ΡΕΘΥΜΝΟ

Κενά … ρεκόρ στο πρώτο κουδούνι

11-09-2019 08:04
Κενά … ρεκόρ  στο πρώτο κουδούνι

Μετά την πρώτη φάση των προσλήψεων και τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών, τα κενά στην εκπαίδευση δεν έχουν καλυφθεί, με τις ελπίδες να στρέφονται πλέον στην δεύτερη φάση - Αγωνία για το Γυμνάσιο της Κράνας

Το «πρώτο κουδούνι» θα χτυπήσει σήμερα στα σχολεία του Ρεθύμνου με χιλιάδες μαθητές να ξεκινούν τη νέα σχολική χρονιά, που στις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού ξεκινά φέτος με πολλά κενά σε εκπαιδευτικούς.

Μετά την πρώτη φάση των προσλήψεων και τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών, τα κενά στην εκπαίδευση δεν έχουν καλυφθεί, με τις ελπίδες να στρέφονται πλέον στην δεύτερη φάση για την κάλυψη των κενών τόσο στη γενική, όσο και την ειδική αγωγή και τις ειδικότητες στα σχολεία της πόλης και της ενδοχώρας.

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Σε ό,τι αφορά τις κτηριακές υποδομές, όπως έχει επισημανθεί σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Κ.Ε» στα σχολικά κτήρια έχουν ολοκληρωθεί οι συντηρήσεις ενώ επιπλέον παρεμβάσεις θα συνεχιστούν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σε ημέρες που τα σχολεία θα είναι κλειστά. Σοβαρές παρεμβάσεις έγιναν τη φετινή χρονιά σε νηπιαγωγεία της πόλης, με στόχο την αύξηση της χωρητικότητας και την βελτίωση των εγκαταστάσεων μετά την ένταξη των προνηπίων από τη φετινή χρονιά στην υποχρεωτική εκπαίδευση και την αύξηση των μαθητών που θα φοιτήσουν στις κρατικές δομές.  

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι διευθυντές των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία και θα διανεμηθούν στους μαθητές, χωρίς προβλήματα, στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Γιάννης Μαρκαντές, παρά τα ζητήματα η χρονιά «ξεκινάει με αισιοδοξία» και με την ελπίδα πως θα ξεκινήσει έγκαιρα η δεύτερη φάση των προσλήψεων των αναπληρωτών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που σήμερα υπάρχουν στην εκπαίδευση. Ο κος Μαρκαντές αναφέρθηκε στην εικόνα που υπάρχει στα σχολεία του Νομού και υπογράμμισε: «Τα βιβλία είναι από τον Ιούνιο στη θέση τους για να μοιραστούν στους μαθητές. Σε ό, τι αφορά τους εκπαιδευτικούς έχει ήδη έρθει η πρώτη ομάδα εκπαιδευτικών για την γενική και ειδική εκπαίδευση, ελπίζουμε η δεύτερη φάση να ολοκληρωθεί σύντομα έτσι ώστε να καλυφθούν αρκετά κενά. Φέτος έχουμε πάρα πολλά κενά στη δευτεροβάθμια και ελπίζουμε να έχουμε αντίστοιχες προσλήψεις».

Μιλώντας στην «Κ.Ε» η διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κα Ευαγγελία Μαντά, τόνισε πως -μετά την πρώτη φάση τοποθέτησης των αναπληρωτών- κενά παραμένουν και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα, ωστόσο αναμένεται να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων στην παράλληλη στήριξη και σε ειδικότητες.

150 ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μιλώντας στην «Κ.Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Στέλιος Ορφανουδάκης τόνισε πως τα κενά που προκύπτουν στις δομές πρωτοβάθμιας στη γενική και ειδική αγωγή, σε ειδικότητες και σε παράλληλη στήριξη ανέρχονται συνολικά σε 150.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε τα κενά σε δασκάλους είναι συνολικά 17, σε νηπιαγωγούς 11, σε εκπαιδευτικούς αγγλικών 4, Γυμναστών 5, Μουσικής 3, Γαλλικών 1, Γερμανικών 2, Θεατρικής αγωγής 6, Εικαστικών 10, Πληροφορικής 5, Δασκάλων των τμημάτων ένταξης 3, νηπιαγωγών τμημάτων ένταξης 1, και στην παράλληλη στήριξη συνολικά 73 είναι τα κενά σε δασκάλους και 12 σε νηπιαγωγούς.

270 ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ Νίκος Αδράμης τα κενά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανέρχονται σε περίπου 270 εκ των οποίων τα 200 στη γενική εκπαίδευση, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στην ειδική αγωγή αλλά και τις ειδικότητες. Όπως επεσήμανε ο κος Αδράμης οι πρώτη φάση των προσλήψεων «έφερε» στα σχολεία του Ρεθύμνου μόλις 100 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, 70 στη γενική εκπαίδευση και 30 στην ειδική αγωγή, αριθμός που δεν θα καλύψει τις ανάγκες στα σχολεία του Νομού. Όπως τόνισε και ο ίδιος: «Ζήτημα φέτος υπάρχει με το Γυμνάσιο Κράνας. Εκεί αν πάμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις των αναπληρωτών υπάρχει ενδεχόμενο να μην ανοίξει. Αν πάλι τοποθετήσουν εκπαιδευτικούς, ακόμη και αν δεν είναι η προτίμησή τους, τότε θα ανοίξει το σχολείο».

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η κα Μαντά διαβεβαίωσε πως το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει σήμερα σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη και την ενδοχώρα. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκαν χθες και υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών με στόχο να μπορέσουν να καλυφθούν και τα μονοθέσια σχολεία.

Πρόκειται για τα νηπιαγωγεία σε Αξό, Απλαδιανά και Πλάτανο Αμαρίου και τα Δημοτικά σχολεία σε Γαράζο και Πλάτανο τα οποία, όπως τόνισε η κα Μαντά, μετά τις μετακινήσεις θα ανοίξουν κανονικά.

 ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΑΝΑΣ- ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ

Μιλώντας για τα σχολεία της ενδοχώρας, ο κος Μαρκαντές επεσήμανε πως έμφαση έχει δοθεί στο Γυμνάσιο Κράνας, καθώς εκεί παρατηρήθηκαν φέτος οι διπλάσιες μετέγραφες παιδιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Απόρροια αυτού είναι το Γυμνάσιο Ανωγείων να έχει πολλαπλάσιους μαθητές την ίδια ώρα που το Γυμνάσιο Κράνας έχει «αδειάσει». Στόχος είναι, όπως διευκρίνισε ο κος Μαρκαντές να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα όλα τα σχολεία του Νομού, με την προσπάθεια να εστιάζει προς την κατεύθυνση αυτή. «Το μεγάλο αγκάθι του Γυμνασίου Κράνας είναι ότι έχουμε πάρα πολλές μεταγραφές και προσπαθούμε να το διευθετήσουμε με το Γυμνάσιο Ανωγείων. Είναι πολύ έντονο το πρόβλημα, υπάρχει κάθε χρόνο το ζήτημα αυτό όπου μετεγγράφονται γύρω στα 20 παιδιά από το Γυμνάσιο Κράνας στο Γυμνάσιο Ανωγείων. O λόγος είναι ότι υπάρχουν διαφορές στις περιοχές αυτές με αποτέλεσμα να φεύγουν από την αρχή οι μαθητές Γυμνασίων και να πηγαίνουν στα Ανώγεια. Υπάρχει μια παγιωμένη κατάσταση εκεί. Πάντοτε παιδιά από τα Ζωνιανά πήγαιναν στα Ανώγεια. Το πρόβλημα είναι ότι φέτος τα Ανώγεια έχουν εγγράψει πάρα πολλούς μαθητές σε σχέση με άλλα χρόνια. Έχει ξεφύγει από την κανονικότητα διότι ενώ εγγράφονταν περίπου 20 παιδιά κάθε χρόνο φέτος έχουμε 40. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια ανισορροπία στο Γυμνάσιο Ανωγείων και προσπαθούμε να το διευθετήσουμε. Από την άλλη δεν έχουμε καμία απάντηση από το Υπουργείο στις προτάσεις που κάναμε για το Γυμνάσιο της Κράνας και έτσι η κατάσταση βαλτώνει και εκεί» εξήγησε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχολεία, επεσήμανε πως η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη τις επόμενες ημέρες, καθώς τόνισε: «θα δούμε ανάλογα με τον αριθμό των αναπληρωτών που θα έρθουν ποια θα είναι η κατάσταση».

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα κενά είναι συνολικά 184 στη γενική εκπαίδευση, δεδομένου ότι μόλις οι 73 είναι οι αναπληρωτές στη γενική εκπαίδευση που ολοκλήρωσαν την διαδικασία και θα υπηρετήσουν στο Νομό Ρεθύμνου. Πλέον η δεύτερη φάση των προσλήψεων των αναπληρωτών, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αν και σε τι ποσοστό θα παραμείνουν τα κενά στην εκπαίδευση τη νέα σχολική χρονιά.

 

 «ΑΓΚΑΘΙ» ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

«Αγκάθι» παραμένει και φέτος η στέγαση των εκπαιδευτικών που έχουν τοποθετηθεί και θα υπηρετήσουν τη φετινή χρονιά στα σχολεία του Ρεθύμνου.

Όπως εξήγησε ο κος Μαρκαντές, πολλοί εκφράζουν την αγωνία και τα παράπονά τους για τα αυξημένα ενοίκια, δεδομένου ότι οι περισσότεροι αναπληρωτές είναι χαμηλόμισθοι, συνεπώς δεν μπορούν να διαθέσουν σχεδόν ολόκληρο το μισθό τους για ένα ενοίκιο. Όπως εξήγησε ο κος Μαρκαντές σε συνεργασία με την ΕΛΜΕΡ γίνεται προσπάθεια για τη στέγαση των εκπαιδευτικών, η κατάσταση ωστόσο παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, πόσο μάλλον όταν στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών προτίθεται και ο χρονικός περιορισμός, σύμφωνα με τον οποίο οι αναπληρωτές καλούνται να αφήσουν το σπίτι που ενδεχομένως να βρουν τον Μαΐο. «Τα παράπονα που δέχομαι είναι ότι είναι υπέρογκα τα ενοίκια και εκπαιδευτικοί που παίρνουν σχετικά χαμηλούς μισθούς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Αυτό είναι το κύριο παράπονο. Δεν είναι δυνατόν ένας εκπαιδευτικός να δίνει 400 ευρώ μόνο για ενοίκιο. Επίσης τους ασκείται πάρα πολύ μεγάλη πίεση να αδειάζουν το σπίτι στα τέλη Μαΐου. Τι θα κάνουν δηλαδή για ένα μήνα αυτοί οι εκπαιδευτικοί; Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να τακτοποιήσουμε τους εκπαιδευτικούς και εμείς και η ΕΛΜΕΡ αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση» υπογράμμισε ο κος Μαρκαντές.

Παρόμοια είναι η εικόνα και για τους εκπαιδευτικούς που θα υπηρετήσουν στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού και στην περίπτωση αυτή αντιμετωπίζουν τα ίδια ζητήματα. Όπως εξήγησε ο κος Ορφανουδάκης ο Σύλλογος βρίσκεται σε επαφή με τους φορείς με στόχο να συζητηθεί εκτενώς το θέμα της στέγασης των εκπαιδευτικών και να προταθούν λύσεις ενώ πρόσθεσε: «Είναι ένα ζήτημα που είναι υπόθεση όλων, είναι ένα κοινό πρόβλημα το οποίο την περίοδο του Σεπτεμβρίου εντείνεται για τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς»

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το ζήτημα της στέγασης θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω από τους φορείς του Νομού, αφού αποτελεί έναν αποτρεπτικό παράγοντα όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για γιατρούς και φοιτητές με αποτέλεσμα πολλοί να μην επιθυμούν να έρθουν στο Ρέθυμνο απογυμνώνοντας έτσι κρίσιμες δομές για την πόλη και τους δημότες της.

  ΕΥΧΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΡΉΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σε δήλωσή του υπογράμμισε: «Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά για χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη. Μια χρονιά γεμάτη όνειρα και προσδοκίες για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας που συνεχίζει να μας κάνει περήφανους. Ως Περιφέρεια Κρήτης ευχόμαστε καλή αρχή σε όλες τις μαθήτριες, τους μαθητές καλή δύναμη στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της Κρήτης».

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Oικογένεια Γιακουμάκη: Ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε

Oικογένεια Γιακουμάκη: Ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε

Πέντε χρόνια πέρασαν από τον θάνατο του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, με την οικογένεια του ακόμα και σήμερα να υποστηρίζει...
Μεγάλη διάκριση για τον Παντελή Εκκεκάκη

Μεγάλη διάκριση για τον Παντελή Εκκεκάκη

Οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό και αυτό το αποδεικνύει και ο ρεθυμνιώτης Παντελής Εκκεκάκης, ο οποίος το περασμένο Σάββατο, στο Σιάτλ, ανακηρύχθηκε τακτικό...
Ουσία και όχι επικοινωνιακή πολιτική ζητά ο Ανδρέας Ξανθός από τον Βασίλη Κικίλια

Ουσία και όχι επικοινωνιακή πολιτική ζητά ο Ανδρέας Ξανθός από τον Βασίλη Κικίλια

Να δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνιακή πολιτική κάλεσε τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια ο προκάτοχος του, Ανδρέας Ξανθός....
Δεν αξίζει στην πόλη αυτή η εικόνα

Δεν αξίζει στην πόλη αυτή η εικόνα

Κάδος σκουπιδιών στην παραλία. Στο σημείο που περνάνε εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες καθημερινά....
Πρώτη προτεραιότητα ένας σύγχρονος και ασφαλής ΒΟΑΚ

Πρώτη προτεραιότητα ένας σύγχρονος και ασφαλής ΒΟΑΚ

«Μοχλός» οι υποδομές για τον τουρισμό στην Κρήτη
Ανδρέας Ξανθός: «Ειλικρινής αποτίμηση και νέες προτεραιότητες για την αντιπολίτευση»

Ανδρέας Ξανθός: «Ειλικρινής αποτίμηση και νέες προτεραιότητες για την αντιπολίτευση»

Ο βουλευτής Ρέθυμνου μιλάει για τις πολιτικές εξελίξεις και το «στοίχημα» του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα περίοδο...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αριάδνη, Αριάνα Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλης, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία