ΓΝΩΜΕΣ

Το σταυρόλεξο των δημοτικών συνδυασμών στο δήμο Ρεθύμνης

22-09-2018 12:33
Γιώργος Ταταράκης
Το σταυρόλεξο των δημοτικών συνδυασμών στο δήμο Ρεθύμνης

Ξεκάθαρη ήταν η δήλωση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές το κόμμα θα απέχει από στηρίξεις υποψηφίων δημάρχων (Α΄ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης). Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι τοπικές κοινωνίες, χωρίς κομματική χειραγώγηση, θα αποφασίσουν (επιτέλους) για το ποιος δήμαρχος και ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι θέλουν να διαχειριστούν τόσο την καθημερινότητα τους όσο και το αύριο του δήμου τους.

Ξεκάθαρος είναι και ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ. Ο ρόλος του δημάρχου θα είναι  ρόλος μαέστρου, ο δε ρόλος των δημοτικών συμβούλων θα είναι ρόλος μελών ορχήστρας. Όσο καλός και να είναι ο μαέστρος εάν μέλη της ορχήστρας φαλτσάρουν το αποτέλεσμα δε θα είναι ικανοποιητικό. Με άλλα λόγια ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ για να δουλέψει, απαιτεί εκτός ενός δημάρχου-«μαέστρου» με ιδιαίτερες δεξιότητες ΚΑΙ δημοτικούς συμβούλους «πρώτα βιολιά». Και όταν λέω «πρώτα βιολιά», εννοώ δημότες με ένσημα και εύσημα στο χώρο που δραστηριοποιούνται. Είναι αυτοί που κατά κανόνα δεν επιθυμούν θεσμικούς ρόλους αλλά είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά-συμβουλευτικά. Τώρα ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ τους καλεί να παίξουν πρωταγωνιστικό θεσμικό ρόλο. Εάν σε αυτή τη μοναδική ευκαιρία η μετριοφροσύνη, τους κρατήσει έξω από τη διεκδίκηση θεσμικών ρόλων, τότε πολύ φοβάμαι ότι το ζητούμενο «ήταν λογικό και δίκαιο, έγινε πράξη» δύσκολα θα υπηρετηθεί από αιρετούς παλαιών προδιαγραφών (κύριο κριτήριο η ψηφοσυλλεκτικότητα!) με ότι αυτό συνεπάγεται για τα επόμενα τέσσερα δημαρχιακά χρόνια.

Ξεκάθαρος ήταν και ο σημερινός δήμαρχος στην πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Γι΄αυτό ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ απευθύνεται στη σοβαρότητα και των υποψηφίων και των ψηφοφόρων. Είναι πλέον ευθύνη του καθενός από εμάς με τι κριτήρια θα επιλέξει». Και συνέχισε «…είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε συζήτηση και δεν βάζω οποιονδήποτε όρο. Απλώς με ενδιαφέρει αυτή η πόλη να μη χαμηλώσει ανάστημα…Το επόμενο δίμηνο είναι κρίσιμο δίμηνο για όλους…»

Ίσως είμαι ο μόνος ενεργός πολίτης που έχω ασκήσει δριμεία δημόσια κριτική στο σημερινό δήμαρχο στο τεχνικό του έργο (βιαστική παραλαβή μελετών, προβληματικά χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης έργων, ενστάσεις-παρατηρήσεις επί των έργων μετά την εφαρμογή των μελετών) ΑΛΛΑ δε μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι συνέχισε το έργο του προκατόχου του προς τη σωστή κατεύθυνση με τα όποια λάθη ή παραλείψεις ή αδυναμίες χαρακτήρα. Γι΄ αυτό συμμερίζομαι την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι στη μετά Μαρινάκη δημαρχιακή εποχή, σε συσχετισμό και με τη δήλωση του «…είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε συζήτηση και δεν βάζω οποιονδήποτε όρο».

Στο περίγραμμα των παραπάνω ξεκάθαρων θέσεων κινείται και η δική μας αυτοδιοικητική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου συνδυασμού, η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, έχοντας ήδη κτίσει το βασικό πυρήνα.

Επειδή ο κάθε υπό κατάρτιση συνδυασμός θα έχει και «πρώτα βιολιά» καλό θα ήταν μέσα στο επόμενο δίμηνο να διερευνηθούν οι πιθανότητες της τομής συνδυασμών ώστε να προκύψουν τελικά οι ελάχιστοι συνδυασμοί, με «πρώτα βιολιά» στην πλειοψηφία τους.

Η υπευθυνότητα και ο εγωισμός των «μαέστρων» θα κρίνει το αποτέλεσμα της προσπάθειας.

Η τοπική κοινωνία ΚΑΙ ακούει ΚΑΙ βλέπει ΚΑΙ σκέπτεται. Είμαι πεπεισμένος ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα το αποδείξει!

Γνώμες

Αλεξανδρος Κ.
Νοοτροπία του έλληνα οδηγού…
Νίκος Μολδοβανίδης
4 μέρες στη Νότια Γαλλία
Εμμανουήλ Σταματέρακης
Το ελληνικό θαύμα είναι μόνο θαλασσινό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Έλντα Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Χάρης, Χάρις Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα