ΕΛΛΑΔΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «κλειδιά» για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στον ΕΦΚΑ

20-05-2019 10:38
Τα «κλειδιά» για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στον ΕΦΚΑ

Μητέρα των μαχών θεωρούν στο υπουργείο Εργασίας την άμεση ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που «ανοίγει» τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Ο χρόνος πιέζει όχι μόνο γιατί η διορία που έχουν οι 1,4 εκατ. οφειλέτες λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά και γιατί τα έσοδα του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) παρουσιάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντική κάμψη. Δεν αποκλείεται η πλατφόρμα να ενεργοποιηθεί σήμερα, καθώς όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι έτοιμες και τις παρουσιάζει σήμερα η «Κ».

Απαραίτητοι θεωρούνται οι ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και οι κωδικοί taxisnet. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), όπου θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες ενδιαφερόμενων: «Ασφαλισμένοι», «Εργοδότες», «Συνταξιούχοι».

Οι εργοδότες με οφειλές προς το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και όσοι έχουν οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές θα μπορούν να εισέρχονται κατευθείαν στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ. Στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ θα πρέπει να εισέλθουν όλοι οι μη μισθωτοί, στην περίπτωση που έχουν οφειλές για το διάστημα 2002-2016 και επιθυμούν να τις επανυπολογίσουν. Οι οφειλές αυτές θα παρουσιάζονται τόσο μετά τον επανυπολογισμό και το «κούρεμα» των προσαυξήσεων όσο και μόνο μετά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων. Οι ασφαλισμένοι θα ενημερώνονται για το σύνολο της οφειλής τους, καθώς και για το νέο ποσό με ή χωρίς επανυπολογισμό.

Εφόσον επιλέξουν τον επανυπολογισμό, η νέα οφειλή τους θα βεβαιώνεται στο ΚΕΑΟ. Για τους επιστήμονες, θα υπάρχει μικρή καθυστέρηση, καθώς απαιτείται ενημέρωση των στοιχείων. 

Για όλους, η διαδικασία θα συνεχίζεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑΟ. Εκεί ο οφειλέτης θα πιστοποιείται και στη συνέχεια θα επιλέγει τον αριθμό των δόσεων που επιθυμεί. 

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη διατήρηση της ρύθμισης, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, το ΚΕΑΟ, που παρουσιάζει πτώση εσόδων κατά 35 εκατ. ευρώ τους τελευταίους μήνες, θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες λήψης αναγκαστικών μέτρων. Βάσει του νόμου, η ρύθμιση χάνεται εάν δεν καταβληθεί ποσό 2 δόσεων, αλλά και αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2019.  Ειδικά για τους μη μισθωτούς και με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πτώση της εισπραξιμότητας κατά το β΄ δίμηνο του 2019 στο 54%, βεβαιωμένες οφειλές θεωρούνται αυτές που προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας εκκαθάρισης. Βέβαια, μείωση εσόδων παρατηρείται κατά το ίδιο διάστημα και από τις εισπράξεις εισφορών μισθωτής απασχόλησης, γεγονός που προβληματίζει έντονα ΕΦΚΑ και υπουργείο Εργασίας, καθώς η πτώση των εσόδων κατά 18-20 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 συμπίπτει με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η ρύθμιση πάντως χάνεται, επίσης, εφόσον δεν καταβληθούν εντός 3 μηνών από την άρση της αναστολής ή της αμφισβήτησης οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε δικαστική, διοικητική ή νόμιμη αναστολή είσπραξης, ή αμφισβητούνταν λόγω ένστασης του οφειλέτη και δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση του νέου νόμου.

Οπως χάνεται και εάν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης, σε περίπτωση οφειλέτη που η αίτηση συνταξιοδότησής του απορριφθεί.

Ποιες οφειλές μπορούν να ενταχθούν

Στη ρύθμιση εντάσσεται το σύνολο των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ που έχουν δημιουργηθεί έως και τις 31/12/2018, ήτοι 34 δισ. ευρώ, μαζί με της πάσης φύσεως προσαυξήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι οφειλές για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Εάν αυτή εκκρεμεί, η ρύθμιση είναι δυνατή μόνον κατόπιν τροποποίησης των στοιχείων της αρχικής αίτησης. Για τις οφειλές για τις οποίες εκκρεμεί η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση του νόμου Κατσέλη, προ της υποβολής της αίτησης για ρύθμιση με τον νέο νόμο, ο οφειλέτης πρέπει να παραιτηθεί από τη διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αναφορικά με την οφειλή του προς τον ΕΦΚΑ. Εάν, βέβαια, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, η ρύθμιση με τον νέο νόμο δεν είναι δυνατή. Και, βέβαια, εντάσσονται οι οφειλές των μη μισθωτών ασφαλισμένων, των αγροτών αλλά και των εργοδοτών. Στη ρύθμιση είναι δυνατόν να ενταχθούν επίσης οι οφειλές από κάθε είδους παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, εφόσον το πρόσωπο αυτό δεν έχει καταδικασθεί για τη συγκεκριμένη οφειλή. Επιπλέον, εντάσσονται οφειλές συνταξιούχων που έχουν ρυθμισθεί με παρακράτηση δόσεων από τη σύνταξη, καθώς και αυτές που τελούν σε δικαστική, διοικητική ή νόμιμη αναστολή, καθώς και οι αμφισβητούμενες οφειλές, κατά των οποίων εκκρεμεί ένσταση ή προσφυγή του οφειλέτη. Εάν οι οφειλέτες δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση από την αρχή, δεν μπορούν να υπαχθούν με μεταγενέστερη αίτηση, ακόμη και εάν λήξει η αναστολή για οποιονδήποτε λόγο.

Προσοχή. Σε περίπτωση οφειλών από περισσότερες αιτίες, τα χρέη ρυθμίζονται αυτοτελώς και ο οφειλέτης καταβάλλει αθροιστικά τις προκύπτουσες δόσεις κάθε ρύθμισης. Δηλαδή, για κάθε διαφορετικής αιτίας οφειλή υποβάλλεται χωριστή αίτηση.

Γνώμες

Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Αποχαιρετώντας τον σωτήρα του ευρώ Super Mario
Νίκος Μολδοβανίδης
Οι κρυφές μας ενοχές …2

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

120 δόσεις: Ανοίγει η εφαρμογή για μεταφορά στη νέα ρύθμιση με περισσότερες δόσεις

120 δόσεις: Ανοίγει η εφαρμογή για μεταφορά στη νέα ρύθμιση με περισσότερες δόσεις

Οι φορολογούμενοι που είχαν ενταχθεί στην πρώτη ρύθμιση των 120 δόσεων, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση με περισσότερες και...
Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η Ελλάδα ανακτά μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση»

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η Ελλάδα ανακτά μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση»

H βουλευτής Α΄ Αθηνών μίλησε στην Εσπρέσσο και δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία δυσαρέσκεια ανάμεσα σε εκείνην και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε πως ειναι...
Οι Ιταλοί οι πρώτοι σε κρατήσεις τον Ιούλιο στην Ελλάδα

Οι Ιταλοί οι πρώτοι σε κρατήσεις τον Ιούλιο στην Ελλάδα

H ιταλική αγορά ήταν η κυριότερη αγορά για την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019, για δεύτερη φορά φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, που δημοσιεύει το...
Μετεγγραφές στα ΑΕΙ: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Μετεγγραφές στα ΑΕΙ: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί η εγκύκλιος για τις μετεγγραφές φοιτητών, για το πότε ξεκινά η υποβολή τους και ποιες είναι οι αναλυτικές φετινές...
Επίδομα θέρμανσης: Μεγαλύτερα ποσά, με πιο γρήγορες διαδικασίες

Επίδομα θέρμανσης: Μεγαλύτερα ποσά, με πιο γρήγορες διαδικασίες

Αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης για το επίδομα θέρμανσης αναφορικά με τη νέα χειμερινή περίοδο, καθώς και επαναφορά του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για...
Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση

Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση ταυτόχρονα όμως μια μαχητική αντιπολίτευση όπου χρειάζεται, τεκμηριωμένη και σύγχρονη...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ευφημία, Εύφη, Εύφημη, Εύφημος, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα Λουντμίλλα, Λουντμίλα Μελιτίνη, Μελιτίνος, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ