ΜΟΔΑ & LIFESTYLE

Θα αγοράσεις αθλητικά παπούτσια; Κάνε το τεστ πέλματος!

11-07-2019 14:45
Θα αγοράσεις αθλητικά παπούτσια; Κάνε το τεστ πέλματος!

Το σημαντικότερο κριτήριο στην επιλογή των σωστών αθλητικών παπουτσιών είναι ο τύπος του πέλματός σου. Κάνε το τεστ πέλματος και μάθε πώς θα διαλέγεις το ιδανικό ζευγάρι για σένα.

Επιλέγοντας τα σωστά παπούτσια για την ανατομία του ποδιού σου όχι μόνο θα είναι πιο εύκολο το τρέξιμο και η άσκηση γενικότερα, αλλά θα μειωθεί και ο κίνδυνος τραυματισμού. Βρες το ιδανικό ζευγάρι για σένα και ξεκίνα τώρα!

Κάνε το τεστ πέλματος για να μάθεις καλύτερα το… πόδι σου
Είναι πανεύκολο: υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες παπουτσιών για τρέξιμο, η καθεμία σχεδιασμένη για συγκεκριμένο τύπο καμάρας. Αυτό το εύκολο τεστ θα σε βοηθήσει να βρεις ποια ομάδα είναι πιο κατάλληλη για σένα.

1. Γέμισε μια λεκάνη με λίγο νερό και βρέξε το δεξί σου πέλμα.

2. Σήκωσε το πόδι σου και πάτα πάνω σε ένα χαρτί, αφήνοντας το αποτύπωμά σου.

Αν το αποτύπωμά σου έχει σχήμα:

Κανονικό
Ο τύπος σου: Εάν δεις μια φυσιολογική καμπύλη (η φτέρνα και το μπροστινό μέρος του ποδιού ενώνονται με μια λωρίδα), τότε έχεις μεσαία καμάρα, δηλαδή κανονική.
Το πρόβλημα: Αφού η φτέρνα ακουμπήσει στο έδαφος, το πέλμα γυρίζει λίγο προς τα μέσα (περιστρέφει τον άξονα). Όταν αυτό γίνεται λίγο, βοηθά το σώμα να απορροφήσει τους κραδασμούς, όμως αν γίνεται πολύ, μπορεί να καταπονήσει τα πόδια και τα πέλματα, οδηγώντας σε πόνο στην κνήμη και στα γόνατα.
Τα κατάλληλα παπούτσια: Αυτά με μέτρια υποστήριξη της καμάρας που κρατούν υπό έλεγχο την περιστροφή.

Πλατύ
Ο τύπος σου: Αυτό το σχετικά συμπαγές ίχνος αποκαλύπτει ότι έχεις πολύ μικρή ή και καθόλου καμάρα.
Το πρόβλημα: Τα πέλματα με πλατυποδία περιστρέφουν υπερβολικά τον άξονά τους –στρίβουν πολύ προς τα μέσα μετά την προσγείωση– αναγκάζοντας την ήδη μικρή ή ανύπαρκτη καμάρα να συμπιεστεί καθώς κουβαλά όλο το βάρος του κορμιού σου. Το φαινόμενο αυτό καταπονεί τα πόδια και τους συνδέσμους των πελμάτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού στις κνήμες, στα γόνατα και στις φτέρνες.
Τα κατάλληλα παπούτσια: Αυτά που προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα και θα μειώνουν τον κίνδυνο της περιστροφής.

Με μεγάλη καμάρα
Ο τύπος σου: Στο ίχνος του πέλματός σου μόνο το μπροστινό μέρος και η φτέρνα ακουμπούν (ή τα ενώνει μια λεπτή λωρίδα στην εξωτερική πλευρά).
Το πρόβλημα: Τα πέλματα με κοιλοποδία, στρέφονται προς τα έξω, οπότε το βάρος κουβαλά η εξωτερική πλευρά του πέλματος. Καθώς οι κραδασμοί απορροφώνται από μικρότερη περιοχή του πέλματος, αυτός ο τύπος ποδιού είναι άκαμπτος, άρα έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστείς κάταγμα.
Τα κατάλληλα παπούτσια: Είναι αυτά με πιο μαλακό υλικό και με μαλακή καμάρα που τα κάνει περισσότερο ευλύγιστα και έτσι αντισταθμίζουν το πρόβλημα.

Συμβουλές για να ψωνίσεις σωστά αθλητικά παπούτσια

Πήγαινε στα μαγαζιά το απόγευμα: Τα πέλματα σου πρήζονται μες στην ημέρα –το ίδιο και όταν τρέχεις–, γι’ αυτό ψώνισε το απόγευμα ή αφού πας για τρέξιμο. Τα πέλματά σου θα είναι μισό νούμερο μεγαλύτερα και αυτό είναι το μέγεθος που πρέπει να ζητάς όταν αγοράζεις αθλητικά.
Έλεγξε την ελαστικότητα του παπουτσιού: Πιάσε το μπροστινό μέρος του παπουτσιού με το ένα χέρι και τη φτέρνα με το άλλο και λύγισε το μπροστινό μέρος προς τα πάνω. Η σόλα πρέπει να κάμπτεται μπροστά, εκεί που κάμπτεται και το πέλμα. Εάν λυγίζει στη μέση, δεν παρέχει αρκετή υποστήριξη στην καμάρα.

Βρες το νούμερό σου: Το ιδανικό μέγεθος είναι όταν το μεγάλο δάχτυλο απέχει όσο ένας μισός αντίχειρας. Εάν είναι μικρότερο, το δάχτυλο μπορεί να χτυπά στο πάνω μέρος του παπουτσιού όταν τρέχεις, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει αιμάτωμα κάτω από το νύχι. Χρησιμοποίησε το συνηθισμένο νούμερο παπουτσιού σου ως οδηγό μόνο. Τα παπούτσια φτιάχνονται με καλούπια, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία στα καλούπια διαφορετικών εταιρειών – ή ακόμη και στις διάφορες σειρές της ίδιας εταιρείας. Δοκίμασε πολλά ζευγάρια, λοιπόν, πριν επιλέξεις.
Φρόντισε τα πόδια σου

Με τις ασκήσεις που σου προτείνει ο Λευτέρης Καβούκης, personal trainer, θα ανακουφίσεις τα πέλματα από τον πόνο και θα τα δυναμώσεις.

Διώξε τον πόνο στις φτέρνες: Άπλωσε μια πετσέτα στο πάτωμα και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα μάζεψέ την κάτω από την καμάρα τρεις φορές. Η άσκηση αυτή βελτιώνει την ευλυγισία του πέλματος και δυναμώνει τη συμπαγή δεσμίδα των μη ελαστικών κολλαγόνων ινών (που φτάνει από τη φτέρνα ως τα δάχτυλα) για να αποφευχθεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα, ο πόνος στη φτέρνα που προκαλείται από τη φθορά του ιστού που υποστηρίζει την καμάρα.

Πες «αντίο» στον πόνο της καμάρας: Κάθισε στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα. Κρατώντας τις άκρες ενός λάστιχου, τέντωσε τα χέρια και πέρασέ το από τα δάχτυλα του ενός πέλματος. Στρέψε τα δάχτυλα προς τα αριστερά, σπρώχνοντας το λάστιχο, μείνε για 10 δευτερόλεπτα, στρέψε τα μπροστά, μείνε και τέλος στρέψε τα δεξιά και μείνε. Θα τονώσει τους μυς των πελμάτων, ώστε να αποτραπούν οι τραυματισμοί.

Βάλε τέλος στο πιάσιμο: Κάθισε σε καρέκλα και σταύρωσε τα πόδια. Περίστρεψε το πάνω πέλμα κυκλικά δέκα φορές και μετά προς την άλλη πλευρά άλλες δέκα. Η κίνηση αυτή διατείνει τους ίδιους μυς που πονούν όταν πιάνεσαι, παρέχοντας ανακούφιση.


Πηγή: shape.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O Κιάνου Ριβς «μπαίνει» ως πρίγκιπας σε όλες τις ταινίες της Disney (pics)

O Κιάνου Ριβς «μπαίνει» ως πρίγκιπας σε όλες τις ταινίες της Disney (pics)

Το έχουμε ξαναπεί, το 2019 είναι η χρονιά του.
Μάθετε να συγκρατείστε

Μάθετε να συγκρατείστε

Γιατί δεν μπορούμε να συγκρατηθούμε; Να ελέγξουμε τον εαυτό μας;
O Bradley Cooper εμφανίστηκε ξανά μετά τον χωρισμό με διάσημη ηθοποιό στο πλευρό του

O Bradley Cooper εμφανίστηκε ξανά μετά τον χωρισμό με διάσημη ηθοποιό στο πλευρό του

Bradley Cooper: Ο ηθοποιός εμφανίστηκε ξανά με το πιο περίεργο λουκ και με διάσημη ηθοποιό μαζί του...
To νέο επαγγελματικό βήμα του Γουίλ Σμιθ

To νέο επαγγελματικό βήμα του Γουίλ Σμιθ

Τι επιχείρηση ιδρύει με την σύζυγο του
H Jennifer Aniston και ο Brad Pitt πέρασαν ένα μυστικό Σαββατοκύριακο στη Ρώμη

H Jennifer Aniston και ο Brad Pitt πέρασαν ένα μυστικό Σαββατοκύριακο στη Ρώμη

H Jennifer Aniston και ο Brad Pitt πέρασαν ένα μυστικό Σαββατοκύριακο στη Ρώμη
40 βαθμοί Κελσίου έξω: Έτσι θα γλιτώσεις την αφυδάτωση

40 βαθμοί Κελσίου έξω: Έτσι θα γλιτώσεις την αφυδάτωση

Τι να πίνεις για να μην πάθεις αφυδάτωση; Οι καλές και οι καλύτερες επιλογές!

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή