ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια ξεχωριστή Κυριακή για τους απόδημους ρεθεμνιωτες της Αττικής με τον Νίκο Σταμπολίδη

07-03-2019 01:39
Μια ξεχωριστή Κυριακή για τους απόδημους ρεθεμνιωτες της Αττικής με τον Νίκο Σταμπολίδη

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΡΕΘΕΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΚΡΗΤΗ-ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΆΠΤΕΡΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ- ΚΝΩΣΟΣ»

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίουο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθεμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» πραγματοποίησε μια ξεχωριστή επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης επί τη ευκαιρία της εκθέσεως «ΚΡΗΤΗ- αναδυόμενες πόλεις  Άπτερα –Ελεύθερνα- Κνωσός».

Παρά την  παγερή και χιονισμένη ημέρα , τα μέλη του συλλόγου αψήφησαν κάθε εμπόδιο και στην κυριολεξία ζεστάθηκαν τόσο από τα ποικίλα εκθέματα , όσο κυρίως όμως από την ξενάγηση . Μία ξενάγηση μοναδική , ανεπανάληπτη , από έναν αξιολάτρευτο άνθρωπο τον κο Νίκο Σταμπολίδη διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και επιμελητή της παρούσας έκθεσης.   

Πρόκειται για μια πολυέκθεση με πλούσιο οπτικό και ηχητικό υλικό, οθόνες, χάρτες αλλά και χρήση των μέσων της νέας τεχνολογίας. Aπό την «εκατόμπολιν» Κρήτη του Ομήρου, η έκθεση εστιάζει σε τρεις σημαντικές πόλεις με βάση τα κοινά τους χαρακτηριστικά: τη δημιουργία τους, την ακμή, την παρακμή, την καταστροφή, την εγκατάλειψη και τον «θάνατό» τους, τη λήθη. Πρόκειται για πόλεις με ιστορία αιώνων, που εγκαταλείφθηκαν και ξεχάστηκαν αλλά και για τρία απτά παραδείγματα για τον τρόπο ανασκαφής και αποκάλυψής τους, για τις διαφορετικές ή παρόμοιες προσεγγίσεις ανάδυσής τους.


Η έκθεση περιλαμβάνει 500 περίπου αρχαιότητες από παλαιές και νέες ανασκαφές, ευρήματα κάθε είδους που χρονολογούνται από τα νεολιθικά (7η-6η χιλιετία π.Χ.) έως και τα βυζαντινά χρόνια (8ος αιώνας μ.Χ.) και βγαίνουν, τα περισσότερα, για πρώτη φορά στο φως: αγάλματα, ανάγλυφα, ειδώλια, επιγραφές, αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα, νομίσματα και άλλα έργα, από διαφορετικά υλικά: λίθο, μάρμαρο, ασβεστόλιθο, πηλό, μέταλλο (χαλκό, σίδηρο, άργυρο, χρυσό), φαγεντιανή, γυαλί, ελεφαντόδοτο, ημιπολύτιμους λίθους. Μεταξύ των αρχαιοτήτων ξεχωρίζουν αυτές που σχετίζονται με τους ιδρυτικούς μύθους κάθε πόλης όσον και με συγκεκριμένες ανθρώπινες ιστορίες: από την Άπτερα ο Σωτήριος Ελευθερναίος, από την Ελεύθερνα ο νέος που δεν γεύτηκε τον έρωτα και από την Κνωσό το παιδί με τα παιχνίδια του.Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης χάρτες και αναγεννησιακά βιβλία μεταξύ των οποίων και τον χάρτη του Coronelli (1707) με τον περίφημο φρουτοπλοχμό του, τη γιρλάντα του και τα ονόματα των εκατό πόλεων της Κρήτης που αναφέρονται στον Όμηρο, από τις οποίες ανασύρονται οι τρεις.

Δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη παράκληση προς τον κο Ν.Σταμπολίδη , ο οποίος ασμένοντας αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου κου Γεωργίου Βλατάκη  να πραγματοποιήσει ο ίδιος προσωπικά την ξενάγηση αυτής της έκθεσης.

Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες αλλά και την ιδιαίτερη τιμή να ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία , μια ξενάγηση υψηλού επιπέδου , από τον κορυφαίο επιστήμονα κο Νικο Σταμπολίδη , επίτιμο μέλος του συλλόγου μας , με πολύ κατανοητή γλώσσα , γεμάτη εμπειρίες , συνδέσεις των παλαιών χρόνων με το σήμερα , εναλλαγές στα ιστορικά και μυθολογικά δρώμενα . Δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην  κρεμάστηκε από τα χείλη του . Επί μιάμιση ώρα αδιάκοπα μας ξεναγούσε  με τόση ζέση και αγάπη αποδεικνύοντας ότι ο Νικ. Σταμπολίδης είναι ένα φαινόμενο κι ένας άνθρωπος γεννημένος για την αρχαιολογία .

Ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Βλατάκης συνδέεται μαζί με τον κ. Ν. Σταμπολίδη με πολυετή φιλία , ενώ ο σύλλογος διατηρεί στενούς δεσμούς αφενός διότι είναι επίτιμο μέλος του από το 2010  αφετέρου ύστερα  από την ίδρυση του μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας ,πρώτος από πολλούς φορείς ο σύλλογος μας αιτήθηκε με επιστολή του αλλά και δημοσίως   προς την Προεδρία της Δημοκρατίας να του απονεμηθεί τιμητική διάκριση όπερ και έγινε  με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, ενώ την ίδια περίοδο έχει αιτηθεί προς  το Δήμο Ρεθύμνου να τιμηθεί ως επίτιμος Δημότης αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα ο δήμος κωφεύει  και σιωπά. Επίσης εχει αιτηθεί προς το διεθνές  συμβούλιο μουσείων ICOM να τιμηθεί  το μουσείο της αρχαίας Ελευθερνας .

Ο πρόεδρος κ. Γ. Βλατακης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον κ. Σταμπολίδη και του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι :  «η σημερινή Κυριακή ηταν μια από τις καλύτερες της ζωής μας, διότι τα άψυχα αρχαία αντικείμενα πήραν ζωή από την δική σας ξενάγηση και τον μεστό λόγο σας»

Μεταξύ των 40 συμμετεχόντων που απόλαυσαν την έκθεση ήσαν  ο γνωστό επιχειρηματίας Γεώργιος Μαραβελάκης άρτι αφιχθείς από το Ρέθυμνο και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το Γ. Παπακωνσταντη , η Ζαννια Μαραβελάκη, η Ελευθερία Τσακωνα με την κόρη της Πολυάννα και τον ιατρλο γαμπρό της , ο σκηνοθέτης Γιάννης Μαράκης με τη συζ. του Αλεξάνδρα, η Τατιάνα Παπαγιαννακη, το ζεύγος Μαρκακη,η αρχαιολ. Νίτσα Λίτινα, η υψίφωνος Ζωή Κάπου, η Ευαγγ. Μπαρμπούνη,οι φαρμακοποιοί  Γεώργιος Καλλέργης και Στεφανία Σιγανού ,ο Λευτέρης Δρανδάκης  σύσσωμο το ΔΣ και άλλοι .

Έτσι και αυτή η εκδήλωση καταγράφηκε ως μία από τις πιο πολύτιμες και αξιόλογες που πραγματοποίησε ο σύλλογος μας , διατηρώντας το υψηλό επίπεδο του αλλά και την φήμη του ως ένα από καλύτερα  ενεργά και πολυπληθή σωματεία της Αττικής.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
3.577 λέξεις
Νίκος Μολδοβανίδης
Ορκωμοσία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή