ΕΛΛΑΔΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη ημέρα για την απεργία στα διαγνωστικά κέντρα

12-06-2019 08:58
Κρίσιμη ημέρα για την απεργία στα διαγνωστικά κέντρα

Τις επόμενες ώρες κρίνεται –εκτός απροόπτου– η συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων μετά και τη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων τους με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία άφησε ένα μικρό «παράθυρο» ελπίδας για εκτόνωση της κρίσης. Εν τω μεταξύ, τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα παραμένουν για τρίτη ημέρα κλειστά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες παρά μόνο εάν απευθυνθούν σε δημόσια νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, στα οποία γίνεται το «αδιαχώρητο».

 

Σήμερα στις 10 π.μ. αναμένεται να συνεδριάσει το συντονιστικό όργανο των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα συζητήσει τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αύξηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανδρέα Ξανθού με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων, τους προτάθηκε η αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ του 2019 για διαγνωστικές εξετάσεις. Ειδικότερα, ο υπουργός δεσμεύθηκε για ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρους του οποίου θα διατεθεί για την ενίσχυση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο κλειστός προϋπολογισμός για το 2019 είχε αυξηθεί κατά 9 εκατ. ευρώ, φθάνοντας από τα 357 εκατ. ευρώ το 2018 στα 366 εκατ. ευρώ το 2019. Ενα μικρό μέρος των 30 εκατ. ευρώ –το ύψος του οποίου δεν διευκρινίστηκε χθες– θα διατεθεί για την αύξηση του προϋπολογισμού για φυσικοθεραπείες. Ο υπουργός ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων ότι δεν υπάρχει περιθώριο παρέμβασης στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ του 2018 και επανέλαβε την πρότασή του για «δικαιότερη» ανακατανομή του claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής ποσών που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ) του β΄ εξαμήνου του συγκεκριμένου έτους, παραπέμποντας τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων σε νέα συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζεται ότι η κόκκινη γραμμή των εκπροσώπων των διαγνωστικών εργαστηρίων ήταν να απαλλαγούν από το claw back του β΄ εξαμήνου του 2018, το οποίο εκτιμάται περίπου στα 55 εκατ. ευρώ.

Οπως δήλωσε ο κ. Ξανθός μετά τη συνάντηση, «παρουσιάσαμε μια βελτιωμένη δέσμη προτάσεων για την άμβλυνση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Εκτός από τα 9 εκατ. ευρώ που έχουμε δώσει ως προσαύξηση για το 2019, θα ενισχύσουμε με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό για το ίδιο έτος. Για το 2018 δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο γιατί απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και η Βουλή έχει κλείσει».

«Οφείλω να πω ότι ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το πρόβλημα», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και συνέχισε: «Εγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, την οποία θα μεταφέρουμε στα μέλη μας και θα λάβουμε υπόψη μας και την περίοδο που διανύουμε. Δεν υπάρχει Βουλή και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα, αλλά μπορούν να γίνουν από τώρα κάποιες κινήσεις». Πάντως, δεν είναι λίγοι οι εκπρόσωποι της εργαστηριακής ιατρικής που τηρούν σκληρή γραμμή. Είναι ενδεικτική η στάση του προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων Γιώργου Βουγιούκα, ο οποίος χαρακτήρισε προσχηματικές τις δηλώσεις του υπουργού, σημειώνοντας ότι, εφόσον γνώριζε το υπουργείο ότι χρειαζόταν νομοθετική παρέμβαση, γιατί δεν έδωσε λύση νωρίτερα, με δεδομένο ότι οι κινητοποιήσεις ήταν γνωστό ότι θα ξεκινήσουν εδώ και ημέρες.

kathimerini.gr

Γνώμες

Χρ. Στ. - ένας νέος 18 ετών που ψήφισε για πρώτη φορά
Οι σκέψεις ενός 18αρη για το πολιτικό σύστημα
Νίκος Μολδοβανίδης
Οι πιο ήρεμες εκλογές στο νομό μας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευάγγελος Αποστολάκης: Σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία είμαστε μόνοι μας

Ευάγγελος Αποστολάκης: Σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία είμαστε μόνοι μας

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κατηγορούμενος παραδέχθηκε το κρίσιμο τηλεφώνημα πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κατηγορούμενος παραδέχθηκε το κρίσιμο τηλεφώνημα πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Αυξήθηκε κατά 5,6% η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια το α΄ 5μηνο

Αυξήθηκε κατά 5,6% η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια το α΄ 5μηνο

Ανοδική τροχιά κατέγραψε το α΄ πεντάμηνο του 2019 η αεροπορική κίνηση της χώρας παρουσιάζοντας αύξηση αφίξεων εξωτερικού και σημαντική άνοδο διακίνησης επιβατών...
Διεθνής Προβολή για τα Ελληνικά Προϊόντα στο Grecotel Larissa Imperial

Διεθνής Προβολή για τα Ελληνικά Προϊόντα στο Grecotel Larissa Imperial

Ημερίδα με διεθνές ενδιαφέρον για την προώθηση γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων πραγματοποιήθηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο Grecotel Larissa Imperial στις...
Αρνητικό ρεκόρ Ελλάδος σε εξαγωγές

Αρνητικό ρεκόρ Ελλάδος σε εξαγωγές

Καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη για ένατη συνεχή χρονιά η Aegean

Καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη για ένατη συνεχή χρονιά η Aegean

Για ένατη συνεχή χρονιά και δέκατη φορά τα τελευταία έντεκα χρόνια η Aegean ανακηρύσσεται ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη», από τα...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αφροδίσιος, Αφροδισία