουλάς πανάκριβα και δεν αξίζει κιόλας.

Καλημέρα σας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή