ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για 55 χρόνια το Λύκειο των Ελληνίδων Ρεθύμνης αναπαριστά το Πανάρχαιο Έθιμο του «Κλήδονα»

24-06-2019 19:06
Για 55 χρόνια το Λύκειο των Ελληνίδων Ρεθύμνης αναπαριστά το Πανάρχαιο Έθιμο του «Κλήδονα»

Με πίστη στην Ελληνική παράδοση και αφοσίωση στην διατήρηση και αναβίωσή της ώστε με μεράκι, σεβασμό αλλά κι ενθουσιασμό να μεταλαμπαδευτεί το πνεύμα της στην νεώτερη γενιά, έγινε και την περασμένη Τετάρτη η αναπαράσταση του εθίμου του «Κλήδονα» έξω από την αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων στην Προκυμαία, γύρω και μπροστά από την προτομή της Καλλιρρόης Σιγανού-Παρρέν. Το δρώμενο συνόδευαν παραδοσιακοί χοροί από την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Μακεδονία, τα νησιά και την Κρήτη μας με τις ανάλογες φορεσιές, από τα χορευτικά τμήματα του Λυκείου.

Με κέφι και σκωπτικά σχόλια ζωντάνεψε το κείμενο του αείμνηστου Νίκου Ορφανού από τους Κώστα Κοντογιάννη, Μάρκο Πελαντάκη, Ανδρέα Αποκορωνιωτάκη καθώς και νέους και νέες του Λυκείου των Ελληνίδων με σκηνοθετική επιμέλεια της κ.Μαρίας Σακαδάκη-Σακαράκη γνωστής σκηνοθέτιδος με πλούσια προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, μέλους του Δ.Σ. του Λυκείου και υπεύθυνης για το θεατρικό του εργαστήρι.

 Άναψε η φωτιά, κάηκαν οι Μάιδες, πήδηξαν πάνω από τις φλόγες οι συμμετέχοντες αλλά και μερικοί τολμηροί από το πολυπληθές κοινό που είχε καταλάβει όλο τον χώρο, ήλθε το «αμίλητο νερό» από την Μαρία την Πρωτογόνατη και Μανοκυρουδάτη, μπήκαν στο λαΐνι τα «ριζικάρικα» και κλείδωσε ο «Κλήδονας» με το κόκκινο πανί και το κλειδί. Άμα «αστρονομίστηκε» στο δώμα, οι κοπελιές με την βοήθεια του λυράρη Διομήδη Ζαχαριουδάκη και του λαουτιέρη Τάσου Κλάδου, άνοιξαν την μαγεμένη πιά από την ενέργεια των άστρων λόγω του Καλοκαιρινού Ηλιοστασίου, στάμνα και δυό Γιαννάκηδες παλληκαράκια, τράβηξαν ένα-ένα τα ριζικάρικα μετά από την προφητική μαντινάδα που αντιστοιχούσε στο καθένα, για να ακούσει κάθε κοπελιά το ριζικό της για καλό ‘ναι, για κακό ‘ναι!

Έθιμο πανάρχαιο με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα με τα «Σκυροφόρια- Αρρηφόρια- Ηλιοστάσια» και κατόπιν στο Βυζάντιο με το Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή τον Ριζικάρη ή Κλήδονα όπως λέμε και σήμερα.

Εκπληκτική και η παρουσίαση των χορών με τις φαντασμαγορικές ενδυμασίες και την ζωντάνια, την ζηλευτή δεξιότητα και την εκφραστικότητα των χορευτών τους οποίους δίδαξαν οι χοροδιδάσκαλοι του Λυκείου Μαρία Παλάση, Λάμπης Νικολουδάκης, και Χρύσα Παυλάκη.

Το δίωρο Πρόγραμμα κυριολεκτικά ενθουσίασε τους παρευρισκομένους Έλληνες και ξένους μια και η παρουσίαση γινόταν στα Ελληνικά και τα Αγγλικά και τα σχόλια ήταν πραγματικά εγκωμιαστικά μα και συγκινητικά μια και οι παλαιότεροι ξαναθυμήθηκαν τα παλιά αλλά και οι νεώτεροι συγκλονίστηκαν από τον πλούτο και την ομορφιά της Ελληνικής Παράδοσης. Οι τουρίστες που σε ομάδες παρακολούθησαν την όλη εκδήλωση δεν πίστευαν στα μάτια τους και στο τέλος οι έπαινοί τους κατέπληξαν τους ίδιους τους οργανωτές.

Τέτοιες δράσεις με τέτοια υψηλή ποιότητα θα πρέπει να αξιοποιούνται και να ενισχύονται με κάθε τρόπο, από τις τοπικές αρχές αλλά και τους εμπλεκόμενους στον Τουρισμό διότι τιμούν και προβάλουν τον τόπο μας και κρατούν σωστά και ντρέτα με σέβας, το μετερίζι της Ελληνικής Παράδοσης!

Το Λύκειο των Ελληνίδων ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ.Γιώργο Μαρινάκη καθώς και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και την Υπηρεσία Καθαριότητας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Επίσης ευχαριστεί το Σώμα Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρεθύμνης για την Υγειονομική Κάλυψη τον Τίμο Βροντάκη για τα ηχητικά κι εύχεται από καρδιάς σε όλους και του χρόνου με το καλό, με άσβεστη την «Φλόγα» της Ελληνικής Ψυχής και Παράδοσης!

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πολιτάκης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή