ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«ΠΑΙΔΙΟΘΕΝ»: ομαδική έκθεση εικαστικών με θέμα την παιδική ηλικία

20-05-2019 10:04
«ΠΑΙΔΙΟΘΕΝ»:  ομαδική έκθεση εικαστικών με θέμα την παιδική ηλικία

Ο σύλλογος καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης κατARTι (Ρέθυμνο Κρήτης) σε συνεργασία με το εργαστήρι τέχνης Ζωγραφί-ΖΩ (Πτολεμαΐδα), διοργανώνουν ομαδική έκθεση εικαστικών που εργάζονται με το παιδί και για το παιδί με τίτλο ΠΑΙΔΙΟΘΕΝ.

Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος προσπαθούν να εισχωρήσουν, να εξερευνήσουν  και εν τέλει  να αναδείξουν, το υπέροχα αινιγματικό παιδικό σύμπαν, ξεχασμένο από τους ενήλικες.

Μέσα από τα έργα τους οι καλλιτέχνες αναδεικνύουν την αντιμετώπιση της ελληνικής κοινωνίας στο πρόσωπο του παιδιού, τις απαιτήσεις της οικογένειας από το παιδί, τις επενδύσεις που κάνουν οι γονείς στο παιδί τους, τις καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί σήμερα και σηματοδοτούν  το πως έχει εξελιχτεί η ελληνική οικογένεια που έχει ως κέντρο της το παιδί.

Η έκθεση θα μας βοηθήσει επίσης να ανακαλύψουμε το παιδί όπως αυτό ορίζεται από  την εκπαιδευτική κοινότητα η οποία το διαμορφώνει, το επηρεάζει, το οδηγεί και το καθορίζει ώστε να το παραδώσει στον κόσμο των ενηλίκων μέσα από μια μεγάλη περίοδο μύησης.

Οι καλλιτέχνες εν κατακλείδι μέσα από τα έργα τους προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν, στο βαθμό που είναι δυνατό, την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει την παιδική ύπαρξη, ανοίγοντας ένα διάλογο τόσο με τη σύγχρονη οικογένεια όσο και με την εκπαιδευτική κοινότητα.

 

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί  σε συνεργασία με την Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, την ΚΕΠΕΔΗΧανίων - ΚΑΜ, τον σύλλογο γονέων 1ου Δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου  και τον Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου. Βασικός στόχος της έκθεσης είναι η στήριξη των δράσεων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

 

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για παιδιά, γονείς και παιδιά και εκπαιδευτικούς.

 

Επιμέλεια έκθεσης : Μαρία Τσουκνάκη, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά.

 

 

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί :

22  έως 30 Μαΐου 2019 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά (ανοικτά το πρωί από 10 ως 13.30 και Δευτ. Τετ. Παρασκ. Σάββ. το απόγευμα από  19.00 ως 21.30. Κυριακή 26/5 από τις 11 ως τις 13.30 )

3 έως 23 Ιουνίου 2019 στο κτήριο του Συλλόγου Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου (πρώην δημόσια βιβλιοθήκη- Αγ. Βαρβάρα Παλιά Πόλη)

 Παίρνουν μέρος με αλφαβητική σειρά οι εικαστικοί :

Αθανασιάδου Ευαγγελία, Διαμαντή Φλώρα, Δρυγιαννάκη Στέλλα, Καλή Γιάννα,

Καλογεράκης Στέλιος, Καλφούντζος Κωνσταντίνος, Καναβού Παναγιώτα, Καραστεργίου Ευαγγελία,  Λιλικάκης Κοσμάς, Μπάκα Ειρήνη, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπονάτσου Ισμήνη, Πανταζής Γιώργος, Περράκη Αμαλία, Σκεπετζή Χρυσούλα, Σοφικίτης Φοίβος, Τζώτζιου Δήμητρα, Τσιτσιντά Αλεξάνδρα, Τσόλη Κωνσταντίνα, Τσουκνάκη Μαρία, Χαμιδιελή Φωτεινή, Χριστινάκη Δήμητρα.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΧΑΝΙΑ

Τετάρτη 22 Μαΐου  Εγκαίνια 18.00:

  • Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην έκθεση τα παιδιά μπορούν ελεύθερα να διαδράσουν  με το έργο της Λαμπρινής Μποβιάτσου «Ψυχή».  Το έργο αυτό δημιουργήθηκε στην σχολική τάξη του δασκάλου Γιώργου Κανδαράκη(Στ’ τάξη του 11ου Δημοτικού σχολείου Χανίων), με έναυσμα το βιβλίο τις Άννας Νεμπαυλάκη, δασκάλας στο 9ο Δημοτικό σχολείο Χανίων, «Φτού και βγαίνω» και αφετηρία τον αρχαίο ελληνικό μύθο «Έρως και ψυχή». Δημιουργήθηκε από την καλλιτέχνιδα ως ένα διαδραστικό έργο τέχνης, που εμπλουτίστηκε από έργα δημιουργημένα από παιδιά της τάξης. Τα έργα των μαθητών αποτελούν πια, μέρος του.

 

  • Την έκθεση θα προλογίσει  ψυχολόγος του οργανισμού «Χαμόγελο του παιδιού»   ενώ θα γίνει και παρουσίαση του έργου του οργανισμού

 

 

Κυριακή 26 Μαΐου

Ανοικτά εργαστήρια δημιουργίας για όλα τα παιδιά

11 ως 13.30 :

  • Δήμητρα Χριστινάκη:

«Ζωγραφίζω την ή τον δασκάλα/ό μου».  Ζωγραφική με νερομπογιές

  • Κωσταντίνος Καλφούντζος :

«Αφήνω τα ίχνη μου». Τεχνικές μονοτυπίας και χαρακτικής με απλά υλικά.

  • Ζωή Διαμαντοπούλου :

«Η φύση φίλη, που όλα τα βαθαίνει και τα αιχμηρά λειαίνει…» Σκηνικές κατασκευές, γλυπτά, θεατρικές κούκλες, το δρώμενο μιας αφήγησης, κολάζ με ξέμπαρκα υλικά.

  • Μαρία Τσουκνάκη Ιφιγένεια Γρινιαράκη:

«Δίνω εγώ την αρχή, δώσε εσύ τη συνέχεια» Ένα ομαδικό έργο γεννιέται από όλους. Διαλέγω ένα έργο της έκθεσης που μου άρεσε και κάνω τη δική μου δημιουργία με αφορμή αυτό, σε ένα κοινό καμβά με στόχο να γίνει ένα μεγάλο έργο από όλους. Μικρούς και μεγάλους μικρούς.

Τετάρτη 29 Μαΐου:

Απόγευμα αφηγήσεων  από τις 7.00 ως τις 8.30

  • 7.00-8.00 «Μύθι- μύθι παραμύθι, το κουκί και το ρεβύθι»

 Το παραμύθι και η αφήγησή του είναι άμεσα συνδεδεμένα με την παιδική ηλικία. Ελάτε να περιπλανηθούμε στον κόσμο των παραμυθιών παρέα με αφηγητές και αφηγήτριες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο.

  • 8.00-8.30 «Μια μέρα στη φύση» Παρουσίαση –θεατρικό παιχνίδι του βιβλίου του  Άλκη Πασχαλίδη. Τα παιδιά θα γίνουν οι ήρωες αυτής της μικρής ιστορίας και θα ζήσουν μικρές περιπέτειες μέσα στη φύση, δοκιμάζοντας, όμως, μια καθημερινότητα διαφορετική. Μια καθημερινότητα των ανθρώπων χιλιάδες χρόνια πριν στον πλανήτη μας

 

* Οι δράσεις που θα γίνουν στο Ρέθυμνο θα ανακοινωθούν σε επόμενο Δ.Τ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Γνώμες

Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Αποχαιρετώντας τον σωτήρα του ευρώ Super Mario
Νίκος Μολδοβανίδης
Οι κρυφές μας ενοχές …2

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ευφημία, Εύφη, Εύφημη, Εύφημος, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα Λουντμίλλα, Λουντμίλα Μελιτίνη, Μελιτίνος, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ