ΡΕΘΥΜΝΟ

Βιργινία Τσουδερού: Η δυναμική κυρία του ελληνικού κοινοβουλίου

13-06-2018 08:42
Βιργινία Τσουδερού: Η δυναμική κυρία του ελληνικού κοινοβουλίου

Η Βιργινία Τσουδερού ήταν ο αντιπροσωπευτικός τύπος της γυναίκας πολιτικού που αξιοποιούσε τους θεσμικούς της ρόλους για να ωφελήσει τον τόπο της. Απλή, δυναμική, με ευφράδεια λόγου και διοικητικές ικανότητες, κοσμούσε το ελληνικό κοινοβούλιο.

Γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1924 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε φιλοσοφία, οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και δημοσιονομία και οικονομικά περιφερειακής ανάπτυξης στα πανεπιστήμια της Μινεσότα και του Ράντκλιφ-Χάρβαρντ στις ΗΠΑ.

Κόρη του Εμμανουήλ Τσουδερού πρωθυπουργού της Μάχης της Κρήτης ακολούθησε την οικογένειά της στο περιπετειώδες ταξίδι που την ωρίμασε πολιτικά ζώντας το παρασκήνιο μιας θυελλώδους εποχής.

Είχε πάντα μια ξεκάθαρη θέση και υπερασπιζόταν με θάρρος το δικαίωμά της να έχει άποψη κα να την εκφράζει αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Η επιστροφή την έφερε κοντά στον αγώνα του λαού μας για την αποτίναξη του ζυγού. Και δραστηριοποιήθηκε στην Αντίσταση με τον ενθουσιασμό κάθε κοπέλας στην ηλικία της. Ο ανθρώπινος πόνος τη συγκινούσε πάντα.

Αξιοποιώντας τις εξαιρετικές σπουδές της επικέντρωσε το ενδιαφέρον της σε δράσεις με επίκεντρο τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Αφοσιώθηκε στην οργάνωση δομών που θα βοηθούσαν τα ελληνόπουλα σε εποχές που η χώρα μας πάσχιζε να ανασυγκροτηθεί να προοδεύσουν αποκτώντας το μεγάλο αγαθό της γνώσης.

Η συμβολή της στην ανάπτυξη και λειτουργία της Παιδικής Εστίας στο Ρέθυμνο ήταν καθοριστικής σημασίας. Εκατοντάδες ήταν τα παιδιά που βρήκαν στοργή και αγάπη σε ένα περιβάλλον που τα βοήθησε να βρουν το δρόμο τους με αξιοπρέπεια. Και τα πιο χαρισματικά χάρις στο ενδιαφέρον της Βιργινίας Τσουδερού απέκτησαν ανάδοχες οικογένειες που τα βοήθησαν να ακολουθήσουν ανώτερες σπουδές. Ασχολήθηκε επίσης με τη συγκρότηση του Κέντρου Εργαζόμενου Κοριτσιού και κάθε δραστηριότητας της ΧΕΝ Ελλάδος στηρίζοντας τις προσπάθειες της αδελφής της.

Η πορεία της στην πολιτική ήταν γεμάτη σημαντικούς σταθμούς.
Μεταξύ άλλων διατέλεσε εμπειρογνώμονας στον Διεθνή Οργανισμό Υγείας και Τροφίμων του ΟΗΕ κατά την περίοδο 1949-56, και στη συνέχεια δημοσιογράφος και αρθρογράφος στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Ελευθερία».

Στην τελευταία κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, από τον Φεβρουάριο του 1964 μέχρι τον Ιούλιο του 1965, ήταν οικονομική σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, αρχικά στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως και έπειτα στο Υπουργείο Συντονισμού.

Κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών είχε αντιστασιακή δράση ως γενική γραμματέας της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (ΕΜΕΠ), με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να κρατηθεί στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1974, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της κίνησης των «Νέων Πολιτικών Δυνάμεων», η οποία συνεργάστηκε με την Ένωση Κέντρου (Ένωσις Κέντρου - Νέες Δυνάμεις).

Εκλέχθηκε βουλευτής Β΄ Αθηνών (Υπόλοιπο πρώην Δήμου Αθηναίων) στις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές τον Νοέμβριο του 1974. Στις εκλογές του 1977 επανεκλέχθηκε βουλευτής Β΄ Αθηνών, με την ΕΔΗΚ.

Στις Δημοτικές Εκλογές του 1982 υπήρξε υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων υποστηριζόμενη από το ΚΟΔΗΣΟ. Απέσπασε στον πρώτο γύρο 13.283 ψήφους (ποσοστό 3,29%) και η ίδια ως επικεφαλής του συνδυασμού της εξελέγη δημοτική σύμβουλος.

Το 1985 συνεργάστηκε με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και επανήλθε στη Βουλή, καθώς ο Μητσοτάκης την τοποθέτησε σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Τον Ιούνιο του 1989 εκλέχθηκε στην Α΄ Αθηνών, ενώ τον Νοέμβριο του 1989 και το 1990 εκλέχθηκε ξανά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη, διατέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών από τον Αύγουστο του 1991 μέχρι τον Οκτώβριο του 1993. Μάλιστα από τον Ιούλιο του 1992 είχε ως προϊστάμενο υπουργό Εξωτερικών τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, επίσης παλιό στέλεχος της Ενώσεως Κέντρου και συνεργάτη του Γεωργίου Παπανδρέου.

Χρημάτισε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και μέλος της Ενώσεως Ελληνίδων Επιστημόνων, του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων, του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας κ.ά.
Επίσης, υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΟΗΕ για το Κυπριακό (1976), και έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια. Μέχρι σήμερα ήταν επίτιμη πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάδας και του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μελέτη και συγγραφή εμπνεόμενη από το αρχείο του πατέρα της.

Η Βιργινία Τσουδερού δίδαξε πολιτικό ήθος με την εν γένει δράση της χωρίς να αναλώνεται σε δημόσιες εμφανίσεις για λόγους καθαρά προβολής. Διατήρησε το κύρος της μέχρι το τέλος της ζωής της τιμώντας την οικογένεια και τις κρητικές παραδόσεις της, αρθρώνοντας πάντα γνήσιο πολιτικό λόγο και διατηρώντας ένα γνήσιο πατριωτισμό που επέδειξε όπου και όταν χρειαζόταν. Έτσι θα παραμείνει από τις σημαντικότερες μορφές της πολιτικής ζωής που τιμήθηκε όσο λίγοι ακόμα και από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Με αφορμή το θάνατο της Βιργινίας Τσουδερού, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης, προέβη στην ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση:

«Η απώλεια της Βιργινίας Τσουδερού μάς γεμίζει θλίψη και συγκίνηση. Υπήρξε μια σπουδαία γυναίκα, μια χαρισματική πολιτικός, με ξεκάθαρο στίγμα και πλούσια πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική δράση και αξιόλογο συγγραφικό έργο. Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ανάγκη για τη θεμελίωση ισχυρών δημοκρατικών θεσμών για να θωρακιστεί η λειτουργία του Κοινοβουλευτικού συστήματος.Όπως η ίδια έγραψε στο βιβλίο της, «Όταν πέφτουν οι τοίχοι»: «η Δημοκρατία είναι ένα σπάνιο, ευαίσθητο λουλούδι. Θέλει διαρκή φροντίδα, θαλπωρή, προφύλαξη και περιποίηση». Ασχολήθηκε συστηματικά με την εξωτερική πολιτική, με σταθερή προσήλωση στη διατήρηση και στην αποδοτική λειτουργία της χώρας μας, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Οικογένειας. Σε πραγματικά δύσκολους καιρούς, καθ’ όλη την πορεία της, και από όποια θέση και αν βρέθηκε, υπηρέτησε την πατρίδα με ήθος, αποτελεσματικότητα και διορατικότητα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

Η ΜΑΙΡΗ ΛΙΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗ Β. ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ

«Η Βιργινία Τσουδερού υπηρέτησε με ήθος και εντιμότητα την πατρίδα μας από διάφορες πολιτικές θέσεις και αξιώματα. Υπήρξε μια γυναίκα, μορφωμένη, ικανή, δραστήρια και πρωτοπόρος για την εποχή της, η οποία τίμησε με την παρουσία της το δημόσιο πολιτικό βίο και προσέφερε σημαντικό έργο στη Δημοκρατία με την αντιστασιακή της δράση και το νηφάλιο, αλλά, πάντα, ουσιαστικό πολιτικό της λόγο.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«Στο Ρέθυμνο σήμερα την 11η Ιουνίου 2018, ημέρα Δευτέρα και Ώρα 7:30μ.μ., η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων κ. Φέφη Βαλαρή, κάλεσε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου και ανήγγειλε με θλίψη την απώλεια της εξαίρετης Ρεθυμνίας και Ελληνίδας, Βιργινίας Εμμ. Τσουδερού, κόρης του Εμμανουήλ Τσουδερού, ΠρωΘυπουργού της Ελλάδος, η οποία έχοντας στο ενεργητικό της άριστες σπουδές στην Ευρώπη και την Αμερική, ως Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος και Πολιτικός με Διεθνή Δράση, διετέλεσε επανειλημμένα Βουλευτής και Υφυπουργός της Ελληνικής Κυβερνήσεως.
Έχοντας πάντα κατά νου τη Ρεθεμνιώτική της καταγωγή η Βιργινία Τσουδερού, ήλθε αρωγός στην «Παιδική Στέγη» του αείμνηστου παπα Ιωάννη Πίτερη που ενίσχυε άπορους μαθητές και οικογένειες. Επί σειρά δεκαετιών βοηθούσε με κάθε τρόπο τον αγαπημένο της τόπο, ταυτόχρονα αυξάνοντας και την Διεθνή της Δράση σε ποικίλους ευαίσθητους τομείς πάντα με γνώμονα το Ήθος, την Ανθρωπιά και την Ωφέλεια της πατρίδος της.
Απέκτησε τρία παιδιά αλλά και βίωσε την απώλεια του ενός παιδιού της με αξιοπρέπεια.
Το Ρέθυμνό της θα την αναζητήσει και θα θυμάται πάντα την πολύτιμη προσφορά της και τη δυναμική της προσωπικότητα.
Το Δ.Σ. ομόφωνα ενέκρινε το παρόν Ψήφισμα το οποίο αποφάσισε να σταλεί στην Οικογένειά της καθώς και να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο.

Η Πρόεδρος
Φ. Βαλαρή
Η Γενική Γραμματεύς
Ε. Μαραγκάκη-Δήμα»

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Αυτή είναι η μοναδική συνταγή
Του Δημήτρη Ζ. Αρχοντάκη, τ. Δημάρχου Ρεθύμνης
Φοιτητική Στέγη: Μήπως ήρθε η ώρα της παλιάς πόλης;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην παραλία του Ρεθύμνου

Δύο άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην παραλία του Ρεθύμνου

Δύο τραγικά περιστατικά σημειώθηκαν  σήμερα το μεσημέρι στην παραλία του Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 70χρονου Νορβηγού και ενός 62χρονου...
«Στόχος η επούλωση των μνημονιακών πληγών και η διεκδίκηση περισσότερου ζωτικού χώρου για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας»

«Στόχος η επούλωση των μνημονιακών πληγών και η διεκδίκηση περισσότερου ζωτικού χώρου για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας»

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
Άθλια η κατάσταση του αστυνομικού μεγάρου

Άθλια η κατάσταση του αστυνομικού μεγάρου

Είναι γνωστό ότι το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου είναι σε πραγματικά απαράδεκτη κατάσταση εσωτερικά και εξωτερικά....
Το πανεπιστήμιο στο ίντερνετ!

Το πανεπιστήμιο στο ίντερνετ!

Ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα έχει πραγματοποιηθεί με τη χαρτογράφηση όλων των χώρων του Πανεπιστήμιου Κρήτης στο Ρέθυμνο....
Διακοπή υδροδότησης στη Σταμαθιουδάκη και τη περιοχή στο Μουσικό

Διακοπή υδροδότησης στη Σταμαθιουδάκη και τη περιοχή στο Μουσικό

Διακοπή υδροδότησης λόγω βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης έχει γίνει στην περιοχή γύρω από το Μουσικό Σχολείο και την οδό Ανδρουλιδάκη, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΡ....
Όλη η πόλη στηρίζει την προβολή του κρητικού κρασιού!

Όλη η πόλη στηρίζει την προβολή του κρητικού κρασιού!

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΠΟ 23-29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ιωνάς, Ίων, Ιωνία

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ