ΡΕΘΥΜΝΟ

Σχολικός εκφοβισμός: Σπάσε τη σιωπή

15-03-2019 10:38
Σχολικός εκφοβισμός: Σπάσε τη σιωπή

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΟΥΣΣΟΣΠΙΤΙΟΥ…ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΡΑΣΗ!

Όσo περισσότερο μιλάμε για τον σχολικό εκφοβισμό, τόσο συμβάλλουμε στην προσπάθεια εξάλειψης του. Όσο οι δάσκαλοι είναι δίπλα στους μαθητές και οι γονείς ακούν τα παιδιά τους και συζητούν μαζί τους για τα όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα τους, τόσο τα παιδιά νιώθουν ασφαλή, αποκτούν αυτοπεποίθηση και μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες συνθήκες.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι κατάσταση ορατή, δεν κάνει διακρίσεις και τον συναντάμε πλέον και στα μικρότερα παιδιά, του δημοτικού, ενώ δεν αφορά μόνο τον «θύτη» και το «θύμα» αλλά και τον παρατηρητή. Αφού όποιος βλέπει και δε μιλάει, βοηθάει στην συνέχιση της κατάστασης.

Η κατάσταση αυτή φαίνεται να συνδέεται με την οικονομική κρίση που οδηγεί και σε κρίση κοινωνική και αξιών, με τα παιδιά να «κουβαλάνε» στο σχολείο τα προβλήματα από το σπίτι και βλέπουμε μαθητές να θυματοποιούνται ή να γίνονται θύτες επειδή οι βάσεις τους είναι σαθρές ή επειδή βιώνουν καταστάσεις στο περιβάλλον τους δυσάρεστες. Η εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία και την εικόνα, επίσης, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όταν δεν ελέγχεται από τους γονείς.

Προφανώς βέβαια η λεκτική και σωματική βία μεταξύ των παιδιών υπήρχε πάντα, ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια  έχει επεκταθεί σε μικρότερες ηλικίες και είναι πιο έντονη. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δουλεύουν με τα παιδιά το θέμα αυτό, συζητούν, εξηγούν, βοηθούν τους μαθητές να αντιληφθούν τι είναι  το bullying, κάνουν δράσεις στην κατεύθυνση εξάλειψης της βίας – λεκτικής ή σωματικής - στο σχολείο.

Ένας από αυτούς είναι ο Παύλος Τζελάς, δάσκαλος στην τετάρτη τάξη του δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου.

Με αφορμή τη μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού και αφού ή τάξη έχει δουλέψει πολύ πάνω στο θέμα του εκφοβισμού, αποφάσισαν να κάνουν ένα σποτάκι με κεντρικό μήνυμα «σπάσε τη σιωπή».

Ο κ. Τζελάς μίλησε στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή του Team Fm για τη δράση αυτή.

Όπως τόνισε, η σχολική βία είναι δυστυχώς μια κατάσταση που διογκώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και χρειάζεται ο εκπαιδευτικός να είναι δίπλα στα παιδιά για να προλάβει άσχημες καταστάσεις: «Χρειάζεται κάθε ώρα να προσπαθείς με τα παιδιά γιατί αν το αφήσεις θα εξελιχθεί σε καταστάσεις που δεν μπορείς να ελέγξεις.

Μέσα από δραστηριότητες που κάναμε με τα παιδιά αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα ραδιοφωνικό σποτάκι το οποίο περιγράφει ακριβώς τι αισθάνονται και τι βιώνουν τα παιδιά κάθε μέρα. Όχι απαραίτητα τα παιδιά στο Ρουσσοσπίτι, αλλά παιδιά σε διάφορα σχολεία. Προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα «σπάω τη σιωπή». Ενώνουν όλοι τις φωνές τους, για να περάσουν ένα διαφορετικό μήνυμα.

Το χειρότερο σε αυτήν την κατάσταση είναι η σιωπή. Είναι δυστυχώς ο παρατηρητής, αυτός που βλέπει και δεν κάνει τίποτα και έτσι  η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται. Με αυτή τη σκέψη τα παιδιά εξέφρασαν τις απόψεις τους».

O κ. Τζελάς σημείωσε πως ο σχολικός εκφοβισμός, δεν είναι καινούριο φαινόμενο, ωστόσο πλέον συμβαίνει και σε μικρές ηλικίες: «Πάντα υπήρχε αυτό το πρόβλημα στα γυμνάσια και λύκεια, απλώς την τελευταία δεκαετία έχει φτάσει στο δημοτικό, όχι βέβαια στο βαθμό που υπάρχει στη δευτεροβάθμια. Στο δημοτικό έχει να κάνει κυρίως με τη λεκτική βία, να υποτιμήσουν το συμμαθητή τους.

Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε, είναι μια κατάσταση που πρέπει κάθε μέρα να την αντιμετωπίζουμε. Και βέβαια το καλύτερο είναι να προλάβουμε να κάνουμε πράγματα για να μην εκδηλωθεί».

Το ρόλο της τεχνολογίας επεσήμανε ο ίδιος, τονίζοντας ότι ο γονέας πρέπει να έχει τον έλεγχο στο τι βλέπουν τα παιδιά ιδίως στις μικρές ηλικίες και ο εκπαιδευτικός να συζητάει και να δείχνει αγάπη στα παιδιά. «Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία «βάλλονται»  από το διαδίκτυο, την τηλεόραση, έχουν πρόσβαση σε πολλά πράγματα. Όταν μάλιστα ο γονέας δεν παρακολουθεί τι κάνει το παιδί του η κατάσταση μεγαλώνει. Τα παιδιά γνωρίζουν δυστυχώς ή ευτυχώς πολλά πράγματα και εμείς πρέπει να είμαστε συνεχώς από πάνω τους και να τους μιλάμε για να καταλαβαίνουν ποιο είναι το καλό και ποιο το λάθος.

Με τους μαθητές μου συζητήσαμε και είδαμε μαζί πολλά πράγματα,  είμαστε μαζί δεύτερη χρονιά. Έρχονται και μου λένε «κύριε αυτός με είπε έτσι», μου εκφράζουν το βίωμά τους. Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, να αισθάνονται ότι ο δάσκαλος τα προστατεύει, ανά πάσα στιγμή πρέπει ο δάσκαλος να είναι εκεί για αυτά.

Επίσης δεν είναι μόνο αυτά που βιώνουν στο σχολείο. Πολλά μπορούν να φέρνουν τα βιώματα τους από το σπίτι, από τις εξωσχολικές δραστηριότητες και πολλές φορές οι δάσκαλοι ακούν εμπειρίες των παιδιών εκτός σχολείου. Δεν είμαστε μόνο δάσκαλοι, είμαστε και ψυχολόγοι και θεραπευτές. Ο σχολικός εκφοβισμός για να εξαλειφθεί χρειάζεται συνεχής προσπάθεια».

ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σ. Αρναουτάκης: «Αξία μας είναι το έργο μας. Πυξίδα μας οι ανάγκες των ανθρώπων της Κρήτης»

Σ. Αρναουτάκης: «Αξία μας είναι το έργο μας. Πυξίδα μας οι ανάγκες των ανθρώπων της Κρήτης»

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΤΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ   ...
Στις ΜΕΘ Χανίων και Ρεθύμνου οι δύο τραυματίες του σοβαρού τροχαίου στον κόμβο Αμαρίου

Στις ΜΕΘ Χανίων και Ρεθύμνου οι δύο τραυματίες του σοβαρού τροχαίου στον κόμβο Αμαρίου

Ο 25χρονος έχει ένα αιμάτωμα στο κεφάλι, ενώ ο 33χρονος είναι πολυτραυματίας
Πυρκαγιά σε αποθήκη σε σπίτι στον Πλακιά

Πυρκαγιά σε αποθήκη σε σπίτι στον Πλακιά

Προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές
Σοβαρό τροχαίο με εγκλωβισμό στον κόμβο Αμαρίου (Φώτο-Βίντεο)

Σοβαρό τροχαίο με εγκλωβισμό στον κόμβο Αμαρίου (Φώτο-Βίντεο)

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο ΒΟΑΚ στο ύψος του κόμβου Αμαρίου. ...
Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις  για τη Μάχη της Κρήτης

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης

H ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κουρείο στο Ρέθυμνο (Βίντεο)

H ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κουρείο στο Ρέθυμνο (Βίντεο)

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ελένη, Ελενα, Ελεάννα, Ελεάνα, Λένα, Ελενιώ, Ελενίτσα, Λενίτσα, Λένγκω, Λενιώ, Ελεωνόρα, Ελεονόρα, Ελεονώρα, Νόρα, Μαριλένα Κωνσταντίνα, Κωσταντίνα, Κωστούλα, Ντίνα, Τίνα Κωνσταντίνος, Κωσταντίνος, Κώστας, Κωστής, Κώτσος, Κώτσαρης, Κωστάκης, Κωτσάκης, Κωστάρας, Κωστάλας Νάντια

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ