ΡΕΘΥΜΝΟ

Κτήρια και δράσεις για τους μαθητές ο στόχος για τη νέα αντιδήμαρχο Παιδείας

11-09-2019 08:02
Κτήρια και δράσεις για τους μαθητές ο στόχος για τη νέα αντιδήμαρχο Παιδείας

Πρόκληση την οποία αποδέχθηκε είναι η ανάληψη καθηκόντων στην παιδεία και την κοινωνική πολιτική η κα Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, που είναι η νέα αντιδήμαρχος Ρεθύμνου.

Η κα Ελευθεριάδου ανέπτυξε στον Team FM και την πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» το δικό της όραμα, γνωρίζοντας φυσικά ότι έρχεται ως συνέχεια ενός σημαντικού έργου που άφησε πίσω της ο Γιώργος Γεωργαλής.

Η σωστή διαχείριση των κτηριακών υποδομών, αλλά και η ενίσχυση τους με εξοπλισμό – αν και αυτό δεν αποτελεί αρμοδιότητα των δήμων – είναι κάποιους από τους στόχους, όμως η ίδια τονίζει – έχοντας και ως γιατρός αναπτύξει πολλές δράσεις – πως είναι σημαντικό στα σχολεία να γίνονται διάφορες δράσεις διαπαιδαγώγησης των παιδιών.

Προαναγγέλλει αξιοποίηση του ανακαινισμένου χώρου του Κέντρου Νέων και καλεί τους εκπαιδευτικούς να φτιάξουν μία «αλυσίδα» συνεργασίας για δράσεις εντός των σχολείων.

Εντοπίζει, πάντως, ως το σημαντικότερο πρόβλημα της έλλειψης αρκετής χρηματοδότησης, που δεν δίνει τη δυνατότητα για ουσιαστικές παρεμβάσεις στα σχολεία.

«Για μένα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και ουσιαστικά εμπλεκόμενη με την παιδεία ποικιλοτρόπως. Κάνω εθελοντικές δράσεις σε σχολεία εδώ και οκτώ χρόνια πράγμα που καθιστά οικείους και τους εκπαιδευτικούς χώρους και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Όλα μου τα χρόνια είμαι ενεργά εμπλεκόμενη με τους χώρους της παιδείας. Με αυτό που πρέπει να παλέψω κυρίως είναι η τρομερά χαμηλή χρηματοδότηση από το κράτος. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα, ότι το κεντρικό κράτος έχει περάσει την ευθύνη των σχολείων στους δήμους χωρίς να τους δώσει την απαραίτητη χρηματοδότηση. Διαχειριζόμαστε οικονομικά μια μιζέρια, τα σχολεία έχουν τεράστιες ανάγκες, τα κτήρια είναι παλιά και επιπλέον υπάρχουν ανάγκες από εξοπλισμό. Για παράδειγμα επισκέφτηκα τρία σχολεία με διάφορες αφορμές και από το τρίτο γυμνάσιο μου είπαν ότι δεν έχουν υπολογιστές, αυτό δεν είναι ευθύνη του δήμου, ο εξοπλισμός των σχολείων είναι απευθείας ευθύνης του υπουργείου παιδείας και του οργανισμού σχολικών κτηρίων. Εδώ και πολλά χρόνια δεν αποστέλλονται χρήματα και προσπαθούμε εμείς να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες που δεν ανήκουν καν επίσημα σε εμάς.  Εγώ είμαι ο αποδέκτης και είναι φυσικό διότι δεν γίνεται το μεγαλύτερο σχολείο στο κέντρο της πόλης με τεράστιο αριθμό παιδιών την εποχή μας την εποχή της τεχνολογίας, να μην έχει υπολογιστές», σχολίασε η κα Ελευθεριάδου, που είπε πως «προφανώς δεν μπορώ να κάνω κολλέγια τα σχολεία».

Την ερχόμενη εβδομάδα θα φροντίσει να κάνει μια συνάντηση με τους εμπλεκόμενους με την παιδεία, με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων. «Στόχος μου είναι να κάνω τα βασικά, ώστε να είναι ασφαλής και αξιοπρεπής η καθημερινότητα των παιδιών, δηλαδή ό,τι έχει να κάνει με θέματα υγιεινής για μένα είναι προτεραιότητα. Από εκεί και πέρα είναι σίγουρο ότι με τόσα λίγα χρήματα θα κάνουμε αποσπασματικά βελτιώσεις στο κτηριακό κομμάτι. Από την άλλη εμένα το δικό μου όραμα επειδή ο κ. Γεωργαλής για εννέα χρόνια έχει κάνει τεράστια δουλειά στο κτηριακό κομμάτι όπως ότι χτίστηκε ένα καινούργιο κτήριο πράγμα που δεν συμβαίνει εδώ και χρόνια όχι μόνο σε επίπεδο Ρεθύμνου αλλά και σε επίπεδο Ελλάδας, είναι να τον πλησιάσω έστω και λίγο στην αποτελεσματικότητα. Κατάφερε και έκτισε καινούργια σχολεία».

 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΩΝ

Η ανακαίνιση του Κέντρου Νέων δίνει νέες δυνατότητες, σύμφωνα με την κα Ελευθεριάδου, που τονίζει: «Ο κ. Γεωργαλής κατάφερε πέρυσι και ανακαίνισε το Κέντρων Νέων, που είναι ένα κτήριο εξαιρετικό με ένα υπέροχο αίθριο στο κέντρο της παλιάς πόλης. Από φέτος λοιπόν, έχουμε την πολυτέλεια να το έχουμε ανοικτό για δράσεις και πρόκειται να κάνω ένα κάλεσμα να κάνουν εκεί τις γιορτές τους τα περιφερειακά σχολεία διότι έχουμε ένα πολύ όμορφο χώρο εκδηλώσεων. Υπάρχει χώρος να γίνουν και διάφορες επιμορφώσεις, δεν υπάρχει βέβαια η οικονομική άνεση για φέτος αλλά θα προσπαθήσουμε μα δημιουργήσουμε ένα δίκτυο εθελοντών και νομίζω πως οι Ρεθυμνιώτες θα ανταποκριθούν διότι υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες. Με την βοήθεια πάντα και του κου Γεωργαλή αλλά και της ομάδας διαχείρισης του κέντρου που είναι οι εκλεγμένοι μας στην τοπική κοινότητα, θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε μια ιδέα μας η οποία θεωρούμε ότι είναι εφικτή και δεν είναι άλλη από την δημιουργία μιας σχολής γονέων όπου μένοντας δέκα χρόνια στο Ρέθυμνο δεν έχω δει κανένα φορέα να το επιχειρεί, ενώ πρόκειται για κάτι σπουδαίας σημασίας. Από εκεί και πέρα θα προσπαθήσω ανάλογα με την ανταπόκριση των εθελοντών να δημιουργήσω επιμορφώσεις πάσης φύσεως. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν εάν πέρυσι ο κος Γεωργαλής δεν είχε ανακαινίσει τον χώρο και δεν τον είχε καταστήσει αξιοπρεπή».

 

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ»

Σύμφωνα με τη νέα αντιδήμαρχο, τα σχολεία δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά κτηριακά προβλήματα, αφού έγιναν πολλές παρεμβάσεις και μέσω του «Φιλόδημος».

Αναφερόμενη στα προνήπια, τόνισε πως σύντομα οι γονείς που αναγκάστηκαν να στείλουν τα παιδιά τους σε περιφερειακά σχολεία, θα αντιληφθούν ότι είναι προς όφελος των ίδιων και των παιδιών τους. «Σίγουρα υπάρχουν κάποια θέματα διότι κάποια παιδάκια θα πάνε σε κάποιους περιφερειακούς σταθμούς, οι οποίοι όμως είναι υπέροχοι όπως το Ρουσοσπίτι και οι Αρμένοι, και η μεταφορά τους γίνεται από το δήμο όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές ενστάσεις από γονείς ήταν στόχος μας να μην συνωστιστούν τα παιδιά διότι υπάρχει μεγαλύτερος φόβος εξάπλωσης ιώσεων, διότι η αυλή δεν επαρκεί και τέλος τα ισάριθμα μοιρασμένα παιδιά παρέχουν το προνόμιο στη δασκάλα να δουλέψει ποιοτικά μαζί τους. Υπήρχαν κάποιες δυσαρέσκειες από γονείς αλλά σύντομα θα διαπιστώσουν ότι πρόκειται για το καλύτερο το παιδιών, διότι και δεν αλλάζει κάτι στην καθημερινότητα τους και τα περιφερειακά σχολεία είναι πολύ όμορφα και κάνουν εξαιρετική δουλειά. Δεν υπάρχει λόγος να παραπονιούνται διότι και η μεταφορά τους γίνεται με ασφάλεια και δεν επιβαρύνονται οι ίδιοι ως προς αυτό».

 

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ

Η αντιδήμαρχος τονίζει ακόμα πόσο σημαντική είναι η δράση για την οδηγική διαπαιδαγώγηση των μαθητών, μέσω ενός προσομοιωτή σύγκρουσης που θα έρθει και σε σχολεία του Ρεθύμνου και δηλώνει πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αξιοποιηθεί κατάλληλα. «Στόχος μου είναι να βρεθεί ένας πρόθυμος εκπαιδευτικός από κάθε σχολείο έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια «αλυσίδα» που θα μεριμνεί για τις ανάγκες των σχολείων με στόχο να δώσουμε κατεύθυνση στην εκπαίδευση. Παρά την απουσία χρημάτων θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και όσες δράσεις πραγματικά προάγουν την επιμόρφωση των παιδιών θα τις «αγκαλιάσω» και θα τις στηρίξω. Για παράδειγμα θεωρώ πάρα πολύ σημαντική τη δράση αυτή που πρόκειται να γίνει και θα έρθει ένας προσομοιωτής, ο οποίο προσφέρει στα παιδιά την εμπειρία μιας αυτοκινητιστικής σύγκρουσης. Αν αναλογιστεί κανείς το υψηλό ποσοστό ατυχημάτων που έχουμε σαν περιοχή και το ακόμα υψηλότερο ποσοστό οδήγησης υπό την χρήση αλκοόλ μπορεί να αναλογιστεί την αναγκαιότητα ενός τέτοιου προσομοιωτή. Κινητοποίησα προσωπικά τους διευθυντές όλων των λυκείων και όλων των Γυμνασίων να μην αφήσουν αυτό το βιωματικό εργαστήρι ανεκμετάλλευτο, γιατί ειδικά σε αυτή την ηλικία όπου η πληροφορία διαμορφώνει συμπεριφορές, θα εντυπωθεί καλά μέσα τους το τι σημαίνει να τρακάρει και μάλιστα υπό την επήρεια μέθης.

Παράλληλα έχω ζητήσει να γίνει πιο αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και από πλευράς εκπαιδευτικών βέβαια. Την Πέμπτη έχω ζητήσει να δω το ταξίαρχο τον κο Παραδεισανό μαζί με τον πρόεδρο των συλλόγων γονέων των συλλόγων Ρεθύμνου για να δούμε πως θα ακολουθήσουμε μια κοινή πορεία και πως ο καθένας θα συμβάλλει από το δικό του μετερίζι».

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Oικογένεια Γιακουμάκη: Ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε

Oικογένεια Γιακουμάκη: Ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε

Πέντε χρόνια πέρασαν από τον θάνατο του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, με την οικογένεια του ακόμα και σήμερα να υποστηρίζει...
Μεγάλη διάκριση για τον Παντελή Εκκεκάκη

Μεγάλη διάκριση για τον Παντελή Εκκεκάκη

Οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό και αυτό το αποδεικνύει και ο ρεθυμνιώτης Παντελής Εκκεκάκης, ο οποίος το περασμένο Σάββατο, στο Σιάτλ, ανακηρύχθηκε τακτικό...
Ουσία και όχι επικοινωνιακή πολιτική ζητά ο Ανδρέας Ξανθός από τον Βασίλη Κικίλια

Ουσία και όχι επικοινωνιακή πολιτική ζητά ο Ανδρέας Ξανθός από τον Βασίλη Κικίλια

Να δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνιακή πολιτική κάλεσε τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια ο προκάτοχος του, Ανδρέας Ξανθός....
Δεν αξίζει στην πόλη αυτή η εικόνα

Δεν αξίζει στην πόλη αυτή η εικόνα

Κάδος σκουπιδιών στην παραλία. Στο σημείο που περνάνε εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες καθημερινά....
Πρώτη προτεραιότητα ένας σύγχρονος και ασφαλής ΒΟΑΚ

Πρώτη προτεραιότητα ένας σύγχρονος και ασφαλής ΒΟΑΚ

«Μοχλός» οι υποδομές για τον τουρισμό στην Κρήτη
Ανδρέας Ξανθός: «Ειλικρινής αποτίμηση και νέες προτεραιότητες για την αντιπολίτευση»

Ανδρέας Ξανθός: «Ειλικρινής αποτίμηση και νέες προτεραιότητες για την αντιπολίτευση»

Ο βουλευτής Ρέθυμνου μιλάει για τις πολιτικές εξελίξεις και το «στοίχημα» του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα περίοδο...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αριάδνη, Αριάνα Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλης, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία