ΡΕΘΥΜΝΟ

Προτεραιότητα η ολιστική αξιοποίηση των χώρων της Φορτέτζας

11-07-2018 12:52
Προτεραιότητα η ολιστική αξιοποίηση των χώρων της Φορτέτζας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΕΑΜ FM O ANTΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΙΝΩΣ ΑΛΕΦΑΝΤΙΝΟΣ

Ολοένα και μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη για μια συνολική προσέγγιση στην αξιοποίηση των χώρων του φρουρίου της Φορτέτζας που θα δώσει «ζωή» και θα διασυνδέσει ουσιαστικά τα κτίσματα που διαθέτει.

Οι συνθήκες προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος μεταξύ των αρμόδιων φορέων είναι ώριμες, όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ρεθύμνης Μίνως Αλεφαντινός, δεδομένου ότι η δημοτική αρχή «επενδύει» σταθερά στην ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων που αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα για την πόλη και μεταξύ αυτών ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για το φρούριο της Φορτέτζας.

Υπενθυμίζεται μάλιστα πως ο Δήμος Ρεθύμνης αναμένεται να καταθέσει πρόταση στο πλαίσιο της πρόσκλησης της Περιφέρειας Κρήτης στον άξονα προτεραιότητας 1 «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Κρήτης» με τίτλο «Ενίσχυση εφαρμογών στον τομέα του ηλεκτρονικού πολιτισμού και τουρισμού». Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μέσω διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών πληροφόρησης που περιλαμβάνει, πολιτιστικό portal ενημέρωσης, διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι, εφαρμογές για info kiosk καθώς και εικονική περιήγηση στην πόλη δίνοντας την ευκαιρία σε δημότες, μαθητές και επισκέπτες να γνωρίσουν τον ιστορικό και μνημειακό πλούτο της πόλης.

O Δήμος Ρεθύμνης έχει ετοιμάσει πρόταση, την οποία καλείται να καταθέσει έως τις 10 Αυγούστου, με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 265.000 ευρώ, ενώ η υποβολή της πρότασης εγκρίθηκε και από το δημοτικό συμβούλιο.

Στα μνημεία που περιλαμβάνονται στην πρόταση βρίσκεται και το φρούριο της Φορτέτζας όπου ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου έχει ήδη προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωση κτισμάτων εντός του χώρου της Φορτέτζας, όπως το κτήριο του Ρέκτορα, ο Θόλος Ιμπραήμ Χαν, τα κτήρια του Πυροβολικού, τα Δίδυμα κτήρια κ.ά.

Προϋπόθεση, ωστόσο, που θα δώσει το επιθυμητικό πλεονέκτημα μέσα από την εικονική περιήγηση στα μνημεία της πόλης στο πλαίσιο ενός τέτοιου προγράμματος είναι και η αξιοποίηση αλλά και ορθή διαχείριση και προβολή του μνημειακού πλούτου που διαθέτει η πόλη.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ»

Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Αλεφαντινός παραδέχτηκε πως το φρούριο της Φορτέτζας παρ’ όλο που έχουν γίνει παρεμβάσεις στα κτίσματα που διαθέτει δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη στο βαθμό που θα μπορούσε. «Η Φορτέτζα μας είναι ένας χώρος πολύ μεγάλος, ανήκει στο δήμο και ελέγχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, κάτι που έχει και καλά και αρνητικά στοιχεία. Είμαστε πολύ τυχεροί που οι παλαιότερες δημοτικές αρχές κατάφεραν να κρατήσουν το μνημείο ως περιουσιακό στοιχείο του δήμου. Μάλιστα, δεν υπάρχει κανένα άλλο κάστρο στην Ελλάδα που να ανήκει σε δήμο και όχι στο Υπουργείο Πολιτισμού. Από τα πρώτα πράγματα με τα οποία ασχολήθηκα το 2007, ήταν να κάνω κάποιες προτάσεις για την Φορτέτζα. Δεν έχουν προχωρήσει όμως και νομίζω ότι πλέον έχουμε ξεπεράσει το κρίσιμο σημείο και πρέπει να ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος για την ολική αξιοποίηση της Φορτέτζας» επεσήμανε ο κος Αλεφαντινός.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως πρότασή του παραμένει η σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών με στόχο το σχεδιασμό και την εκπόνηση ενός προγράμματος για την αξιοποίηση όλων των χώρων του μνημείων αλλά και την διασύνδεσή των κτισμάτων που έχουν ανακαινιστεί μέσα από ποικίλες δράσεις προκειμένου να πάρουν «ζωή» αλλά και να προσφέρουν στον συνολικό μνημειακό πλούτο της πόλης. Στο σκέλος αυτό μάλιστα ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί και στον τρόπο προβολής και ανάδειξης προκειμένου να προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα αντάξιο του επιβλητικού κάστρου που αποτελεί πόλο έλξης και για τους επισκέπτες, αποφέροντας κάθε έτος σημαντικά έσοδα στα ταμεία της δημοτικής αρχής. «Πρέπει να συγκεντρωθούμε και να δούμε την συνολική αξιοποίηση όλων των κτηρίων της Φορτέτζας συνδέοντας με δράσεις, εκθέσεις κ.ά. τα οποία θα συνδέσουν μεταξύ τους τα κτίσματα που έχουν ανακαινιστεί και θα πρέπει να πάρουν ζωή και να προσφέρουν».

Ταυτόχρονα, ο κος Αλεφαντινός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια αξιοποίησης του χώρου όπου βρίσκεται ο προμαχώνας του Αγίου Λουκά για την λειτουργία ενός αναψυκτηρίου υψηλών προδιαγραφών, μια προσπάθεια που μετρά ήδη δύο χρόνια και, όπως επεσήμανε, δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί τουλάχιστον τους επόμενους μήνες -έως τα τέλη του καλοκαιριού-.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίνως Αλεφαντινός: «Δεν δουλεύουμε προεκλογικά»

Μίνως Αλεφαντινός: «Δεν δουλεύουμε προεκλογικά»

Απάντηση στις αιχμές για ένα προεκλογικό τεχνικό πρόγραμμα από πλευράς του Δήμου Ρεθύμνης ,  έδωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM ο Αντιδήμαρχος...
Με επίκεντρο την παλιά πόλη

Με επίκεντρο την παλιά πόλη

Στον Πλάτανο, εκεί που χτυπά η καρδιά του Ρεθύμνου, δίνουν ραντεβού όλοι οι απόδημοι και οι φίλοι της πόλης μας....
Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στον Τίμιο Σταυρό

Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στον Τίμιο Σταυρό

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΤΕΑΜ FM...
Κρίσιμα ερωτήματα για την υπηρεσία καθαριότητας θέτει ο Θοδωρής Νίνος

Κρίσιμα ερωτήματα για την υπηρεσία καθαριότητας θέτει ο Θοδωρής Νίνος

ΖΗΤΑ «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ
«Κυβερνητική ανακολουθία για το αστυνομικό μέγαρο και τη σχολή αστυφυλάκων»

«Κυβερνητική ανακολουθία για το αστυνομικό μέγαρο και τη σχολή αστυφυλάκων»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ...
Με ηλεκτρικά οχήματα και αλλαγή νοοτροπίας η εφαρμογή της βιώσιμης κινητικότητας

Με ηλεκτρικά οχήματα και αλλαγή νοοτροπίας η εφαρμογή της βιώσιμης κινητικότητας

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Φωκάς, Φώκιος, Φώκης, Φωκία, Φωκίνα Ζωγραφιά, Ζωγραφούλα