ΕΛΛΑΔΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει το πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα

10-09-2019 10:45
Αλλάζει το πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα

Διατάξεις για ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα, που θα θεραπεύει τις αδυναμίες του νόμου Κατσέλη,  σχεδιάζει η κυβέρνηση να περιλάβει, μεταξύ άλλων, σε ένα μεγάλο νομοσχέδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το οποίο σχεδιάζει να καταθέσει τον επόμενο μήνα.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το αποκαλούν «νομοσχέδιο-τζάμπο» και ήδη ένα πρώτο σχέδιο συζητείται με αρμόδιους φορείς και τράπεζες. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι τον κορμό του να αποτελεί το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, το λεγόμενο σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS), εφόσον λάβει εγκαίρως το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Από εκεί και πέρα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο και τραπεζικές πηγές, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει και σειρά άλλων εκκρεμών θεμάτων, όπως το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα,  τροποποιήσεις στο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις (microfinance), η θεσμική ενίσχυση και θωράκιση της κεφαλαιαγοράς και η εύρυθμη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων. Αν υπάρξει καθυστέρηση στην έγκριση το APS –πράγμα που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποφύγει– θα προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου με τις διατάξεις για τα υπόλοιπα θέματα. 

Επιπλέον, εφόσον εξασφαλισθεί σχετική έγκριση από τους θεσμούς, εξετάζεται το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο να περιλάβει και ρύθμιση για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, έτσι ώστε να αλλάξει το περιοριστικό υφιστάμενο πλαίσιο που ουσιαστικά αποκλείει την τοποθέτηση Ελλήνων στις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Προς το παρόν, πάντως, στην πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου δεν υπάρχει τέτοια ρύθμιση.

Οι περισσότερες από τις ρυθμίσεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, την ευθύνη του οποίου έχει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ανταποκρίνονται σε υποχρεώσεις της χώρας, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής της εποπτείας. Ετσι, η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το περιεχόμενό τους, κατά την επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου (και νωρίτερα, στις 16 Σεπτεμβρίου, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων).

Σε ό,τι αφορά το πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων, η κεντρική ιδέα είναι να σταματήσει η συσσώρευση υποθέσεων στα δικαστήρια, που οδηγεί σε ατέρμονες διαδικασίες. «Στόχος μας είναι να δουλέψουν οι εξωδικαστικοί μηχανισμοί», αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου. Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν για την πρώτη κατοικία αφορούν μόνο την προστασία αυτής, ενώ κατά τα άλλα, ο ν. Κατσέλη εξακολουθεί να εφαρμόζεται. Ετσι, εξακολουθούν να συσσωρεύονται υποθέσεις στα ειρηνοδικεία, που φτάνουν σήμερα περίπου τις 130.000, με αποτέλεσμα να προσδιορίζεται με μεγάλη καθυστέρηση η δικάσιμος. Αναφέρεται χαρακτηριστικά από τράπεζα ότι για μια τέτοια υπόθεση ορίστηκε πρώτη ακρόαση το 2033. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν στη νέα ρύθμιση θα ενταχθούν και προσωπικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, στο θέμα αυτό οι θεσμοί έχουν ζητήσει τα εξής: βελτίωση του πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μείωση των εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια και βελτιώσεις στο πτωχευτικό δίκαιο. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι μετά την έγκριση από τους θεσμούς των διατάξεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, κατέστησαν σαφές ότι το θέμα δεν έληξε και ότι περιμένουν την πλήρη αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου των φυσικών προσώπων.

Οσον αφορά τις τροποποιήσεις στο πτωχευτικό δίκαιο επιχειρήσεων, το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων διευκολύνει τη ρευστοποίηση μετοχών του οφειλέτη.

Χωρίς φόρο η διαγραφή τμήματος δανείου

Μια ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση για τους οφειλέτες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, διορθώνει το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, να χαρακτηρίζεται εισόδημα και άρα να φορολογείται η διαγραφή μέρους του δανείου ενός οφειλέτη από την τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τις μικροπιστώσεις, θα προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησής τους από ιδρύματα, ανεξάρτητα από τράπεζες, τα οποία θα παρέχουν παράλληλα και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά συνάντησε επιφυλάξεις εκ μέρους της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να «παγώσει». Οι μικροπιστώσεις είναι δάνεια έως 25.000 ευρώ και αφορούν συνήθως νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ η χορήγησή τους δεν βασίζεται σε καθαρά πιστωτικά, αλλά και σε κοινωνικά κριτήρια.

Για το APS, το σχήμα μείωσης των κόκκινων δανείων, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξασφαλίσει σύντομα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Ζαββός συζήτησε το θέμα με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ενρια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Φρανκφούρτη, ενώ συνεχής είναι η ανταλλαγή στοιχείων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η άποψη που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι το προτεινόμενο σχήμα δεν «χτυπάει» στο χρέος ή στο έλλειμμα. Εκτιμά δε ότι το σχήμα θα βοηθήσει να απαλλαγούν οι ισολογισμοί των τραπεζών από κόκκινα δάνεια ενδεχομένως και άνω των 20 δισ. ευρώ. Εξίσου σημαντική θεωρεί το οικονομικό επιτελείο, πάντως, τη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών.

kathimerini.gr

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς μαθήματα τα σχολεία την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου

Χωρίς μαθήματα τα σχολεία την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου

Σκοπός είναι η ενεργοποίηση των μαθητών για συμμετοχή σε αθλητικές δράσεις
Αντίστροφη μέτρηση για τις έρευνες σε Ιόνιο, Κρήτη

Αντίστροφη μέτρηση για τις έρευνες σε Ιόνιο, Κρήτη

Πλησιάζει η ώρα και της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα για την ανακάλυψη φυσικού αερίου και πετρελαίου, με τις μεγάλες εταιρείες Total, ExxonMobil και Repsol να...
Υπουργείο Υγείας: Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για 112 διοικητές και στελέχη στα δημόσια νοσοκομεία

Υπουργείο Υγείας: Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για 112 διοικητές και στελέχη στα δημόσια νοσοκομεία

Το σήμα της εκκίνησης για την αλλαγή των επικεφαλής των νοσοκομείων του ΕΣΥ δόθηκε και επίσημα από το υπουργείο Υγείας, με τη δημοσίευση στην...
Έκανε πίσω ο Μ. Δομαζάκις – Φως στο τούνελ για την Creta Farms

Έκανε πίσω ο Μ. Δομαζάκις – Φως στο τούνελ για την Creta Farms

Φως στο τούνελ διακρίνεται για την υπόθεση της Creta Farms καθώς ο ένας εκ των βασικών μετόχων και ασκών τη διοίκηση της εισηγμένης, κ. Μάνος...
Το πιο θερμό καλοκαίρι από το 1880 βίωσε φέτος το βόρειο ημισφαίριο

Το πιο θερμό καλοκαίρι από το 1880 βίωσε φέτος το βόρειο ημισφαίριο

Το βόρειο ημισφαίριο όπυ ζει περίπου το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, βίωσε το πιο ζεστό καλοκαίρι στα μετεωρολογικά χρονικά από το 1880, «ισοφαρίζοντας» σε...
Περισσότεροι οι πολιτικοί γάµοι έναντι των θρησκευτικών

Περισσότεροι οι πολιτικοί γάµοι έναντι των θρησκευτικών

Ο πολιτικός γάμος έχει μπει πια για τα καλά στη ζωή μας, ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. ...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αριάδνη, Αριάνα Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλης, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία