ΡΕΘΥΜΝΟ

«Από την Κρήτη στα στρατόπεδα του θανάτου, Άουσβιτς»

19-08-2019 20:03
«Από την Κρήτη στα στρατόπεδα του θανάτου, Άουσβιτς»
  • Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ των Μανόλη Παντινάκη, Γιάννη Κανελλάκη και Τάσσου Μπιρσίμ στο Στρατιωτικό Μουσείο στο Χρωμοναστήρι

Ένα μοναδικό ιστορικό ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο και χρήσιμο εργαλείο για τους ιστορικούς ερευνητές, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την Παρασκευή 09 Αυγ. οι θεατές που κατέκλυσαν την αίθουσα προβολών του στρατιωτικού μουσείου Χρωμοναστηρίου. Το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγής και έρευνας δυο καταξιωμένων και γνωστών δημοσιογράφων, των κ.κ Μανώλη Παντινάκη και Γιάννη Κανελλάκη και  σκηνοθεσίας του διακεκριμένου κ. Τάσου Μπιρσίμ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Εφημέριος της κοινότητας Χρωμοναστηρίου, Αιδεσιμολογιώτατος π. Γεώργιος Μανουσάκης ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης  Γιώργης Μαρινάκης, ο ιδρυτής και εμπνευστής του μουσείου ε.τ ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνης, Ταξίαρχος Αδάμ Παραδεισανός, ο Δκτης ΤΕΘ Ρεθύμνης Ανχης  (ΠΖ) Εμμανουήλ Μυστράκης, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ/Παρ. Ρεθυμνης Ταξχός ε.α Αντώνιος Κωνσταντάκης, ο Πάρεδρος της κοινότητας Χρωμοναστηρίου  Νίκος Δεληγιαννάκης και πλήθος κόσμου που κατέκλυσαν την αίθουσα του μουσείου. Τα ντοκιμαντέρ αποτυπώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τα βάσανα και τις κακουχίες που υπέστησαν οι κρητικοί που εκτοπίστηκαν από το νησί κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και πολλοί από αυτούς θανατώθηκαν με τον πιο βάναυσο τρόπο στα γερμανικά κολαστήρια του θανάτου (στρατόπεδα συγκεντρώσεως). Πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ είναι δυο κρητικοί που κατάφεραν μόνο  από τύχη να σωθούν από βέβαιο θάνατο από τα ναζιστικά στρατόπεδο συγκεντρώσεως, ο κ. Κωστας Βουρακής και ο κ. Σταύρος Παπουτσάκης από τα Μεσκλά Χανίων, οι οποίοι δεν είναι  πια μαζί μας για να δουν την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ, και περιγράφουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τα ανείπωτα μαρτυρία που υπέστησαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 36 κατοίκους του χωριού, επέστρεψαν μόλις οι 6. Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 28λ. προκάλεσε  έντονα τα συναισθήματα της θλίψης αλλά και αποτροπιασμού για τα δεινά της ναζιστικής κατοχής, ενώ στο τέλος της προβολής οι συντελεστές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις δυσκολίες της παραγωγής, όπως επίσης και να απαντήσουν σε ερωτήματα του κοινού. Ο Διευθυντής του μουσείου, Ανχης (ΠΖ) Εμμανουήλ Μιχελάκης, επισήμανε την σημασία της προβολής τέτοιων ντοκιμαντέρ ιδιαίτερα για τη νεολαία, ενώ δήλωσε ότι το μουσείο και η ιστορική 5η ΤΑΞΠΖ «V Μεραρχία Κρητών» θα βρίσκονται πάντα αρωγοί σε θέματα που αφορούν την τοπική μας ιστορία.

Ο Δήμαρχος Ρεθυμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης, συνεχάρη τους συντελεστές και επεσήμανε σε σύντομο χαιρετισμό του, την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και στήριξης τέτοιων πρωτοβουλιών ενώ στο τέλος της εκδήλωσης βράβευσε με αναμνηστική πλακέτα του μουσείου τους συντελεστές, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του Δντή του μουσείου.

Βραβείο απένειμε επίσης ο ε.τ ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Παραγιουδάκης ο οποίος και συνεχάρη την ομάδα παραγωγής για την ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο κανάλι της Βουλής. Ενώ ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την προβολή του από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα και ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού. Ενώ τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν, ότι τέτοιες προσπάθειες πρέπει όχι μόνο να αναδεικνύονται, αλλά και να έχουν στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και της Πολιτείας.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Oικογένεια Γιακουμάκη: Ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε

Oικογένεια Γιακουμάκη: Ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε

Πέντε χρόνια πέρασαν από τον θάνατο του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, με την οικογένεια του ακόμα και σήμερα να υποστηρίζει...
Μεγάλη διάκριση για τον Παντελή Εκκεκάκη

Μεγάλη διάκριση για τον Παντελή Εκκεκάκη

Οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό και αυτό το αποδεικνύει και ο ρεθυμνιώτης Παντελής Εκκεκάκης, ο οποίος το περασμένο Σάββατο, στο Σιάτλ, ανακηρύχθηκε τακτικό...
Ουσία και όχι επικοινωνιακή πολιτική ζητά ο Ανδρέας Ξανθός από τον Βασίλη Κικίλια

Ουσία και όχι επικοινωνιακή πολιτική ζητά ο Ανδρέας Ξανθός από τον Βασίλη Κικίλια

Να δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνιακή πολιτική κάλεσε τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια ο προκάτοχος του, Ανδρέας Ξανθός....
Δεν αξίζει στην πόλη αυτή η εικόνα

Δεν αξίζει στην πόλη αυτή η εικόνα

Κάδος σκουπιδιών στην παραλία. Στο σημείο που περνάνε εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες καθημερινά....
Πρώτη προτεραιότητα ένας σύγχρονος και ασφαλής ΒΟΑΚ

Πρώτη προτεραιότητα ένας σύγχρονος και ασφαλής ΒΟΑΚ

«Μοχλός» οι υποδομές για τον τουρισμό στην Κρήτη
Ανδρέας Ξανθός: «Ειλικρινής αποτίμηση και νέες προτεραιότητες για την αντιπολίτευση»

Ανδρέας Ξανθός: «Ειλικρινής αποτίμηση και νέες προτεραιότητες για την αντιπολίτευση»

Ο βουλευτής Ρέθυμνου μιλάει για τις πολιτικές εξελίξεις και το «στοίχημα» του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα περίοδο...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αριάδνη, Αριάνα Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλης, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία