ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι μαθητές του Ρεθύμνου μαθαίνουν να έχουν «κράνος πάντα και παντού»

11-09-2019 08:01
Οι μαθητές του Ρεθύμνου μαθαίνουν να έχουν «κράνος πάντα και παντού»

Σε εφαρμογή τίθεται από μέσα Σεπτεμβρίου το καινοτόμο πρόγραμμα «κράνος πάντα και παντού», που αποτελεί πρωτοβουλία του συλλόγου  «Σύνπολις» σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας του δήμου Ρεθύμνου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και με τη βοήθεια του ενεργού πολίτη Σήφη Μανταδάκη.

Τα πολύ συχνά τροχαία προβληματίζουν και αναζητείται ο τρόπος να γίνει συνείδηση η σωστή οδηγική συμπεριφορά από τις πολύ μικρές ηλικίες και μια τέτοια πρωτοβουλία είναι και το πρόγραμμα «κράνος πάντα και παντού» που σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί σε οκτώ δημοτικά σχολεία του δήμου ως πειραματική φάση.

Αυτή η δοκιμαστική περίοδος των σχολείων περιλαμβάνει την τοποθέτηση ειδικών προθαλάμων, όπου θα μπορούν οι μικροί επιβαίνοντες συνοδηγοί των δίκυκλων, αλλά και τα παιδιά όπου πηγαίνουν με ποδήλατο να τοποθετήσουν το κράνος τους μπαίνοντας στο σχολείο και να το πάρουν πίσω κατά την έξοδο τους.

Αυτή η σημαντική κίνηση συνοδεύεται από ενημερωτικό έντυπο υλικό αλλά και αφίσες στους χώρους των σχολείων όπου έχουν στόχο την ενημέρωση μικρών και μεγάλων.

Μιλώντας με ενθουσιασμό για το πρόγραμμα ο πρόεδρος του συλλόγου «Σύνπολις» Γιώργος Παπαδόσηφος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα που υπάρχει για την σωστή κυκλοφορική διαπαιδαγώγηση των παιδιών που θα αποτελούν τους μελλοντικούς οδηγούς. Πιο συγκεκριμένα ο κος Παπαδόσηφος τονίζει: «Σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση των μαθητών της πρωτοβάθμια εκπαίδευσης για τη χρήση προστατευτικού κράνους κατά τις μετακινήσεις. Κατασκευάζονται κιόλας οι ειδικές προθήκες που θα τοποθετηθούν πιλοτικά σε οκτώ δημοτικά της πόλης μας, το 2ο, 5ο, 6ο, 8ο, 9ο, 10ο, 13ο, 15ο. Σε αυτές τις προθήκες οι μαθητές θα τοποθετούν τα κράνη τους και θα τα παίρνουν φεύγοντας το μεσημέρι. Για τις ανάγκες του σκοπού αυτού έχει ήδη δημιουργηθεί μια καλαίσθητη αφίσα όπου θα διανεμηθεί μέσα του Σεπτεμβρίου με το ανάλογο ενημερωτικό έντυπο υλικό στα σχολεία που προανέφερα. Να τονίσουμε ότι είναι αναγκαία και εκεί αποσκοπούμε στην καλλιέργεια μιας σωστής κυκλοφοριακής αγωγής στις μικρές ηλικίες, ώστε οι αυριανοί ενήλικες οδηγοί να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους της οδήγησης χωρίς κράνος».    

Ακόμα κάνει λόγο για τον τερματισμό των δικαιολογιών για την ασυνείδητη κυκλοφοριακή συμπεριφορά των γονέων με την έναρξη του προγράμματος: «Είναι σημαντικό το ότι δίνουμε έμφαση στη παιδεία, διότι εάν αλλάξεις κάτι μέσω της παιδείας των μικρότερων ηλικιών επενδύεις σε ένα καλύτερο μέλλον ειδικά σε μία χώρα όπου θρηνεί νέους ανθρώπους σε καθημερινό επίπεδο. Αυτό το βλέπουμε και στην Κρήτη όπου και ο ΒΟΑΚ αλλά και οι επαρχιακοί δρόμοι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι χωρίς την χρήση προστατευτικού κράνους και ζώνης. Εάν «μπει» η οδηγική συμπεριφορά στις παιδικές ηλικίες και μάθει και ο γονέας, διότι αυτό είναι ο πρώτος ο οποίος μπορεί να δώσει το καλό παράδειγμα στο παιδί λέγοντας του ότι ανεβαίνοντας στο δίκυκλο και εγώ οφείλω να βάλω κράνος αλλά και εσύ, θα είναι μια πράξη ριζικής αλλαγής. Ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια όπου ήδη μέσα στο Σεπτέμβριο τοποθετούνται αυτές οι ειδικές προθήκες και είμαι πολύ αισιόδοξος τόσο για την αλλαγή συμπεριφοράς που πιστεύω θα έρθει αλλά και για την πορεία της δράσης που θεωρώ ότι μέσα σε λίγο καιρό πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλα δημοτικά σχολεία. Θα υπάρξει ενημέρωση των γονέων και μέσα από τις αφίσες του προγράμματος αλλά και με έντυπο υλικό και δράσεις όπου θα διανθήσουν αυτή την πρωτοβουλία. Εμείς θα είμαστε εδώ για να δούμε την εξέλιξη του προγράμματος και να βοηθήσουμε εάν κάπου υπάρχει παραπάνω ανάγκη. Επιπλέον στόχος του προγράμματος είναι να τερματίσει τις δικαιολογίες οι οποίες υπάρχουν γύρω από το θέμα απουσίας των μέτρων ασφαλείας κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Πλέον θα υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση για εκείνον ο οποίος θέλει να ενημερωθεί πράγμα που δεν αφήνει πλέον περιθώρια δικαιολογίας και μάλιστα σε ένα θέμα υψίστης σημασίας σαν και αυτό της ορθής οδικής συμπεριφοράς» αναφέρει ο κος Παπαδόσηφος.

 ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

Ιδιαίτερα απασχόλησε το σύλλογο «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» και το τρέχον θέμα των ημερών για την τοποθέτηση φυτοφάρμακου σε δέντρο επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου. Προβληματισμένος με το θλιβερό αυτό γεγονός ο κος Παπαδόσηφος μίλησε «για μια πράξη ακατανόητη που όποιοι την έχουν διαπράξει και δεν σεβάστηκαν το δημόσιο χώρο και ειδικά το περιβάλλον και τα δέντρα θα έπρεπε να πιαστούν και να φυτέψουν εκατό δέντρα για να καταλάβουν το μέγεθος του σφάλματος που διέπραξαν».

Νίκος Δροσανάκης

 

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Oικογένεια Γιακουμάκη: Ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε

Oικογένεια Γιακουμάκη: Ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε

Πέντε χρόνια πέρασαν από τον θάνατο του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, με την οικογένεια του ακόμα και σήμερα να υποστηρίζει...
Μεγάλη διάκριση για τον Παντελή Εκκεκάκη

Μεγάλη διάκριση για τον Παντελή Εκκεκάκη

Οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό και αυτό το αποδεικνύει και ο ρεθυμνιώτης Παντελής Εκκεκάκης, ο οποίος το περασμένο Σάββατο, στο Σιάτλ, ανακηρύχθηκε τακτικό...
Ουσία και όχι επικοινωνιακή πολιτική ζητά ο Ανδρέας Ξανθός από τον Βασίλη Κικίλια

Ουσία και όχι επικοινωνιακή πολιτική ζητά ο Ανδρέας Ξανθός από τον Βασίλη Κικίλια

Να δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνιακή πολιτική κάλεσε τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια ο προκάτοχος του, Ανδρέας Ξανθός....
Δεν αξίζει στην πόλη αυτή η εικόνα

Δεν αξίζει στην πόλη αυτή η εικόνα

Κάδος σκουπιδιών στην παραλία. Στο σημείο που περνάνε εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες καθημερινά....
Πρώτη προτεραιότητα ένας σύγχρονος και ασφαλής ΒΟΑΚ

Πρώτη προτεραιότητα ένας σύγχρονος και ασφαλής ΒΟΑΚ

«Μοχλός» οι υποδομές για τον τουρισμό στην Κρήτη
Ανδρέας Ξανθός: «Ειλικρινής αποτίμηση και νέες προτεραιότητες για την αντιπολίτευση»

Ανδρέας Ξανθός: «Ειλικρινής αποτίμηση και νέες προτεραιότητες για την αντιπολίτευση»

Ο βουλευτής Ρέθυμνου μιλάει για τις πολιτικές εξελίξεις και το «στοίχημα» του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα περίοδο...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αριάδνη, Αριάνα Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλης, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία